Ik voel mij eenzaam en alleen: dit gebeurt er op de onderlaag!

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Voel jij je eenzaam of alleen? Veel mensen ervaren dit, zelfs als ze niet fysiek alleen zijn. Misschien heb je veel vrienden, familie of collega’s om je heen, maar voelt het alsof je toch alleen bent. Je vraagt je af: “Waarom voel ik me zo eenzaam, zelfs als ik omringd ben door mensen?”

Eenzaamheid gaat niet altijd over alleen zijn. Het gaat vaak over het gevoel dat je geen diepe verbinding hebt met de mensen om je heen. Je kunt in gesprek zijn met de ander, maar toch het gevoel hebben dat niemand je écht begrijpt.

Een andere vraag die veel mensen hebben, is: “Waarom ben ik zo bang om alleen te zijn?” Misschien ben je altijd druk om te voorkomen dat je alleen bent, of voel je een diepe angst als je alleen thuis bent. Die angst kan heel intens zijn, en je weet misschien niet precies waarom.

Het verschil tussen alleen zijn, alleen voelen en eenzaam zijn

Het is tegenstrijdig: je kunt een rijk sociaal leven hebben en je toch eenzaam voelen.

En andersom: je kunt alleen zijn en je niet eenzaam voelen.

Je eenzaam voelen gaat niet altijd over letterlijk alleen zijn, maar over het gevoel van alleen zijn. Dit kan ook voorkomen wanneer je samen bent met anderen. Dit gevoel kan worden veroorzaakt door triggers uit het verleden, zoals verlatingsangst, het verlies van een dierbare of het zijn van een alleengeboren tweeling.

Dat is een belangrijk verschil: alleen zijn en je eenzaam voelen zijn twee verschillende dingen.

Als jij je eenzaam voelt, ervaar je mogelijk het volgende:

  • Je hebt het gevoel dat je je gevoelens en gedachten niet met anderen kunt delen
  • Je voelt je van binnen dof en uitgeblust
  • Je bent in gevecht met je eigen gedachten
  • Je voelt geen verbinding met jezelf en/of anderen
  • Je voelt je vaak onbegrepen
  • Je hebt het gevoel dat het leven uit je wordt weggezogen

Soms is er echter wel een verband te herkennen: alleen zijn kan onrustige of eenzame gevoelens triggeren. Als je in een rustige situatie komt, bijvoorbeeld als je alleen bent en er minder prikkels zijn, kunnen oude patronen of triggers opeens naar boven komen.

Gevoelens van eenzaamheid vermijden

Heel vaak laat je bepaald gedrag zien om eenzaamheid te vermijden, vluchtgedrag om onprettige gevoelens niet te hoeven voelen. Merel worstelt ontzettend met gevoelens van eenzaamheid. Ze is 43, heeft een fijn gezin en een leuke baan, en toch is ze diep van binnen niet gelukkig.

Ze heeft altijd het gevoel dat er iets mist in haar leven. Wat ze bij zichzelf merkt, is dat ze alleen zijn vermijdt, omdat ze dan niet geconfronteerd wordt met haar gevoelens. Ze blijft altijd druk en zorgt ervoor dat er altijd mensen om haar heen zijn, zodat ze niet hoeft te voelen.

Andere manieren om deze gevoelens te vermijden zijn:

  • Vluchten in social media, online shoppen, games of series
  • Altijd zorgen voor anderen, zodat je niet bezig hoeft te zijn met jezelf
  • Je heil zoeken in oppervlakkige relaties

Waarom ben je zo bang om alleen te zijn?

De grote vraag is: waarom ben jij zo bang om alleen te zijn? De redenen kunnen behoorlijk uiteenlopend zijn, maar waarschijnlijk herken je één van de volgende oorzaken:

Confrontatie met jezelf
Als je alleen bent, heb je geen afleiding. Je bent dan alleen met je eigen gedachten en gevoelens. Als je emoties of problemen uit het verleden niet hebt verwerkt, kan dit veel onrust geven wanneer je alleen bent. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je te maken hebt gehad met het verlies van een dierbare of een recent ontslag; in stilte komen deze gevoelens dubbel zo hard binnen.

Bang om verlaten te worden
Je kunt bang zijn om alleen te zijn of gevoelens van eenzaamheid ervaren omdat je in het verleden bent verlaten of afgewezen. Deze angst kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld in je jeugd geen veilige basis had. De gedachte om alleen te zijn kan die oude angst weer oproepen.

Onverwerkte emoties of trauma’s
Als je iets moeilijks hebt meegemaakt en dat niet hebt verwerkt, kan alleen zijn die gevoelens weer naar boven brengen. In de stilte komen die herinneringen of emoties weer naar boven, wat veel onrust geeft.

Gevoel van leegte
Voor sommige mensen voelt alleen zijn alsof er iets ontbreekt. Zonder anderen om je heen kan het leven leeg of zinloos lijken. Dit gevoel van leegte kan angst oproepen, omdat je gewend bent je vervuld te voelen door anderen.

Hoe komt het dat jij je eenzaam voelt?

Er zijn veel redenen te noemen voor jouw gevoel van eenzaamheid. Ik benoem er een aantal en wil er twee verder uitlichten:

  • Je hebt geen partner en je verlangt hier wel naar
  • Je bent ontslagen of bent niet in staat om te werken
  • Je hebt te maken gehad met het overlijden van bijvoorbeeld je partner of mensen die dicht bij je stonden
  • Je vindt sociaal contact lastig, waardoor je wereld heel klein is
  • Je hebt geen mensen in je omgeving waarmee je aansluiting vindt
  • Je zet grote groeistappen, bijvoorbeeld in je business, waardoor je jouw omgeving ontgroeit
  • Je bent beschadigd door situaties waarin je in conflict kwam met andere mensen, waardoor je niet altijd vertrouwen voelt in contact met anderen

Maar er is meer …

Alleengeboren tweeling en gevoelens van eenzaamheid

Soms ligt de oorzaak van jouw eenzaamheid dieper dan je denkt, en is deze wond al voor jouw geboorte ontstaan. Het kan te maken hebben met iets wat je niet bewust hebt meegemaakt, zoals het verlies van een tweelingbroer of -zus tijdens de zwangerschap. Dit wordt een alleengeboren tweeling genoemd.

Veel mensen ontdekken pas later in hun leven dat ze een alleengeboren tweeling zijn. Vaak komen ze erachter omdat ze hun hele leven worstelen met het gevoel dat er iets mist, of omdat ze altijd een gevoel van eenzaamheid of alleen zijn ervaren.

1 op de 10 zwangerschappen begint als een meerlingzwangerschap. Dit betekent dat je niet alleen begonnen bent in de buik van je moeder.

Alleengeboren tweelingen missen vaak onbewust hun tweelinghelft. Ze hebben al vroeg in hun leven dit heftige verlies voor de kiezen gekregen, welke emoties heeft vastgezet waar je nu nog last van kunt hebben. Vanaf het eerste moment van conceptie krijg je namelijk alles mee wat er om je heen gebeurt.

Stel je voor dat je in de baarmoeder samen was met je tweelingbroertje of -zusje, maar dat dit deel van de tweeling het niet heeft overleefd. Dit kan, zelfs als je zo klein bent, al een diep gevoel van eenzaamheid geven.

Als je een alleengeboren tweeling bent, heb je in een heel vroeg stadium in je leven te maken gehad met trauma. Er komt een moment dat je hebt gemerkt dat je broertje of zusje is overleden en dat je alleen was. Nu denk je misschien: hoe kan ik daar nu last van hebben, ik was nog zo klein en had nog geen bewuste herinnering. Maar onthoud: je lichaam weet dit.

Een emotie die je niet verwerkt, slaat zich op als een emotionele blokkade in je lichaam.

Triggers uit het verleden - emotionele blokkades

De angst om alleen te zijn of jouw gevoelens van eenzaamheid kunnen ook veroorzaakt worden door triggers uit het verleden. Dit noemen we ook wel emotionele blokkades.

Een emotionele blokkade kun je zien als een onverwerkte emotie die ligt opgeslagen in je lichaam, in je organen om precies te zijn. In de kern komt het erop neer dat het een emotie is die je ooit hebt gevoeld, maar niet hebt verwerkt. Doordat je deze emotie niet hebt verwerkt, blijft deze altijd ‘latent’ aanwezig in je systeem en kan op elk moment worden getriggerd.

Wanneer je alleen bent en tot rust komt, kunnen oude patronen of triggers ineens naar boven komen. Dit geeft veel onrust, wat maakt dat je bang bent om alleen te zijn.

Aan de slag met je gevoelens van eenzaamheid

Als je aan de slag wilt met je gevoelens van eenzaamheid, is NEI-therapie een manier om jouw vraagstuk in de kern aan te pakken. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een methode waarbij je onverwerkte emoties, die opgeslagen zijn in je lichaam, opspoort en opruimt. Met behulp van de biotensor ga je op zoek naar blokkades in je onderbewustzijn.

Met NEI-therapie werk je altijd op de onderlaag, dus in het onderbewustzijn. De biotensor is een energetisch meetinstrument dat de lichaamsfrequentie in jouw lichaam meet. Doordat de biotensor trillingen kan opvangen, wordt er gemeten of je denken, voelen en handelen in overeenstemming zijn met elkaar.

Als we specifiek kijken naar jouw gevoelens van eenzaamheid, dan kan eenzaamheid de ingang van een NEI-sessie zijn. Vervolgens kom je met de biotensor uit op de onderlaag: dat wat jouw gevoelens van eenzaamheid triggert.

Het kan zijn dat je deel uitmaakt van een alleengeboren tweeling, maar er kan ook een andere situatie of gebeurtenis aan ten grondslag liggen. Dit kan zijn ontstaan tijdens de conceptie, zwangerschap, geboorte of vlak na je geboorte, in je huidige leven, maar de oorzaak kan ook liggen in een vorig leven of in een generatiebelasting.

Zelf aan de slag met de biotensor

Ben je benieuwd naar het werken met de biotensor? Het goede nieuws is dat je dit zelf kunt leren. Je kunt ervoor kiezen om de introductieworkshop of NEI Level 1 van het Energetisch Huis te volgen.

Aan de slag met een NEI-therapeut

Wil je liever geholpen worden door een professionele NEI-therapeut en aan de slag met jouw vraagstuk rondom eenzaamheid of je alleen voelen, dan vind je hier een overzicht van NEI-therapeuten.

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn. 

02

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 1: 'Jouw Energetisch Fundament'

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht. 

03

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 2: 'Jouw Energetische Verdieping'

Na NEI level 1 je verder ontwikkelen en aan de slag met nieuwe werkmodellen? Dit leer je in NEI level 2.

04

eefke ooms energetisch therapeut

Jouw beeld op tafel

Voor als je naast het werken met NEI een mega praktische, inzichtelijke en speelse methode wilt als aanvulling op je biotensor consulten.