Geboortetrauma en de invloed op je dagelijks leven

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Vraag jij je af wat geboortetrauma is en wat de invloed ervan is op het leven dat je nu leeft? Vrijwel iedereen heeft geboortetrauma. Dat klinkt heel groot, maar een bevalling is een ervaring waarbij veel emoties vrijkomen die soms simpelweg te groot zijn om allemaal direct verwerkt te worden. En dit zet zich vast in je systeem. In dit blog leg ik je uit hoe geboortetrauma werkt, hoe dit je leven nu beïnvloedt en hoe je dit middels NEI-therapie met de biotensor alsnog een plek kunt geven.

Wat is geboortetrauma?

Veel mensen denken bij trauma per definitie aan hele heftige gebeurtenissen zoals een auto-ongeluk of het overlijden van iemand.

Dat kan ook zeker trauma veroorzaken, maar ik zie trauma vanuit een breder perspectief. Voor mij zit trauma in alles wat in de loop van je leven niet verwerkt is door je zenuwstelsel.

Stel dat je vader onverwachts ernstig ziek werd, dan heb je de emoties die hierbij horen vaak niet direct een plek kunnen geven.

Op dat moment ontstaat er trauma in je systeem. Je maakt iets mee wat je niet direct kunt verwerken en dat zet zich vast in jouw lichaam. Trauma gaat niet over de gebeurtenis zelf, maar over wat het doet met je zenuwstelsel.

Helder, maar wat is dan geboortetrauma?

Vaak wordt gezegd dat je geboorte het grootste trauma is dat je in je systeem hebt. Zelfs als de bevalling soepel verloopt en het met moeder en kind goed gaat, komen er ontzettend veel emoties vrij in korte tijd. Dat krijg je per definitie niet verwerkt met je ratio op dat moment.

Tijdens je geboorte kunnen veel dingen gebeuren die extra trauma veroorzaken. Een bevalling is an sich al een traumatische ervaring voor een baby. De overgang van de warme baarmoeder naar de koude buitenwereld is namelijk al een trauma op zichzelf, nog los van het gebruik van weeënopwekkers, een vacuümpomp of andere ingrepen.

Vaak is dit je eerste ervaring waarbij je allerlei prikkels ervaart die je niet kunt verwerken. Je kunt hierbij denken aan het voelen van koude, harde aanrakingen of fel licht, die allemaal overweldigend kunnen zijn voor een pasgeboren baby. Het is belangrijk te benadrukken dat dit niet alleen gaat over je eigen gevoelens. Je kunt ook resoneren met wat je moeder voelt.

Je bent immers letterlijk met haar verbonden via de navelstreng. Als zij angstig is, veel pijn heeft of de bevalling erg spannend vindt, voel jij dit ook. Deze gevoelens kunnen zich opslaan in je systeem, terwijl je nog niet weet hoe je ze moet verwerken. Zo kun je als baby al vroeg emoties en stress ervaren die invloed hebben op je latere leven.

Emotionele blokkades die je oploopt bij de geboorte

Om een prikkel goed te verwerken, moeten je linkerhersenhelft en je rechterhersenhelft goed samenwerken. Als deze twee hersenhelften goed samenwerken, dan voel je een emotie met de ene hersenhelft en verwerk je deze met de andere hersenhelft. Je geeft de emotie of de prikkel een plek.

Als je een emotie wel voelt, maar niet verwerkt, dan zet deze zich vast in je lichaam, in je organen, het celgeheugen van je organen om precies te zijn. Hier komt bijvoorbeeld de uitdrukking: “wat heb jij op je lever” vandaan. Hoe meer onverwerkte emoties er zijn, hoe minder ruimte er in het celgeheugen van je organen overblijft voor ‘gezonde’ celdelen. We noemen deze vastgezette onverwerkte emoties emotionele blokkades.

In een gezonde situatie wil je lichaam ontladen van stress, spanning en emoties. Lukt dit niet, dan ontstaat er dus een emotionele blokkade. Als je bij je geboorte emoties hebt gevoeld die je niet verwerkt hebt, dan kun je nu in je volwassen leven last hebben van deze emotionele blokkades.

Opslagvat voor onverwerkte emoties

Onverwerkte emoties worden opgeslagen in je onderbewustzijn. Ter verduidelijking: je hebt een bewustzijn en een onderbewustzijn. Beide verwerken prikkels, waarbij het grote verschil is dat je onderbewuste brein dit veel sneller doet. Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je niet de hele dag hoeft na te denken over wat je doet: je doet dingen op de automatische piloot, zoals lopen en tanden poetsen. Ook filtert het de prikkels en doet een voorsortering voor de prikkels die door mogen naar je bewuste brein.

Daarnaast is je onderbewustzijn dus de opslagplek voor onverwerkte emoties. Stel dat je bij de geboorte met de vacuümpomp bent gehaald en dit was een nare ervaring, dan is de kans groot dat je emotionele blokkades hebt die opgeslagen liggen in het onderbewustzijn. In basis heb je daar geen last van, maar in de loop van de jaren bouw je meer emotionele blokkades op. Je kunt zeggen dat deze emoties dan in je systeem hangen, terwijl ze eigenlijk willen ontladen.

Wat je dan vaak ziet, is dat je sluimerende klachten krijgt. Je bent vaak moe, hebt last van hoofdpijn of migraine, of je voelt je soms somber zonder aanwijsbare reden. Als je niet aan de slag gaat met het ontladen van de emotionele blokkades, dan worden deze sluimerende klachten alleen maar groter. Je lijf laat je weten dat er dingen in onbalans zijn. Als je niet luistert naar de fluisteringen in je lichaam, dan gaat je lijf vanzelf schreeuwen.

De invloed op je huidige leven

Geboortetrauma kan invloed hebben op je leven nu. De emotionele blokkades die daar zijn ontstaan beïnvloeden jouw gedrag nu.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Anja is gestart als ondernemer, ze werkt als voedingscoach. Dit heeft ze jaren in loondienst gedaan en ze vindt het nu tijd om op eigen benen te staan. Ze weet dat ze goed is in haar vak, ze heeft zelfvertrouwen. Maar ze is nu een maand of drie aan de slag en haar business stroomt niet. Er zijn te weinig aanvragen, mensen stappen niet in waardoor er financiële problemen ontstaan. Ze snapt er niets van en wordt er ook heel erg onzeker van. Wat als dit een domme keuze was? Wat als er niet voldoende geld is om rond te komen? Ze voelt zich somber en verlamd, waardoor ze in een negatieve vicieuze cirkel terechtkomt.

Om te snappen hoe dit zit, moeten we terug in de tijd. Anja is te vroeg geboren en dat bracht veel spanning met zich mee. Bij haar moeder, bij Anja zelf en bij de artsen die hierbij hielpen. De grote vraag was steeds weer of ze voldoende zou drinken om in leven te blijven. Hier ontstond voor het eerst de angst om tekort te komen. Deze angst heeft zich vastgezet als een emotionele blokkade in haar systeem.

Nu ze haar eigen business is gestart, wordt deze angst opnieuw getriggerd. De angst om tekort te komen wordt in alle hevigheid aangewakkerd en dit verlamt haar volledig. Je ziet hier wat de invloed van geboortetrauma kan zijn op je leven nu.

Om dit probleem op te lossen hebben we tijdens een NEI-sessie met de biotensor deze onverwerkte emoties een plek gegeven.

Een NEI-sessie met de biotensor: wat is dit?

NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. NEI gaat ervan uit dat elke pijn, ziekte of klacht een emotionele oorsprong heeft. In onze westerse wereld zijn we geneigd klachten op te lossen met bijvoorbeeld medicatie. Je hebt hoofdpijn, dus neem je een paracetamol. Alleen hiermee ga je voorbij aan de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn. Je onderdrukt de boodschap van je onderbewustzijn.

Tijdens een NEI-sessie gaan we op zoek naar de emotie onder de trigger. Dus in het geval van Anja gaan we aan de slag met het gevoel dat haar business niet stroomt. Om dit op te sporen maken we gebruik van de biotensor. Dit is een energetisch meetinstrument waarmee je incongruenties kunt opsporen in je systeem. We achterhalen wat het probleem is en wanneer dit ontstaan is, zodat we het alsnog kunnen verwerken.

Als de emotionele blokkade is losgekoppeld in je systeem, valt de trigger weg die destijds ontstaan is, waardoor er in je celgeheugen weer ruimte ontstaat voor andere dingen.

Aan de slag met geboortetrauma

Zoals je leest kan geboortetrauma invloed hebben op het leven dat je nu leeft. Als je met deze onverwerkte emoties aan de slag wilt heb ik goed nieuws voor je: je kunt namelijk zelf leren hoe je NEI en de biotensor inzet om je eigen emotionele blokkades te verwerken.

Wanneer je dit voor jezelf kunt en je het leuk vindt, kun je het nog breder inzetten om de mensen in je omgeving te helpen.

Het Energetisch Huis heeft een aantal opties voor je als je zelf wilt leren werken met de biotensor:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht