Je gedrag veranderen is ingewikkeld, dat heb je inmiddels zelf ervaren in je leven. Gezonder leven, meer bewegen, meer tijd vrijmaken voor ontspanning, maar ook gedragsverandering op een ander level zoals beter je grenzen leren aangeven of minder pleasen is behoorlijk lastig. Je neemt je voor om je gedrag te veranderen, maar toch val je steeds weer terug in oude patronen.
Dus hoe zit dat nu precies met gedragsverandering: waarom lukt het de ene keer wel en de andere keer niet? En waarom val je zo makkelijk terug in oud gedrag. In dit blog leg ik uit hoe dit zit waarbij we kijken naar de rol van het onderbewuste en het bewuste brein. Ook leggen we een verband met NEI-therapie, een vorm van therapie waarmee je jouw gedrag op diepere laag kunt aanpakken.
Lees je mee?
Emma probeert haar gedrag te veranderen
Emma is 39. Haar hele leven lang probeert ze al een gezonde leefstijl te integreren in haar leven. Soms lukt dat. Voor een aantal weken. Elke maandag begint ze vol frisse moed. En elke keer valt ze weer terug in haar oude gedrag. Soms valt ze 8 kilo af. En voor ze het weet zitten deze kilo’s er weer aan.
Ze wordt er eerlijk gezegd een beetje moedeloos van. Ze vraagt zich af hoe ze dit probleem nu definitief tackelt.
Je gedrag veranderen doe je niet met je bewuste brein
Het verhaal van Emma laat precies zien waarom gedragsverandering vaak fout gaat. We zijn geneigd om te denken dat je gedrag verandert vanuit je ratio, je verstand. Je ziet vaak heel helder dat jouw gedrag moet veranderen. Van daaruit kom je ook in beweging. Je maakt een plan van aanpak. Vaak is dit op een punt dat je er zat van bent. Dus je baalt van je eetpatroon en je denkt: nu ga ik het echt anders doen.
Je gaat zitten, stelt een gezond weekmenu samen en je pakt je sportschool ritme weer op. De maandag gaat supergoed. De dinsdag ook. Maar dan komt de woensdag: je hebt een conflict gehad op je werk, de kinderen zijn moe of je moeder maakte onderhuids een sneer van je waar je last van hebt. Vervolgens vind je jezelf ’s avonds terug op de bank met een bakje chips. Zie je wel denk je: laat maar en je valt ‘zomaar’ terug in je oude gedrag.
Het doorbreken van patronen of oud gedrag is lastig omdat we dit in de meeste gevallen aanpakken vanuit een verkeerd startpunt. Gedrag veranderen doe je namelijk niet vanuit je bewuste brein, maar vanuit je onderbewustzijn.
Wat heeft je onderbewustzijn te maken met gedragsverandering?
Elke dag word je overspoeld door prikkels, zo’n 11 miljoen om precies te zijn. Van het geluid van een voorbijrijdende auto, een kind wat boos om humeurig is tot de geur van versgebakken brood. Je zintuigen zijn continu bezig met het verzamelen en verwerken van informatie. Gelukkig is je brein een meester in het verwerken van al deze gegevens.
De manier waarop je denkt, beslissingen neemt en handelt, wordt bepaald door twee belangrijke delen van je brein: je bewuste en je onderbewuste. Je onderbewuste brein fungeert als een soort portier. Het bepaalt welke van de duizenden prikkels belangrijk genoeg zijn om je aandacht te krijgen en door te sturen naar je bewuste brein.
Dit systeem is essentieel, want zonder deze filter zou je overweldigd raken door de enorme hoeveelheid informatie. Maar je onderbewuste is niet alleen een filter; het slaat ook oude pijn en onverwerkte emoties op, wat soms kan leiden tot onverwachte reacties of gewoontes.
Hoewel het lijkt alsof je bewuste brein, het deel waar je actief mee denkt en beslissingen neemt, bepalend is voor gedragsverandering, is dit eigenlijk niet zo. In werkelijkheid is het aandeel van het bewuste denken maar zo’n 5%.
De resterende 95% van je gedrag wordt onbewust gestuurd. Dit betekent dat als je je gedrag wilt veranderen, je voornamelijk moet focussen op dit onderbewuste deel.
We gaan nog iets verder de diepte in …
Onderbewustzijn en blijvende gedragsverandering
Je onderbewuste brein heeft een hele belangrijke taak: het dient namelijk als een opslagplaats voor onverwerkte emoties.
Je kunt je onderbewuste voorstellen als een enorme bibliotheek die vol ligt met opgeslagen herinneringen, onverwerkte emoties en gevoelens. Al deze dingen maken dat jij door een gekleurde bril naar de wereld kijkt. Je neemt alles wat hier opgeslagen ligt, mee in de keuzes die je maakt en de stappen die je zet.
Als jij in een bepaalde situatie komt, dan klopt je onderbewustzijn aan de deur en zegt: ‘dit heb je eerder meegemaakt. Je hebt er toen veel pijn van gehad, dus misschien moet je er nu niet aan beginnen.’
Denk bijvoorbeeld terug aan een moment in je kindertijd waarop je misschien bent gevallen of heel erg geschrokken bent.
Wanneer je nu in een situatie terechtkomt die lijkt op die pijnlijke ervaring uit het verleden, dan zegt je onderbewuste: pas op, ik heb hier een herinnering opgeslagen waaruit blijkt dat je hier pijn van hebt gehad. Dus wees voorzichtig.
Dit werkt ongeveer zo: stel, je bent als kind een keer hard gevallen met fietsen.
Nu, jaren later, voel je een angst wanneer je overweegt om weer te gaan fietsen. Je onderbewuste lijkt dan tegen je te zeggen: “Doe dat maar niet, straks val je weer en doet het pijn.”
Dit mechanisme kan dus belemmerend werken doordat je keuzes en gedrag baseert op dingen uit het verleden.
Wat is het verband met gedragsverandering?
We zouden kunnen zeggen dat het onderbewustzijn je kleiner houdt dan nodig is. Nu je volwassen bent spelen oude herinneringen en onverwerkte emoties een rol bij de keuzes die je nu maakt. Dit beïnvloedt je keuzes en je gedrag.
Stel dat je als een kind een vervelende ervaring op school hebt gehad met een juffrouw. De juffrouw maakt een vervelende opmerking over dat je ook nooit stil kan zitten. Je vond dat supervervelend, want je deed al zo goed je best om stil te zitten.
Je was ook teleurgesteld, want je wilde graag de waardering van de juffrouw. Om deze waardering wel te krijgen ben jij je nog meer gaan aanpassen, zodat de juf je wel lief zou vinden. Deze aanpassing is een vorm van gedrag die in de kern niet bij jou past.
Deze ervaring is opgeslagen in je herinneringen bibliotheek en kan zomaar onbewust oppoppen. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent en je leidinggevende laat zijdelings iets vallen over je gedrag. Zou je het lostrekken van de emotie, dan zou je het kunnen zien als feedback.
Maar jouw systeem reageert overmatig heftig. Je bent er helemaal door van slag. En je past opnieuw je gedrag aan want je gaat nog beter je best doen op je werk, je legt de lat nog een stukje hoger.
Zie je wat deze trigger met je doet en hoe je jouw gedrag vervolgens aanpast.
Maar er is meer ... emotionele blokkades in je systeem
Wanneer je emoties wel voelt met je rechterhersenhelft, maar niet goed verwerkt met je linkerhersenhelft, kunnen er emotionele blokkades ontstaan in je lichaam. Deze onverwerkte emoties kunnen zich letterlijk ‘vastzetten’ in je systeem.
De plek waar deze emoties zich vastzetten is vaak in één van je organen. Dit verklaart waarom we uitdrukkingen gebruiken zoals “iets op je lever hebben” of “een brok in je keel voelen”.
Je lichaam bestaat uit twaalf hoofdorganen, waaronder de longen, het hart, de lever, de nieren en de maag. In al deze organen kunnen onverwerkte emoties zich vastzetten, in het celgeheugen van dit orgaan om precies te zijn.
Stel je voor dat elke cel in je orgaan zich regelmatig vernieuwt en deelt om nieuwe cellen te vormen. Als een cel een onverwerkte emotie bevat en zich deelt, draagt het deze emotie over aan de nieuwe cel. Op deze manier wordt de emotie diep in het geheugen van het orgaan ingekapseld.
Dit noemen we dan een blokkade op celniveau.
Gedragsverandering vindt plaats in je onderbewuste
Emotionele blokkades kunnen onverwacht de kop opsteken in alledaagse situaties. Misschien heb je weleens gemerkt dat je ineens heel heftig reageert op iets kleins. Bijvoorbeeld, je partner maakt een opmerking over het avondeten en opeens voel je je boos of verdrietig. Als je er rationeel naar kijkt, lijkt je reactie misschien overdreven, maar je emoties vertellen je iets anders.
Dit is precies waarom echte gedragsverandering zo lastig kan zijn. De keuzes die je maakt, worden niet alleen beïnvloed door wat je denkt, maar ook door diepgewortelde emoties en onverwerkte blokkades.
Stel je voor dat je de kans krijgt op een nieuwe baan die er op papier fantastisch uitziet. Je kunt wel twintig goede redenen bedenken om de baan te accepteren, maar als er in je onderbewustzijn belemmerende overtuigingen, angsten of emotionele blokkades de overhand hebben kan het zijn dat je de nieuwe baan niet neemt, ondanks dat alles positief leek.
Wil je een duurzame verandering in je gedrag bewerkstelligen, dan moet je aandacht besteden aan die 95% van je gedrag dat onbewust plaatsvindt. Het is alsof je met een mug (de 5% bewuste invloed) vecht tegen een olifant (de 95% onbewuste invloed). Voor zulke diepgewortelde patronen volstaat een simpel actieplan niet. Je moet op een diepere laag aan de slag.
Maar kun je emotionele blokkades oplossen?
Ja, emotionele blokkades kun je oplossen middels NEI-therapie. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een werkwijze die je helpt om te kijken naar emotionele blokkades die gerelateerd zijn aan fysieke of mentale klachten.
NEI-Therapie met de biotensor stelt je in staat om oude emoties die opgeslagen liggen in je lichaam naar boven te halen en alsnog te verwerken. Dit doe je met behulp van een biotensor, een energetisch meetinstrument wat helpt om de emotionele blokkades te achterhalen die vastzitten in jouw systeem.
Een groot voordeel van NEI is dat het je niet dwingt om diep in je verleden te graven of traumatische gebeurtenissen opnieuw te beleven. In plaats daarvan richt NEI zich op de specifieke vragen of problemen die je nu ervaart.
Als je dit relateert aan gedragsverandering, begrijp je direct waarom NEI zo effectief kan zijn voor echte verandering. NEI pakt namelijk de 95% van je gedrag aan die onbewust plaatsvindt.
Door direct met het onderbewuste deel van je brein te werken, biedt NEI een krachtige manier om diepgewortelde emotionele blokkades aan te pakken en ruimte te maken voor nieuwe, positieve veranderingen in je leven.
Blijvende gedragsverandering: zo pak je dit aan?
Ben je er zat van dat je continu in dezelfde cirkels blijft draaien en dat je nieuwe gewoontes en nieuw gedrag niet ingesleten krijgt. Dan is NEI een passende oplossing voor jou. Of je nu zelf met NEI aan de slag gaat of met een professionele NEI-therapeut gaat werken: in beide gevallen pak je het probleem in de kern aan.
Je kunt NEI heel goed zelf toepassen in je eigen leven. Je kunt dan aan de slag met je eigen emotionele blokkades, energiemanagement, sabotagegedrag en belemmerende overtuigingen. Je kunt zelf leren hoe je de biotensor gebruikt. Het Energetisch Huis bied je diverse opties om hiermee aan de slag te gaan.
Wil je liever geholpen worden door een professionele NEI-Therapeut dan kun je terecht bij één van de therapeuten van het Energetisch Huis.
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen.