Aarden: hoe doe je dit, waarom is het belangrijk en wat als aarden niet lukt?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Wil je weten hoe je goed kunt aarden of worstel je met het feit dat aarden je niet goed lukt? Aarden is een belangrijke manier om contact te maken met je lijf. In een wereld waarin je altijd ‘aan’ staat en je makkelijk in je hoofd schiet, is bewust tijd vrij maken voor aarding belangrijk.

Alleen, hoe zorg je dat je goed geaard bent en wat doe je als het je niet lukt om goed te aarden.

In dit blog leg ik je uit wat aarden is, hoe je zorgt dat je beter geaard bent en waarom aarden lastig kan zijn als emotionele blokkades je in de weg zitten.

Geaard zijn: zakken in je lijf

Als je niet voldoende in je lijf zit, dan ben je niet goed geaard. Dat is wat kort door de bocht, maar als we dit praktisch maken dan kun je zeggen dat je te veel in je hoofd zit. Belangrijk is dat je weet dat er een onderscheid zit tussen in je hoofd zitten en in je lijf zakken.

Wanneer je te veel in je hoofd zit is de consequentie vaak dat je weinig in je lijf bent. Je merkt het als je te veel in je hoofd zit doordat je constant piekert, het lastig vindt om keuzes te maken en altijd de neiging hebt om door te gaan, ongeacht hoe jij je voelt.

Heel vaak komt dit doordat je jezelf de tijd niet gunt om in je lijf te zakken. Daar zijn allerlei redenen voor: het kan zijn dat je niet weet dat hier een verschil in zit omdat je nooit gevoeld hebt hoe het is om echt in je lijf te zitten.

Het kan ook zijn dat het in je hoofd zitten een mechanisme is wat je weghoudt bij je gevoel. Dit is een mechanisme wat vaak ontstaat in je kindertijd en wat je beschermt tegen heftige emoties en gevoelens.

Wat is aarden?

Aarden gaat letterlijk over contact maken met de aarde. Over voelen dat je met je voeten op de aarde staat en contact maakt met je lijf. Als je goed geaard bent, ben je in contact met je lijf. Je voelt hoe je er aan toe bent in dit moment, zonder dat je hoofd zich er continu tegen aan bemoeid.

Als je niet goed geaard bent, kun je je losgekoppeld voelen van de aardse energie, wat zorgt voor gevoelens van onrust, verstrooidheid, of zelfs stress.

Je gedachten dwalen makkelijk af naar zorgen over de toekomst of dingen uit het verleden, waardoor je het moeilijk vindt om je te concentreren op het nu.

Waarom zou je willen aarden?

Aarden zorgt ervoor dat je meer in contact bent met je emoties en je gevoelens. Maar dat niet alleen: het zorgt er ook voor dat je helderder voelt wat je wilt en wat je niet wilt. 

Om goede beslissingen te nemen die kloppen bij wat je diep van binnen wilt, is de juiste balans tussen je lijf en je hoofd heel belangrijk. 

Als je niet goed geaard bent is er altijd ruis op de lijn, je hoofd bemoeit zich overal mee.

Hoe kun je praktisch gezien aarden?

Gronden of aarden houdt niet anders in dan uit je hoofd gaan en in je lijf zakken. Hoe bewuster je jouw lijf voelt, hoe meer je met je aandacht in je lijf bent en hoe minder je in je hoofd zit.

Er zijn een aantal praktische dingen die je kunt doen om beter te aarden. Door te bewegen, bewust met je ademhaling bezig te zijn of met je handen te werken zak je vaak vanzelf in je lijf.

Een aantal dingen die helpen om te aarden zijn:

  • Het maken van een heerlijke wandeling in het bos
  • Een yogasessie doen
  • Eten koken
  • Een douche nemen
  • Sporten
  • Mediteren
  • Op je blote voeten in het gras lopen
  • In de tuin werken
  • Ademhalingsoefeningen doen

Lisa probeert om te aarden

Als voorbeeld nemen we Lisa, moeder van twee jonge kinderen en werkzaam in de zorg. Lisa heeft het gevoel dat ze altijd ‘aan’ staat, bijna alsof ze hyperactief is.

Haar to-do list lijkt oneindig en er is nooit rust. Ze blijft maar doorgaan. Met als gevolg dat ze ’s nachts wakker ligt, haar hoofd draait overuren.

Doordat ze niet slaapt, is ze prikkelbaar en maakt ze fouten op haar werk. En zo zit ze in een cirkel die de negatieve kant opdraait.

Het is niet dat ze er niet mee bezig is om dit te verbeteren, ze volgt op Instagram leuke accounts over meditatie en yoga. Onlangs heeft ze nog een online cursus gekocht en dus doet ze nu elke avond voordat ze gaat slapen een meditatie.

Alleen het lukt Lisa niet om echt te aarden. Ze voelt zich soms wel iets rustiger, maar de meeste keren schiet ze hier direct weer uit. Ze wordt er een beetje moedeloos van. Het lijkt alsof de stress elke keer de overhand neemt.

Wat als aarden niet lukt?

Lang niet iedereen vindt aarden makkelijk. Zelfs als je mediteert of je yoga doet, lukt het je niet om goed in je lijf te zakken. In mijn ogen is dat logisch op het moment dat je niet aan je emotionele blokkades werkt. 

Als jij namelijk heel veel emotionele blokkades, trauma of stress in je systeem hebt zitten dan kun je mediteren of manifesteren wat je wilt, maar dan schiet je hier heel makkelijk uit. 

De reden hiervoor is dat als jij in je lijf zakt, je dus ook de oude emoties gaat voelen. Dit is een logische (en ook vaak onbewuste) beweging die je systeem maakt om daarvan weg te blijven. 

Als we kijken naar het voorbeeld van Lisa, dan blijkt tijdens een NEI sessie dat er een verband is tussen de scheiding van haar ouders op 8-jarige leeftijd en het feit dat het haar niet goed lukt om te aarden. Haar systeem heeft Lisa destijds beschermd tegen de pijn en het verdriet door in haar hoofd te schieten. Alleen deze emoties zijn wel opgeslagen in haar systeem.

Emotionele blokkades geven veel stress, waardoor het moeilijker is om te aarden. Je lichaam schiet bij triggers dan snel in een beschermingsmechanisme.

Wat is een emotionele blokkade?

Een emotionele blokkade is een onverwerkte emotie die vastzit in je lichaam. Deze blokkade zich vast, maar wil wel heel graag gezien en verwerkt worden. Om iets beter te begrijpen hoe dit zit is het handig om te weten dat je een linkerhersenhelft en een rechterhersenhelft hebt. De linkerkant helpt je met nadenken en het oplossen van problemen, terwijl de rechterkant gaat over je gevoelens en creatieve kant.

Als je iets meemaakt of hebt meegemaakt wat je verdrietig, boos, of bang maakt, dan verwerk je deze emotie met beide hersenhelften. Met de rechterhelft voel je de emotie, met de linkerhelft begrijp je de emotie. Een onverwerkte emotie ontstaat wanneer je lichaam niet in staat is om een emotie juist te verwerken.

Dus ja, een goede wandeling of een ademhalingssessie helpt. Je voelt je iets rustiger en zakt in je lijf, maar je emotionele blokkades los je hier niet mee op.

Waarom is aarden lastiger met emotionele blokkades?

Iedereen heeft last van emotionele blokkades. Jij, ik, je vader, je moeder, je oma. Iedereen. Als emotionele blokkades zich opstapelen dan uit zich dit vaak in fysieke of mentale klachten.

Misschien word je somber of zelfs depressief of je krijgt last van klachten als eczeem, acne of nekklachten. Zeker als je mentale klachten hebt, wordt er vaak aangeraden om te gaan wandelen, te mediteren of te aarden.

Dat is geen slecht advies, verre van. Alleen als jij emotionele blokkades in je systeem hebt kan aarden ook heel ingewikkeld zijn. Als je zakt in je lijf kom je namelijk in aanraking met je gevoel. Dat kan niet anders, want emoties en gevoelens voel je in je lijf.

Dit kan een trigger zijn voor je systeem, want dat denkt, help: ‘ik kom emoties tegen die ik eigenlijk niet wilde voelen’. En dus schiet je er uit en zit je weer in je hoofd. Op het moment dat jij je emotionele blokkades niet aanpakt, is de kans groot dat je qua aarding aan de oppervlakte blijft.

Dus als je beter wilt aarden en je merkt dat dit niet goed lukt, dan is het raadzaam om aan de slag te gaan met de onderliggende emotionele blokkades.

Beter aarden door je emotionele blokkades aan te pakken

Emotionele blokkades kun je aanpakken met NEI-therapie en de biotensor. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een werkwijze die je helpt om te kijken naar de emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan een fysieke of mentale klacht. In dit geval kan de ingang dus zijn dat je het lastig vindt om te aarden.

Om emotionele blokkades los te koppelen en op te sporen tijdens een NEI-sessie werken we met de biotensor. Dit is een energetisch meetinstrument wat verstoringen in jouw systeem opspoort. De biotensor merkt het op als er een incongruentie is tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn. Door de juiste vragen te stellen en de biotensor goed te lezen achterhaal je wat er op de onderlaag gebeurt.

Tijdens een NEI-sessie start je altijd vanuit het huidige moment. In feite dus vanuit het symptoom van de emotionele blokkade. Dat kan een fysieke klacht of een vraag waar je al heel lang mee worstelt.

Beter aarden met NEI-therapie

Als je merkt dat emotionele blokkades je belemmeren om volledig te aarden en je graag aan deze blokkades wilt werken, is NEI-therapie (Neuro Emotionele Integratie) een interessante optie. Je kunt zelfstandig aan de slag met NEI in je dagelijks leven, maar je kunt ook een sessie boeken bij een professionele NEI-therapeut te boeken.

Wil je samenwerken met een therapeut die is opgeleid door het Energetisch Huis, dan vind je hier een overzicht van NEI-therapeuten.

Zelf aan de slag met de biotensor?

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht