Belemmerende overtuigingen: hoe ontstaan ze en hoe overwin je ze?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Ken je dat: je wilt heel graag iets doen, maar je doet het toch niet? Heel vaak heb je dan belemmerende overtuigingen die je in de weg staan en die je ervan weerhouden om groeistappen te zetten. In dit blog leg ik uit wat belemmerende overtuigingen zijn, maar ook hoe je belemmerende overtuigingen opspoort en elimineert.

Wat is een belemmerende overtuiging?

Een belemmerende overtuiging is een negatieve opvatting over jezelf die je bewust of onbewust in stand houdt. Dit soort overtuigingen ontstaan vaak in je vroege jeugd, meestal tussen je geboorte en je zevende jaar. Deze overtuigingen nestelen zich diep in je systeem.

Omdat je ze als waar bent gaan beschouwen, beïnvloeden ze de keuzes die je maakt en het gedrag dat je laat zien. Je belemmerende overtuigingen belemmeren vaak je persoonlijke groei. Je kunt het gevoel hebben dat je op een bepaald niveau blijft hangen en dat je patronen niet echt doorbroken krijgt. Je weet diep van binnen dat er iets niet klopt, alleen hoe pak je dit nu aan?

Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen ontstaan vaak in een situatie waarin je iets meegemaakt hebt. Bijvoorbeeld, je ouders hadden altijd geld tekort. Voor je verjaardag had je een mooi cadeau op je lijstje gezet, maar dit was absoluut geen optie. En dus kreeg je een cadeau waar je heel teleurgesteld over was. Dit kon je niet laten merken, want je wilde je ouders niet teleurstellen.

Dit is een situatie waarin je een emotie voelt die er wel is, maar die je niet verwerkt hebt. Zo’n emotie zet zich vast in je systeem. Dit noemen we een emotionele blokkade. Deze blokkade zet zich vast in je lichaam, in de cellen van één van je organen om precies te zijn. Als deze emotie niet wordt verwerkt of losgekoppeld nestelt deze zich diep in het geheugen van je organen.

Een overtuiging of gedachte die gekoppeld is aan een negatieve ervaring

Vaak ontstaat er vanuit een situatie waarin een emotionele blokkade ontstaat ook een gedachte of een overtuiging die je meeneemt naar je volwassen leven, een zogenaamde belemmerende overtuiging.

In dit voorbeeld kan het zijn dat je de overtuiging ontwikkelt dat geld niet voor jou is weggelegd. Of dat je het niet waard bent om leuke cadeaus te krijgen. Dit zijn overtuigingen die op volwassen leeftijd ervoor kunnen zorgen dat je jezelf constant saboteert als het gaat over geld verdienen.

Generationeel overdragen van een overtuigingen

Het feit dat je nu worstelt met belemmerende overtuigingen kan ook zijn oorsprong hebben in een verder verleden. Het kan zijn dat deze overtuigingen generationeel zijn overgedragen.

Dit betekent dat overtuigingen van je ouders of grootouders op jou zijn overgedragen en dat jij deze nu uitleeft in jouw leven. Je moet je voorstellen dat je tijdens de conceptie 50% je vader en 50% je moeder bent. Je kunt fysiek op je ouders lijken en bepaalde gedragskenmerken van ze overnemen, maar je kunt ook een stukje emotionele belasting van ze overnemen bij je geboorte.

Als jouw ouders bepaalde emoties niet verwerkt hebben, kan zich dit vastzetten in jouw systeem. Met uitleven bedoel ik dat deze emotionele blokkade in jouw systeem zit. Je kunt hier last van hebben bij bepaalde keuzes die je maakt, angsten die je voelt of gedrag wat je laat zien.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn:

  • “Ik kan het niet.”
  • “Ben ik het waard om succes te hebben?”
  • “Ben ik wel goed genoeg?”
  • “Is geld voor mij weggelegd?”
  • “Ben ik wel een goede moeder?”
  • “Wie ben ik nou?”
  • “Ik voel mij lelijk.”
  • “Ik voel mij dik.”

Anja worstelt met de overtuiging dat ze niet goed genoeg is

Anja was zes jaar oud, toen ze een estafette gingen rennen op school. Er waren twee klasgenootjes die om de beurt een speler mochten kiezen voor hun team. Steeds hoopte ze dat haar naam genoemd zou worden, maar dat gebeurde niet. Uiteindelijk bleven er nog 3 kinderen over. Tim ging naar het andere team. Liz en Anja bleven over. Liz werd gekozen waardoor Anja als laatste overbleef en dus als laatste gekozen werd. Op dat moment, ook al zei niemand iets negatiefs, voelde Anja zich afgewezen en minderwaardig. Dit koppelde ze in haar hoofd aan de overtuiging: “ik ben niet goed genoeg”.

Dit moment heeft veel invloed op haar leven. Ze begon te geloven dat ze in de kern niet goed genoeg was. Sporten vond ze ook niets meer aan sinds deze gebeurtenissen.

Nu in haar volwassen leven worstelt ze nog steeds met de overtuiging. Ze heeft een goede baan als HRM-adviseur in een grote organisatie. Eigenlijk wil ze doorgroeien in haar functie, maar ze durft de stap niet te zetten.

Ze heeft het gevoel dat ze door de mand valt en dat anderen ontdekken dat ze inderdaad niet goed genoeg is. En dus blijft ze doen wat ze altijd deed. Dat geeft innerlijke onrust, want ze verlangt naar andere dingen.

Je ziet in dit voorbeeld heel duidelijk wat een belemmerende overtuiging met je doet en wat de impact is op je huidige leven.

Hoe voorkom je dat belemmerende overtuigingen jou in de weg zitten?

Heel vaak zijn we geneigd om belemmerende overtuigingen aan te pakken vanuit ratio. Dus je bedenkt met je hoofd een plan om dit patroon te doorbreken. Je neemt je voor dat je vanaf morgen jezelf laat zien in vergaderingen en dat jij je niet meer laat leiden door de overtuiging dat jij niets te vertellen hebt. Eigenlijk ben je zelfs een beetje boos op jezelf en vind je dat het nu wel klaar is met dat patroon wat steeds maar terugkeert.

Alleen, zo werkt het helaas niet. Voor je het weet gebeurt er iets tijdens de vergadering wat je direct terugtrekt in het oude gevoel. Je leidinggevende reageert niet op iets wat je inbrengt of een collega praat door je verhaal heen. En hup, daar is de oude trigger weer en daarmee een bevestiging van de overtuiging die je over jezelf hebt. Je valt terug in een oud patroon.

Bewustzijn en onderbewustzijn

Je moet weten dat je een bewustzijn en een onderbewustzijn hebt. Je bewustzijn noemen we ook wel je bewuste brein. Dit brein beslaat 5% van je denken. Dit is het brein waarmee je bewust kiest. Denk hierbij aan welke kleren je vandaag aan doet of wat je vanavond gaat eten.

Daarnaast heb je jouw onderbewuste brein. Dit brein beslaat maar liefst 95% van je denken en handelen. De eerste functie van dit brein is het filteren van alle prikkels die op een dag voorbij komen. In feite is het een portier die bepaalt welke prikkels en gedachten er door mogen naar het bewuste brein.

Je onderbewuste brein zorgt er ook voor dat bepaalde handelingen automatisch gaan, zodat je niet hoeft na te denken over alles wat je doet. Dus als je wandelt, denk je niet na over elke stap die je zet, dat gaat vanzelf. Dit geldt ook voor lichaamsfuncties zoals je eten verteren, ademen of het regelen van je lichaamstemperatuur

Opslagplaats voor emoties

Maar je onderbewuste brein heeft nog een functie, het dient namelijk als een opslagplaats voor herinneringen, oude pijnen, onderwerkte emoties en belemmerende overtuigingen. Kijken we naar het voorbeeld van Anja die voor de estafette als laatste gekozen werd dan is dit een ervaring die ligt opgeslagen in het onbewuste archief van Anja.

Als Anja in haar volwassen leven een situatie tegenkomt die hierop lijkt, bijvoorbeeld wanneer collega’s met elkaar gaan lunchen en zij niet mee kan, dan komt deze oude pijn weer naar boven.

Je ziet het: jouw eerdere ervaringen, herinneringen en onverwerkte emoties bepalen hoe je nu naar de wereld kijkt. Dat kan belemmerend werken voor je groei want beslissingen die je nu neemt, worden beïnvloed door wat er opgeslagen ligt in je systeem.

Je wilt niet je hele leven geremd worden door overtuigingen of blokkades die je eerder hebt opgedaan. Precies om die reden ligt de sleutel voor het ombuigen van je belemmerende overtuigingen in de 95% van je onderbewustzijn.

Belemmerende overtuigingen aanpakken met NEI

Emotionele blokkades, onderliggende angsten en belemmerende overtuigingen kun je gericht aanpakken met NEI-therapie (Neuro-Emotionele Integratie). Met NEI kun je concreet aan de slag om onverwerkte emoties en emotionele blokkades een plek te geven.

Het voordeel is dat je niet hoeft te graven in je verleden of herbelevingen van nare situaties hoeft te hebben. NEI richt zich op je huidige vraagstuk. In dit geval kan de ingang van een NEI-sessie een overtuiging zijn waar je op vastloopt.

Hoe werkt NEI?

NEI werkt deels op basis van kinesiologie en meet spierspanning. Ieder mens heeft een bepaalde levensenergie, en deze energie is meetbaar met een biotensor. Door deze energie te meten, kun je verstoringen opsporen en contact maken met je onderbewustzijn.

Aan de slag met de biotensor

De biotensor is een meetinstrument dat via spierspanning in jouw lichaam verbinding maakt met je onderbewustzijn. Wanneer je denken en voelen niet op één lijn zitten, ontstaat er een disbalans. De biotensor maakt deze disbalans zichtbaar, zodat je hier gericht aan kunt werken.
In een concrete vertaling naar je overtuigingen kun je dus uittesten:

  • of je nu iets moet met deze belemmerende overtuiging
  • waar deze overtuiging zich heeft vastgezet in je lichaam
  • op welke leeftijd je deze overtuiging en de bijbehorende emoties voor het eerst gevoeld, maar niet verwerkt hebt.
  • of de overtuiging misschien te maken heeft met een vorige generatiebelasting.

Als dit helder is, kun je overtuiging vervolgens loskoppelen en uittesten of deze nu nog actief is.

Aan de slag met belemmerende overtuigingen

Worstel jij met belemmerende overtuigingen en lukt het je maar niet om deze om te buigen? Dan is NEI-therapie een geschikte oplossing.

Wist je dat zelf kunt leren om met de biotensor te werken en NEI in te zetten in je dagelijks leven? Het Energetisch Huis biedt je de mogelijkheid om de workshop biotensor te volgen om laagdrempelig kennis te maken met de biotensor.

Wil je verder de diepte in, dan kun je kiezen voor een diepgaandere opleiding.

Wil je liever aan de slag met een professionele NEI-therapeut. Ook dat kan! Je kunt een sessie boeken bij één van de gekwalificeerde NEI-therapeuten van het Energetisch Huis.

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn. 

02

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 1: 'Jouw Energetisch Fundament'

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht. 

03

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 2: 'Jouw Energetische Verdieping'

Na NEI level 1 je verder ontwikkelen en aan de slag met nieuwe werkmodellen? Dit leer je in NEI level 2.

04

eefke ooms energetisch therapeut

Jouw beeld op tafel

Voor als je naast het werken met NEI een mega praktische, inzichtelijke en speelse methode wilt als aanvulling op je biotensor consulten.