Hoe werkt de biotensor?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Heb jij een biotensor of overweeg je om er eentje aan te schaffen en ben je benieuwd naar hoe de biotensor werkt. In dit blog neem ik je mee in het achterliggende principe achter de biotensor. Ook leg ik je hoe je de biotensor inzet.

Lees je mee?

Als eerste: hoe ziet de biotensor eruit?

Een biotensor vind je in allerlei soorten en maten. Maar in de kern zijn alle biotensors hetzelfde. Een biotensor bestaat uit drie onderdelen:

 • Het handvat: Aan de onderkant van de biotensor vind je het handvat. Dit is het handvat waarmee je de biotensor vasthoudt. Dit handvat kan van verschillende materialen zijn zoals staal of kurk of hout.
 • Een veer: Vanuit het handvat loopt er een dunne, flexibele stalen veer naar boven. Dit noemen we de tensor. Deze tensor is heel licht en beweegt heen en weer.
 • Contragewicht: Aan het eind van de biotensor vind je een contragewicht.

Wat is de biotensor?

Hoe werkt een biotensor?

De biotensor is een energetisch meetinstrument. Dit betekent dat de biotensor energetisch trillingen opvangt en reageert op energie. De biotensor meet de lichaamsfrequentie in je lichaam en reageert op veranderingen in spierspanning.

Als de biotensor veranderingen meet, geeft hij je dit terug door op een bepaalde manier te bewegen. Hier kun je informatie uithalen. Het betekent dat je goed moet weten hoe je de informatie van de biotensor interpreteert.

Voordat je start met de biotensor

Voordat je aan de slag gaat met de biotensor is het belangrijk dat je goed geaard bent. Dat betekent dat je bewust verbonden moet zijn met je lijf en dat je verbonden bent met de biotensor. Een meditatie of een ademhalingsoefening kan hierbij helpen.

Als jij je geaard en rustig voelt, ben je klaar om de biotensor te gebruiken. Nu ben je goed verbonden met jezelf, je onderbewustzijn en de biotensor. Het is een beetje alsof je een radiozender afstemt: zo krijg je het meest zuivere signaal.

Opvoeden van de biotensor

Ook moet je de biotensor in eerste instantie ‘opvoeden’, zodat hij goed communiceert met jouw onderbewustzijn. Wat je doet is de biotensor afstemmen op jouw levensenergie. Ook maak je een afspraak over wat de beweging van de biotensor betekent. Belangrijk is dat je dit doet nadat je geaard bent en voordat je vragen gaat stellen. Een geleide meditatie helpt je om goed te aarden.

Ik zou je afraden om zomaar met biotensor aan de slag te gaan, zonder dat je hier kennis van hebt. Verdiep je in hoe de biotensor werkt door een workshop te volgen of een cursus te doen.

Vragen stellen aan de biotensor

De grote vraag is: waarom zou je een vraag willen stellen aan de biotensor? De biotensor maakt het mogelijk om zichtbaar te maken wat er in jouw onderbewustzijn speelt.

Je onderbewustzijn is de opslagplaats van je onverwerkte emoties. Dit onderbewustzijn beïnvloedt maar liefst 95% van je handelen. Als je gedragsverandering wilt, is dit dus het deel waarmee je aan de slag wilt.

Aan de slag met de biotensor

Beeld je in dat je de biotensor vasthoudt, het liefst in de hand waarmee je schrijft. Je voelt het handvat in je handen en je ziet dat de stalen veer licht beweegt. Nu ga je een vraag stellen die je alleen met ja of nee kunt beantwoorden, dit zijn dus gesloten vragen. De energie vanuit je onderbewustzijn reageert door middel van trillingen op die vraag. Dit pakt de tensor op door te gaan bewegen. Je zult zien dat de stalen veer anders begint te bewegen.

De meest eenvoudige manier om te testen wat er gebeurd, is door te zeggen: ik ben [eigen naam] en vervolgens te zeggen: ik ben [een fictieve naam]. Je zult zien dat de biotensor dan anders regeert.

Als we het even helemaal plat slaan zou je kunnen zeggen dat de biotensor met een ja of nee reageert op vragen die je stelt.

Hierbij moet gezegd worden dat de biotensor wel opgevoed moet worden. Je moet de biotensor ’trainen’, dan doet je door hem te leren wat de ja-beweging is en wat de nee-beweging is.

Laten we het iets concreter maken. In dit voorbeeld ga ik er even vanuit dat de biotensor een ‘ja’ beweging maakt bij een ‘ja’ en een ‘nee’ beweging bij een ‘nee’.

De ja beweging van de biotensor

Als je bewuste en onderbewuste het met elkaar eens zijn dan kan de biotensor reageren met een ‘ja’. Dat komt doordat jouw energie vrij stroomt en geen blokkades tegenkomt. De biotensor registreert dit.

Dus stel dat je vraagt: ‘is het vandaag vrijdag’ en je weet dat het vandaag vrijdag is, dan komt de informatie van je bewuste en onderbewuste overeen. De biotensor beweegt dan op een manier die jou een ‘ja’ laat zien, alsof hij knikt.

De nee beweging van de biotensor

Als het bewuste en het onderbewuste niet op één lijn zitten, dan krijg je een tegengestelde beweging. De biotensor registreert dan een tegenstrijdigheid, een verstoring in de energie.

Je denkt A, maar diep van binnen voel je B. Als dit gebeurt, dan laat de biotensor je zien dat er iets niet klopt. Hij doet dit door ‘nee te zeggen’ en van links naar rechts te bewegen.

De goede vragen stellen

In een sessie met de biotensor stel jij vragen die je helpen om bij de kern van je vraagstuk te komen. Dit vraagstuk komt vaak vanuit een vraag of een probleem waar je tegen aanloopt. Voorbeelden van vraagstukken zijn: je slaapt slecht, je zit slecht in je vel, je voelt je onzeker, je hebt hoofdpijn of buikpijn of je worstelt met andere klachten.

Het is belangrijk dat je goede hulpvragen leert formuleren als je de biotensor efficiënt in wilt zetten. In de opleiding NEI Level 1 leer je hoe je dit doet.

Het voorbeeld wat ik hiervoor gaf laat op de bovenlaag zien hoe de biotensor werkt, in de praktijk kun je veel verder de diepte ingaan. Houd in je achterhoofd dat de biotensor er niet is voor waarheidsbevinding.

Hoe werken de beweging van de biotensor?

De biotensor is er niet alleen om je informatie terug te geven op vragen die je inbrengt. De biotensor ondersteunt energetisch ook bij het afvoeren en toevoegen van energie en het loskoppelen van onverwerkte emoties en overtuigingen.

Als de biotensor ondersteuning geeft in energie zul je zien dat deze draaibewegingen maakt. Dit kan zowel linksom als rechtsom zijn. Er wordt dan energie toegevoegd of afgevoerd. Hoe groot de draaibeweging is, varieert per persoon.

Dus stel dat je vanochtend bent opgestaan en je merkt dat je niet lekker in je vel zit. Je kunt de biotensor dan gebruiken om te checken of je goed in je energie zit. Als dit niet zo is, kun je de biotensor vragen of hij hierin kan ondersteunen. Als je dit goed doet, zul je zien dat je meer in balans bent en dat de vermoeidheid weg kan zijn.

De werking van de biotensor in je dagelijks leven

Je kunt de biotensor heel praktisch inzetten voor hele alledaagse dingen momenten waarin je even minder in je energie zit zoals:

 • Je bent heel moe na het eten, de klassieke afterdinnerdip.
 • Je zit niet lekker in je vel
 • Je bent moe en weet niet goed waardoor het komt
 • Je bent overprikkeld doordat je in een groep mensen bent geweest.
 • Je reageert op een bepaald voedingsmiddel, dit kun je uittesten
 • Je kinderen zijn overprikkeld, driftig of willen niet slapen en je wilt ze ondersteunen
 • Je worstelt met overprikkeling (lees ook: hooggevoelig versus hoogsensitief)
 

Biotensor gebruiken voor diepgaandere vraagstukken

De biotensor is ook een prachtig instrument voor persoonlijke ontwikkeling. Je kunt verder de diepte ingaan, dan zet je de biotensor in voor bijvoorbeeld NEI-therapie. Je gaat dan aan de slag met onverwerkte emoties die opgeslagen liggen in je lichaam. Onverwerkte emoties zijn emoties die je wel gevoeld hebt met je rechterhersenhelft, maar niet verwerkt hebt met je linkerhersenhelft.

Als dat het geval is, zet een emotie zich vast in je lijf. In het celgeheugen van je organen om precies te zijn. Met NEI-therapie en de biotensor kun je deze overwerkte emotie of trigger loskoppelen. Als je verder de diepte in wilt met de biotensor kun je denken aan vraagstukken zoals:

 • Belemmerende patronen zoals jouw bedrijf wat niet goed loopt, je bent niet gelukkig, hebt weinig zelfvertrouwen of worstelt met faalangst.
 • Belemmerende emoties of emotionele problemen zoals paniekaanvallen, boosheid, angsten of driftbuien.
 • Fysieke klachten zoals vermoeidheid, eczeem, menstruatieproblemen, slaapproblemen, long covid of chronische ziekten
 • Vraagstukken met kinderen zoals een overprikkeld kind, slaapproblemen bij je kind of heftige emoties als angst, boosheid of verdriet bij je kind.

Op wie kun je de biotensor toepassen?

Je kunt de biotensor toepassen op jezelf, je partner, mensen in je omgeving, op kinderen en op baby’s. Heb je kinderen dan kan de biotensor nuttig zijn als ze niet kunnen slapen, overprikkeld zijn of weerstand hebben op school. Voor jezelf helpt de biotensor bij een stukje energiehuishouding en het werken met emotionele blokkades.

Is de werking van de biotensor duidelijk voor je?

Ik hoop dat ik je een stukje inzicht heb gegeven in hoe de biotensor precies werkt. De biotensor is een uiterst gevoelig meetinstrument waarmee het lichaam onderzocht kan worden op verstoringen in energie.

Als je de biotensor hebt opgevoed kun je deze gebruiken. Het is wel belangrijk dat je weet hoe je de informatie interpreteert en hoe je de juiste hulpvragen stelt.

Wil je hier meer weten over hoe je de biotensor gebruikt?

Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht