Vraag jij je af wat het verband is tussen emotionele blokkades en trauma, maar weet je niet goed wat het verschil is.
In dit blog leg ik je uit hoe ik naar trauma kijk. Belangrijk om te weten is dat het algemene beeld van trauma verschilt van hoe we vanuit NEI-therapie naar trauma kijken.
Lees je mee?
Heftige gebeurtenissen
In de psychiatrie of psychologie wordt de term ’trauma’ vaak gebruikt voor echt heftige gebeurtenissen, zoals bij PTSS (Posttraumatische Stressstoornis). Dit gaat over dingen die zo schokkend zijn dat ze diepe sporen nalaten. Maar in mijn visie is trauma breder dan dat, en kun je dit onderverdelen in trauma met een hoofdletter T, en met een kleine letter t. Het omvat in mijn optiek namelijk ook onverwerkte emoties of emotionele blokkades.
Stel je voor dat iemand tegen jou zegt dat je niet goed genoeg bent. Als die woorden diep bij jou binnenkomen en je raken, kan dat voor jou een onverwerkte emotie worden, en dus een vorm van trauma. Dit noemen we een klein trauma.
Het verschil tussen grote en kleine trauma’s zit hem dus in hoe intens en schokkend de gebeurtenis is. Maar belangrijk is dat zelfs minder heftige gebeurtenissen, zoals een negatieve opmerking, ook diepe sporen kunnen achterlaten in de vorm van emotionele blokkades die zich opslaan in je lijf.
Wat is trauma vanuit regulier oogpunt?
In de volksmond wordt er bij trauma vrijwel direct gedacht aan echt schokkende gebeurtenissen zoals een heftig auto-ongeval, overlijden of misbruik. Dat is niet zo gek, want dit is ook het uitgangspunt van de psychologie en de psychiatrie.
Als we uitgaan van wat het GGZ zegt over trauma komen we uit op:
Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals een ernstig verkeersongeluk, een brand, het overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Een trauma ontstaat doordat de gebeurtenis(sen) niet goed verwerkt worden. Een posttraumatische stress stoornis (PTSS) is daar een voorbeeld van. Een dissociatieve stoornis heeft vaak te maken met trauma.
Een ernstiger trauma kan ontstaan wanneer iemand emotioneel, lichamelijk en/of seksueel is mishandeld of langdurig is verwaarloosd. Ook een uitzending naar een oorlogssituatie kan tot een trauma lijden. Of als iemand werkt bij politie, brandweer of ambulance en te maken kreeg met menselijk lijden, geweld of dreiging. De gebeurtenis is zo schokkend dat iemand hier blijvend last van heeft.
^ bron: website van het GGZ.
Hoe kijk ik naar trauma?
Ik kijk anders naar trauma. Voor mij zijn emotionele blokkades, onverwerkte emoties en trauma’s identiek. In de kern gaat het erom dat je iets meemaakt waarbij je emoties voelt die je niet hebt kunnen verwerken. Bij een gebeurtenis in het verleden heb je bepaalde emoties gevoeld die je niet hebt doorvoeld, of dus ‘afgemaakt’ qua emotieverwerking.
Als je gevoelens te overweldigend zijn en je systeem niet in staat is om dit te verwerken, zetten de emoties zich vast in je lichaam. Dan noemen we dus een emotionele blokkades, trauma of onverwerkte emoties.
Deze onverwerkte emoties kunnen gaan etteren in je systeem. Zolang je deze emoties niet verwerkt blijven ze dooretteren, waardoor je er steeds meer last van krijgt. Hoe langer ze ‘hangen’ in je systeem, hoe groter de kans dat je fysieke of mentale klachten krijgt.
Grote en kleine trauma's
Je kunt onderscheid maken tussen grote trauma’s en kleine trauma’s, of zoals ik het ook wel noem: trauma met een hoofdletter T of trauma met een kleine letter T.
Er zijn drie belangrijke oorzaken te benoemen voor het ontstaan van trauma of emotionele blokkades. Daarbij moet genoemd worden dat de freeze reactie vaak de oorzaak is van trauma met een hoofdletter T. Dit type trauma ontstaat door heftige gebeurtenissen waarbij jouw systeem ingrijpt om je te beschermen tegen de volle impact van wat er op dat moment gebeurt.
Daarnaast heb je kleiner trauma, wat vaak veroorzaakt wordt door geconditioneerd gedrag of onvervulde behoeften.
Oorzaak 1 van trauma: de freeze reactie
De onderliggende oorzaak van groot trauma is meestal de zogenaamde freeze reactie. Deze reactie treedt op op het moment dat een emotie of situatie te overweldigend is om op dat moment te verwerken. Voorbeelden van gebeurtenissen die zo’n reactie uit kunnen lokken zijn: geweld, (seksueel) misbruik, een ziekenhuisopname, een heftig ongeluk of overlijden.
Deze situaties zijn zo intens en heftig dat je het niet aankunt om op dat moment te voelen wat je voelt. Je lichaam en je geest bevriezen, in een poging om je te beschermen tegen wat er gebeurt.
Stel dat je als kind hebt meegemaakt dat je vader een hartinfarct kreeg. Ambulances voor de deur, je vader werd naar het ziekenhuis gebracht en de spanning en de angst waren duidelijk voelbaar. Allemaal emoties die veel te groot zijn om te bevatten voor jou als kind.
Wat je systeem dan doet, is je beschermen voor de impact van wat er op dat moment gebeurde. Alleen, deze emoties zijn er natuurlijk wel geweest, denk maar aan de schrik, de angst, de pijn en het verdriet die dit met zich meebrengt. Als deze emoties niet verwerkt worden, zetten ze zich vast in je lijf. In je organen om precies te zijn.
Op latere leeftijd kun je dan tegenkomen die deze onverwerkte emoties weer triggeren. In dit geval kan het geluid van een ambulance of de typische geur van het ziekenhuis een trigger zijn die deze onverwerkte emotie naar boven haalt.
Oorzaak 2 van trauma: onvervulde behoefte
Een andere belangrijke oorzaak van trauma zijn de behoeften die niet vervuld werden toen je klein was. Als kind heb je een aantal basisbehoeften. Dat gaat over het krijgen van voldoende eten en drinken, zodat je in leven blijft, maar ook over emotioneel gezien worden.
Vroeger, in eerdere generaties, waren ouders meer gericht op het vervullen van zorgtaken dan op het bieden van emotionele steun. De focus lag op het binnenhalen van voldoende inkomen om iedereen in het gezin te voorzien van eten en drinken. En daar hadden ze de handen vol aan. Dat betekent dat er niet veel ruimte was voor emotionele behoeften als veiligheid en verbinding.
Dat is overigens niet vreemd, want je ouders hebben dit zelf ook nooit geleerd. Alleen het heeft wel gevolgen gehad voor jou. Als je ouders niet in staat zijn geweest om je te zien in bepaalde essentiële basisbehoeften dan spreken we van onvervulde behoeften. Het betekent dat je dingen gemist had, die je wel nodig had.
En als jij je niet altijd veilig hebt gevoeld om je emoties te laten zien, dan kunnen ze zich vastzetten in je systeem.
We spreken van klein trauma omdat er niet direct sprake is van een heftige gebeurtenis. Toch is het effect voor je systeem hetzelfde. De emotie die je niet mocht voelen zet zich namelijk ook vast in je systeem.
Oorzaak 3 van trauma - Geconditioneerd gedrag
Een andere oorzaak van emotionele blokkades kan ‘geconditioneerd gedrag’ zijn, dat is gedrag dat je van je ouders hebt overgenomen. Dit houdt in dat je hebt geleerd jezelf op een bepaalde manier te gedragen, omdat dit van je verwacht werd. Misschien ben je opgevoed in een omgeving waar weinig ruimte was om open over je gevoelens te praten.
Vaak was er een soort onuitgesproken regel dat je alleen mocht laten zien dat je verdrietig of boos was bij hele ernstige gebeurtenissen, zoals een botbreuk of een andere ernstige situatie. Dit zorgde ervoor dat je leerde dat het niet goed is om je emoties te laten zien, tenzij je daarvoor een ‘geldige reden’ had.
Als je bijvoorbeeld als kind voetbalde en je viel waardoor je pijn had, wilde je misschien huilen. Maar je vader zei altijd: “Kom op, niet zeuren. Daar word je hard van”. Hierdoor leerde je dat je gevoelens niet belangrijk genoeg waren om te delen, tenzij er echt iets groots aan de hand was. Hierdoor kunnen onverwerkte gevoelens zich vastzetten en later emotionele blokkades vormen.
In je volwassen leven kun je hier nog last van hebben. Bijvoorbeeld als er op je werk gevraagd wordt of je een extra dienst wil draaien. Je voelt je doodmoe en wilt liever niet. Maar je hebt geleerd dat het er niet toe doet wat je voelt en dus zeg je ja tegen die extra dienst. Je hebt immers geleerd over je eigen emotie heen te stappen en gewoon door te doen.
Hoe herken je trauma of emotionele blokkades?
In de kern weet je of je met een emotionele blokkade te maken hebt als je kampt met fysieke of emotionele klachten. De aanvulling daarop is dat het vaak gaat over klachten die je niet direct kunt plaatsen.
Als je bijvoorbeeld van de trap valt en je been breekt, weet je precies waarom je pijn hebt. Maar als je ineens last krijgt van je nek of steeds hoofdpijn hebt zonder duidelijke aanleiding, dan is er geen logische verklaring voor je klachten.
Op dat moment lijkt het voor de hand liggend dat er sprake is van een emotionele blokkade die jouw klachten triggert.
Traumaverwerking: emotionele blokkades oplossen
De grote vraag is hoe je trauma’s of emotionele blokkades verwerkt of oplost.
Er zijn verschillende methoden, en welke het beste werkt, hangt af van hoe je naar trauma kijkt. Een veelgebruikte manier is door een psycholoog of psychiater te bezoeken en samen een geschikte behandeling te vinden. Het nadeel van deze therapie is dat je rationeel aan de slag gaat met iets wat opgeslagen ligt in je lijf.
Een andere bekende methode is EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Bij EMDR ga je terug naar het moment waarop het trauma is ontstaan. Door de behandeling kun je het trauma verzachten.
Echter, EMDR kent ook nadelen. Als je niet precies weet waar of hoe het trauma is begonnen, loop je het risico dat je niet de echte oorzaak aanpakt. Bovendien kan EMDR intens zijn omdat je vaak opnieuw beleeft wat er is gebeurd, en dit kan erg heftig zijn.
Aan de slag met NEI
Het is goed om te weten dat er ook andere manieren zijn om emotionele blokkades te verwerken of op te lossen. Want heb je wel eens gedacht aan NEI-therapie, vaak gebruikt in combinatie met een biotensor. NEI is de tool om het antwoord te krijgen op de vragen waar jij rationeel de vinger niet op kunt leggen. Met NEI kijk je naar de oorsprong van het probleem. Het richt zich op de oorsprong van het probleem.
Met NEI-therapie duik je diep in het onderbewustzijn. Dit is belangrijk omdat 95% van je handelen en je gedrag onbewust gebeurt. Wil je dus echt verandering in je gedrag, dan moet die verandering in je onderbewustzijn starten.
Met de biotensor check je in op je onderbewustzijn. Vervolgens ga je in samenspraak met je onderbewuste op zoek naar emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan de vraag, wens of klacht die je hebt. Wanneer je deze hebt opgespoord, ga je door middel van Neuro Emotionele Integratie de emotionele blokkade losmaken uit het celgeheugen van je organen.
Je ziet dat deze aanpak totaal anders is dan de reguliere aanpak. Daar waar we in onze westerse geneeswijze geneigd zijn hoofdpijn op te lossen met een paracetamol, kijken we bij NEI voorbij de klacht naar de oorsprong van het probleem.
Bij deze benadering wordt elke fysieke of mentale klacht gezien als een signaal van het lichaam dat er dieper liggende issues zoals trauma zijn die aandacht nodig hebben.
Zelf leren hoe je NEI inzet?
Hoe lang wil je nog dat emotionele blokkades jouw vrijheid in de weg staan? Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden.
Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.