EMDR versus NEI-therapie: wat zijn de verschillen en de overeenkomsten?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Worstel jij met fysieke en/of mentale klachten en denk je dat gebeurtenissen van vroeger hieraan ten grondslag liggen? Ben je op zoek naar een manier om deze te verwerken en vraag jij je af wat het verschil is tussen NEI en EMDR?

Beide zijn therapieën die je helpen bij de verwerking van onverwerkte trauma’s of heftige gebeurtenissen. Aan de ene kant hebben we NEI, Neuro Emotionele Integratie. En aan de andere kant hebben we EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. 

Beide methoden hebben een eigen unieke aanpak, maar het doel is hetzelfde: je helpen om weer vrij te zijn van fysieke of emotionele blokkades.

In dit blog duiken we dieper in de wereld van EMDR en NEI. Lees je mee?

Wat is EMDR-therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wat je kunt vertalen als ‘het verwerken van nare ervaringen door oogbewegingen’. De bedenker van deze therapie is Francine Shapiro.

Zij ontdekte dat bepaalde oogbewegingen kunnen helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen zoals een ongeluk, een misdrijf, je bent gebeten door een hond, je bent slachtoffer van seksueel misbruik of te maken hebt gehad met huiselijk geweld.

Dit kunnen grote trauma’s zijn, zoals een ernstig ongeluk of een gewelddadige gebeurtenis. Maar het kan ook gaan om kleinere, persoonlijke trauma’s die voor jou heel ingrijpend zijn geweest.

Zo’n heftige of traumatische gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je somber bent, worstelt met je zelfbeeld, worstelt met PTSS (posttraumatische stressstoornis) of herbelevingen en paniekaanvallen hebt.

De basis van EMDR ligt in het idee dat je brein soms hulp nodig heeft om nare ervaringen te verwerken, zodat je er minder last van hebt.

Hoe werkt EMDR?

EMDR gaat ervan uit dat een nare herinnering in je langetermijngeheugen wordt opgeslagen. Je kunt er dan lang last van houden. Tijdens een EMDR-sessie ga je in gesprek met een therapeut.

Doel van dit gesprek is om de lange termijn herinnering naar je kortetermijngeheugen te halen. De therapeut vraagt je om aan de heftige gebeurtenis te denken die impact heeft op jouw leven.

Stel dat je vroeger gepest bent, dan denk je terug aan deze situatie. De therapeut gaat vervolgens met zijn of haar vingers heen en weer voor je gezicht en vraagt je deze beweging te volgen met je ogen.

Doordat je brein veel dingen tegelijkertijd moet verwerken, haal je de emotionele lading van de herinnering af.

Een heftige gebeurtenis verwerken met EMDR

Stel je voor, je bent een keer heel erg geschrokken toen je op straat liep en er opeens een grote hond naar je uitviel. Sindsdien ben je bang voor honden en voel je je niet meer op je gemak als je een hond ziet, zelfs als die aan de lijn loopt bij de eigenaar. Deze angst maakt het lastig voor je om te genieten van een wandeling in het park.

Hier komt EMDR om de hoek kijken. Tijdens een EMDR-sessie zou je samen met een therapeut werken aan deze angst. De therapeut vraagt je om terug te denken aan die specifieke gebeurtenis met de hond, terwijl je tegelijkertijd met je ogen de bewegingen volgt die de therapeut met zijn hand maakt. Hij beweegt zijn hand snel van links naar rechts en vraagt je om deze met je ogen te volgen.

Terwijl je dit doet, begin je te merken dat de herinnering aan de hond en het gevoel van angst langzaam veranderen. De herinnering vervaagt en een volgende keer merk je al dat je veel minder angst ervaart als je een hond ziet.

Wat is NEI of NEI-therapie?

NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie, afgekort NEI. Dit is een werkwijze die je helpt om te kijken naar de emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan een fysieke of mentale klacht. Het idee is hierbij dat je gevoel en je gedrag met elkaar verbonden zijn. Iedereen heeft emotionele blokkades in zijn of haar onderbewustzijn, hier ontkom je helaas niet aan.

Als deze blokkades nog aanwezig zijn in jouw systeem zonder dat je dit bewust doorhebt, blijven deze etteren en beïnvloeden ze je in je dagelijkse doen en laten. Je komt dan steeds weer in situaties terecht waar je liever niet in wilt zijn.

Zolang je bewustzijn en onderbewustzijn niet op één lijn zitten kost dat energie. Dat is precies het punt waar NEI om de hoek komt kijken. NEI is een methode om emotionele problemen, lichamelijke klachten, onverwerkte incidenten en trauma’s op een vriendelijke manier definitief op te lossen.

Hoe werkt NEI?

NEI werkt op basis van spierspanning. De basis hiervan ligt in de kinesiologie. Je moet je voorstellen dat ieder mens een bepaalde levensenergie heeft. Deze is te meten met de biotensor of een O-ring. Dit zijn beide instrumenten die je hiervoor kunt gebruiken. Door deze energie te meten kun je nagaan waar deze verstoring zit en contact maken met onderbewustzijn.

Laten we zeggen dat je last hebt van hoofdpijn en niet weet hoe dit komt. Met NEI kunnen we kijken of er ergens in je bewuste of onderbewuste een verstoring is die de hoofdpijn veroorzaakt.

Stel dat je dit met de biotensor doet, dan reageert de biotensor op de spierspanning in jouw systeem waardoor je antwoorden krijgt op jouw vragen en je de hoofdpijn op kunt lossen?

Wat is verschil tussen NEI & EMDR?

Het grootste verschil tussen NEI en EMDR zit in het startpunt van de behandeling.

Stel je voor dat je een nare ervaring hebt gehad, zoals een auto-ongeluk toen je 12 jaar oud was. Sindsdien voel je je erg angstig. Bij EMDR-therapie gebruik je deze specifieke gebeurtenis, het auto-ongeluk, als een ingang om je behandeling te beginnen. Je moet voor een goede behandeling immers terug naar het moment waarop dit ontstaan is. Je probeert dus rationeel te bedenken waar en hoe je angstgevoelens zijn ontstaan.

Dat betekent dat je moet weten waar de klacht begonnen is. Je angsten kunnen getriggerd zijn door het ongeluk, maar de trigger kan ook ergens anders liggen.

Ratio als startpunt bij EMDR

Met EMDR ga je met je hoofd bedenken wat het startpunt is, dat is dus behoorlijk rationeel. Het betekent dat je er ook naast kunt zitten.

Want wat als het startpunt ergens anders ligt? Soms is de gebeurtenis die jij je herinnert, zoals het auto-ongeluk, niet het echte begin van je probleem. Het kan zijn dat dit ongeluk eigenlijk iets triggert wat nog dieper ligt, iets wat al veel langer speelt.

Misschien gaat het terug tot iets wat gebeurde toen je nog een baby was, of iets wat gebeurde toen je in de buik van je moeder zat waarbij je ergens van schrok. Het kan zelfs iets zijn dat is overgedragen van vorige generaties of uit een vorig leven.

Het startpunt tijdens een NEI-sessie?

Dit is waar NEI, of Neuro Emotionele Integratie, echt anders is en waarom het zo snel kan werken. Met NEI begin je met de klacht of het probleem dat je nu ervaart. Je staat open voor wat er ook naar boven komt, zonder dat je zelf hoofdelijk bepaald of het komt door die ene gebeurtenis uit je verleden.

NEI gaat ervan uit dat je systeem je vertelt waar de oorsprong ligt. Het gaat niet om het logisch bedenken van een reden, zoals “dit komt doordat ik een ongeluk had toen ik 12 was”. NEI gaat dieper dan dat. Het zoekt naar de kern, de echte oorzaak van je probleem, wat dat ook mag zijn. NEI-therapeuten horen vaak terug: ‘ik heb wel last van bepaalde klachten, maar ik heb geen idee waardoor dit is ontstaan. Het was er opeens’. Het is dat prettig om zonder specifiek startpunt van het trauma te kunnen starten.

Door NEI-therapie kun je soms verrassende ontdekkingen doen over jezelf en over de echte oorsprong van je klachten. Misschien ontdek je dat wat je nu voelt, zijn wortels heeft in iets waar je je nooit bewust van was.

Een bijkomend voordeel van NEI-therapie is dat je niet letterlijk terug hoeft naar de vervelende situatie die zich voorgedaan heeft, waardoor je nare herbelevingen voorkomt.

Aan de slag met NEI

Hoe lang wil je nog dat emotionele blokkades jouw vrijheid in de weg staan? Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden.

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht