Heb je het gevoel dat je vastzit? Het gevoel dat je steeds op dezelfde dingen vastloopt in je leven? Dit kan komen door emotionele blokkades. Dit zijn onverwerkte emoties die zich vast hebben gezet in jouw systeem. Van deze emotionele blokkades ben jij je vaak niet bewust, maar ze hebben wel veel invloed op je gedrag, je fysieke en je mentale welzijn en de keuzes die je maakt.
In dit blog ga ik dieper in op wat emotionele blokkades zijn, hoe NEI Therapie en de biotensor helpen om emotionele blokkades op te lossen.
Je wilt wel, maar toch lukt het niet ...
Stel je voor: je wilt graag zwemmen, maar elke keer als je water ziet, word je bang. Alsof er ooit iets heftigs is gebeurd, wat jij je niet kunt herinneren. Heel ingewikkeld, want je wilt wel, maar er is onbewust iets wat je tegenhoudt. Dat is een typisch voorbeeld van een emotionele blokkade in je systeem die je belemmert.
Een ander voorbeeld is een situatie waarin iemand iets tegen je zegt en jij volledig door het lint gaat. Je reageert buitenproportioneel heftig op iets ‘kleins’. Natuurlijk voelt het op dat moment niet als klein voor jou, maar als je uitzoomt is de reactie wel buitensporig. Er wordt schijnbaar iets in jou getriggerd, wat maakt dat je zo reageert. En je kunt de vinger er niet op leggen. Ook dit kan duiden op een emotionele blokkade.
Herkenbaar?
Wat is een emotionele blokkade?
Een emotionele blokkade is een onverwerkte emotie die vastzit in je lichaam. Om te begrijpen hoe dit werkt, is het belangrijk om te weten dat je twee hersenhelften hebt. De linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft staat voor ratio en denken.
De rechterhersenhelft voor voelen en creativiteit (onder andere). Als jij een emotie voelt met je rechterhersenhelft, maar deze niet verwerkt met de linkerhersenhelft, dan zet deze emotie zich vast in je systeem.
Dus stel je voor dat je iets mee hebt gemaakt wat je verdrietig, boos of bang maakte, zonder dat je deze emotie een plek hebt kunnen geven, dan zet dit zich vast in jouw lichaam.
Uitdrukkingen zoals een brok in je keel hebben of wat heb je op je lever zijn hierop gebaseerd.
Waar zet zich dit vast in je lichaam?
Een onverwerkte emotie zet zich vast in het celgeheugen van een orgaan. In je lijf vind je 12 hoofdorganen: de kringloop, schildklier, longen, hart, lever, galblaas, nier, maag, milt, dikke darm, dunne darm, baarmoeder/prostaat, eierstokken/testikels, blaas.
Wanneer een cel in een van je organen zo’n onverwerkte emotie vasthoudt, blijft het niet bij die ene cel. Cellen in je lichaam vernieuwen zichzelf namelijk regelmatig; ze delen zich om nieuwe cellen te maken.
Stel je nu voor dat elke keer als een cel zich deelt, het die onverwerkte emotie meeneemt naar de nieuwe cel. Zo wordt de emotie diep in het ‘geheugen’ van je orgaan ingekapseld.
In feite spreek je hiermee van een blokkade op celniveau.
Hoe ontstaan emotionele blokkades?
In basis onderscheiden we drie oorzaken van emotionele blokkades.
Oorzaak 1: Onvervulde behoeften
Een van de hoofdredenen voor emotionele blokkades is dat je in je verleden bepaalde belangrijke behoeften niet vervuld zag door je ouders. We spreken dan van onvervulde behoeften.
Dit neem je mee naar je huidige leven. Zeker als je geboren bent in de jaren ’80 of ’90 dan zijn je ouders van een generatie die meer gefocust waren op het vervullen van de zorgtaken dan op het bieden van emotionele steun. Dit is logisch, want dit hebben ze ook niet meegekregen van hun eigen ouders.
De kerngedachte in deze opvoeding was vaak: over emoties praten is lastig, gevoelens doen er niet toe en je moet gewoon doorgaan met het leven zonder te zeuren.
Daar kunnen je ouders overigens niets aan doen, maar feit is wel dat je in bepaalde behoeften zoals veiligheid, liefde en gezien voelen niet voorzien bent. Als dit gebeurt kan zich dit opslaan als een emotionele blokkade.
Jouw basisbehoeften
Als kind heb je basisbehoeften zoals je veilig voelen, geliefd voelen en gezien worden. Als deze behoeften niet goed vervuld worden, kan dat later in je leven problemen opleveren. Bijvoorbeeld, je vindt het misschien moeilijk om te geloven dat mensen van je kunnen houden om wie je echt bent, of je voelt je snel onveilig in relaties of nieuwe situaties.
Opgroeien in een gezin zonder knuffels
Een praktijkvoorbeeld: Stel, je groeide op in een gezin waar er weinig knuffels of lieve woorden werden gegeven. Je ouders waren misschien druk met werk of hadden zelf nooit geleerd hoe ze hun liefde moesten tonen.
Als volwassene merk je misschien dat je het moeilijk vindt om affectie te tonen of te ontvangen, omdat je dit als kind niet genoeg hebt ervaren. Dit kan een emotionele blokkade zijn die voortkomt uit een onvervulde behoefte aan liefde en affectie.
Oorzaak 2: Geconditioneerd gedrag
Een andere reden voor emotionele blokkades is wat we noemen ‘geconditioneerd gedrag’. Dit is echt het gedrag wat je hebt meegekregen van je ouders. Dat kan gaan over gedachtegangen als ‘spiritualiteit is stom’ of overtuigingen vanuit de kerk of het geloof.
Dit betekent dat je hebt geleerd je op een bepaalde manier te gedragen, omdat dit van je werd verwacht. Misschien ben je opgegroeid in een gezin waar er niet veel ruimte was om over je gevoelens te praten.
Er was een soort ongeschreven regel dat je alleen mocht huilen of boos zijn als er iets echt ergs gebeurde, zoals een gebroken been waarbij het bot uitstak. Hierdoor leer je dat het niet oké is om je emoties te tonen, tenzij je een ‘goede reden’ hebt.
Je gevoelens slikte je in, waardoor ze zich vastzetten
Stel dat je als kind viel en je schaafde je knie. Je wilde huilen, maar een ouder zei: “Grote kinderen huilen niet voor zoiets kleins.” Dit leerde je dat je gevoelens niet belangrijk genoeg waren om te uiten, tenzij er iets groots aan de hand was. Gevolg is dat deze onverwerkte emotie zich opslaat als een emotionele blokkades.
In je volwassen leven zie je dit terug. Stel dat je op je werk kritiek krijgt en dat raakt je. In plaats van te voelen wat dit met je doet en dit te uiten, slik je je gevoelens in. Je hebt immers geleerd dat je niet moet laten zien wat je voelt, omdat dit alleen mag als er echt iets ‘ergs’ gebeurd. Als je dit vaak doet kan zich dit uiten in fysieke of mentale klachten.
Oorzaak 3: Freeze: het overlevingsmechanisme
De laatste oorzaak van een emotionele blokkade is de zogenaamde freeze reactie (dit is het trauma met de hoofdletter T), de emotie of de gebeurtenis is dan simpelweg te groot.
Dit is een overlevingsreactie van je lijf die ervoor zorgt dat je in hele heftige situaties niet letterlijk meekrijgt wat er gebeurt. Dit gebeurt wanneer je iets meemaakt dat zo heftig of pijnlijk is, dat het voelt alsof je het niet aankunt of kunt verwerken. Je lichaam en geest ‘bevriezen’ als het ware, in een poging om je te beschermen tegen de volle impact van die ervaring.
Voorbeelden van zulke ingrijpende gebeurtenissen zijn een ziekenhuisopname, het overlijden van iemand dichtbij, ervaringen met misbruik, of langdurig gepest worden.
Stel je voor: je bent jong en wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een grote operatie. Het ziekenhuis is een vreemde, soms beangstigende plek, en de operatie zelf is eng en pijnlijk. Omdat het allemaal te veel is, sluit een deel van jou het gevoel hierover af. Je ‘bevriest’ emotioneel om door die periode heen te komen. Maar die emoties gaan niet weg; ze slaan zich op in het celgeheugen van je organen, waardoor er emotionele blokkades ontstaan.
Op latere leeftijd kunnen bepaalde dingen je doen herinneren aan deze gebeurtenis. Het kan zo zijn dat bepaalde geuren of geluiden je (onbewust) doen herinneren aan een bepaalde situatie. Je kunt bijvoorbeeld niet tegen een bepaalde geur of een bepaald geluid.
Hoe weet je of er sprake is van een emotionele blokkade?
Iedereen heeft last van emotionele blokkades. Jij. Ik. Een manier om te ontdekken of je te maken hebt met een oude, emotionele blokkade, is door te letten op hoe je reageert in bepaalde situaties. Soms kun je namelijk veel heftiger reageren dan rationeel logisch is.
Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een deadline op je werk hebt. Deadlines zijn normaal en komen vaak voor, maar jij raakt compleet in paniek, alsof alles op het spel staat, terwijl je diep van binnen weet dat het eigenlijk wel meevalt.
Of misschien voel je plotseling een sterke angst opkomen zonder duidelijke reden, en wat je ook probeert, je kunt deze angst niet zomaar aan de kant schuiven.
Ook kunnen signalen als veel in je hoofd zitten of moeite hebben met aarden wijzen op emotionele blokkades.
Naast emotionele signalen kunnen ook fysieke klachten wijzen op emotionele blokkades.
Het lijkt misschien vreemd, maar soms zijn aanhoudende lichamelijke problemen, zoals migraine, schildklierproblemen of rugklachten, signaalfuncties van het lichaam. Het is een schreeuw vanuit het onderbewustzijn: ‘joehoe, hier zit iets waar naar gekeken moet worden’. Zoals je ziet lopen de symptomen van een emotionele blokkade nogal uiteen.
Kun je emotionele blokkades oplossen?
Het goede nieuws is: emotionele blokkades kun je op een later moment verwerken of oplossen. Dit kan bijvoorbeeld met NEI-therapie in combinatie met de biotensor. NEI is de tool om het antwoord te krijgen op de vragen waar jij rationeel de vinger niet op kunt leggen.
Met NEI-therapie werk je altijd op de onderlaag, in het onderbewustzijn dus. Houd hierbij rekening met het feit dat 95% van je handelen en je gedrag onbewust gebeurt. Dus als je gedragsverandering wilt, vindt de meest effectieve verandering plaats in je onderbewuste.
Met de biotensor check je in op je onderbewustzijn. Vervolgens ga je in samenspraak met je onderbewuste op zoek naar emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan de vraag, wens of klacht die je hebt. Wanneer je deze hebt opgespoord, ga je door middel van Neuro Emotionele Integratie de emotionele blokkade losmaken uit het celgeheugen van je organen.
Zelf leren hoe je NEI inzet?
Hoe lang wil je nog dat emotionele blokkades jouw vrijheid in de weg staan? Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden.
Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.