Hooggevoelig versus hoogsensitief: wat is het verschil?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid worden in de volksmond vaak door elkaar heen gebruikt. Dit komt voor uit het engelse woord sensitive, wat zowel als hooggevoelig en hoogsensitief vertaald kan worden. HSP is een verzamelnaam die gebruikt wordt voor iedereen die sensitief is. In mijn praktijk zie ik dat 9 van de 10 mensen gevoelig is. Een prachtige eigenschap, maar ook iets waar je behoorlijk mee kunt worstelen.

In mijn ogen mag er een verschil gemaakt worden tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit, iets wat in België al gebeurd. In dit blog ga ik hier uitgebreid op in.

Wat als je heel gevoelig bent?

Wanneer je op dit blog terecht bent gekomen, voel je je waarschijnlijk direct aangesproken. Misschien merk je dat je gevoeliger bent dan veel mensen om je heen. Dit betekent dat je sterker reageert op dingen zoals geluiden, licht of zelfs de emoties van anderen. Misschien merk je dat je heel goed kunt aanvoelen hoe iemand anders zich voelt, alsof je een soort speciale antenne hebt die oppikt wat iemand nodig heeft. Dit kan heel handig zijn, maar soms ook best zwaar.

De kans is groot dat je in je zoektocht in aanraking komt met termen als hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit en HSP. Je leest een aantal blogs, doet wellicht een test op internet en zo krijg steeds meer kennis en inzicht in jezelf.

Je merkt alleen aan jezelf dat je jouw gevoeligheid vaak ervaart als een last. Dit hoeft niet zo te zijn. Het heeft er alles mee te maken of je hooggevoeligheid hebt ontwikkeld of hoogsensitief bent. Als je hooggevoeligheid hebt ontwikkeld in je leven, dan kan dit voelen als een last. Als je hoogsensitief bent (dit is aangeboren) en je benut de talenten die erbij horen dan is het een enorme kracht.

Ik leg je het verschil uit.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is aangeboren. Als je hoogsensitief bent neem je sensitief waar. Dit gaat over alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Het is alsof je zintuigen en je bewustzijn sterker zijn afgesteld dan bij anderen. Het lijkt alsof je op een dieper en fijner niveau verbonden bent met de wereld om je heen. Vaak zit je ook in een hogere trilling.

Hoogsensitieve mensen zijn enorm krachtig en hebben hele specifieke kwaliteiten. Wanneer je in je kracht staat ben je bovengemiddeld empathisch, creatief en op een gezonde manier begaan met de wereld!

Hooggevoeligheid

Tegenover hoogsensitiviteit staat hooggevoeligheid. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Hooggevoeligheid ontstaat wanneer je doorslaat in hoogsensitiviteit. Je systeem staat te ver open, waardoor je snel overprikkeld raakt.

Hooggevoeligheid is in tegenstelling tot sensitiviteit niet aangeboren. heeft z’n grondslag in het verleden. Dit kan zijn tijdens de conceptie, de zwangerschap of op latere leeftijd. Het is een overlevingsmechanisme. Ergens in je leven heb je besloten: ik moet alert zijn of ik moet continue goed opletten.

Stel dat je een ouder had die drank gebruikte en daardoor heel boos kon worden, dan leerde je als kind dat je goed op moest letten. Dit was nodig om jezelf te redden.

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals trauma, gepest worden, emotionele uitputting, straling, en autisme.

Je antennes altijd gericht op de buitenwereld

Als je geleerd hebt om altijd alert te zijn, ontwikkel je een mechanisme waarbij je antennes altijd naar buiten gericht zijn. Ik zeg bewust je ontwikkelt, want doorgaans is hooggevoeligheid geen eigenschap waarmee je geboren wordt (tenzij er iets gebeurt in de prenatale fase, waarbij je moeder bijvoorbeeld veel stress heeft gehad).

Je zou kunnen zeggen dat je geen aan/uit knop hebt als je hooggevoelig bent. Je staat altijd aan. Dus zelfs als er geen reden is tot alertheid, blijf je alert omdat je dit mechanisme niet meer vanzelf uitzet.

Het energieveld van een hooggevoelig persoon

Het energieveld van een hooggevoelig persoon staat te ver open. Je moet je voorstellen dat ieder mens een energieveld (aura) heeft. Bij een hoogsensitief persoon staat dit energieveld niet zo ver open, bij een hooggevoelig persoon wel.

Kwetsbaar zijn en hooggevoeligheid

Doordat je energieveld groter is, ben je kwetsbaar. Dat is ook wat ik terughoor van veel mensen die ik spreek. Ze voelen zich kwetsbaar, zijn snel overweldigd en overprikkeld en vinden het lastig om hun energie te managen. Je energieveld loopt gedurende de dag vol met energieën die niet van jou zijn.

Je kunt het vergelijken met een spons die al het water opneemt. En dat geeft stress. Hierdoor kun je je aan het einde van de dag overweldigd en uitgeput voelen, omdat je niet alleen je eigen ervaringen en emoties verwerkt, maar ook die van anderen.

Stel dat je naar een feestje gaat: je ontmoet veel mensen, hoort hun verhalen, voelt hun emoties, en misschien pik je zelfs de onuitgesproken dingen op die in de lucht hangen. Heel gezellig, maar je systeem loopt helemaal vol.

Je komt om 23 uur ’s avonds thuis en valt maar niet in slaap omdat je alle prikkels verwerkt. Gevolg: je slaapt pas om 2 uur ’s nachts. Dit is wat veel hooggevoelige mensen herkennen. Het kan een feestje zijn, een opleidingsdag, een drukke dag op je werk of een borrel in de voetbalkantine.

Prikkels vermijden

Wat ik in de praktijk zie is dat de oplossing wordt gezocht in het vermijden van prikkels. Meer alleen zijn, meer in de natuur zijn en jezelf terugtrekken uit het dagelijks leven zijn dan veelgebruikte oplossingen. Je ontzegt jezelf dingen die je misschien wel leuk vindt, omdat je dit niet kunt verwerken.

Het goede nieuws is dat dit anders kan

NEI-Therapie en hooggevoeligheid

Door middel van NEI-therapie kun je aan de slag met het verlichten van je hooggevoeligheid. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een werkwijze die je helpt om te kijken naar de emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan een fysieke of mentale klacht. In dit geval dus aan de klachten die horen bij je hooggevoeligheid.

Deze klachten zijn voor iedereen anders, denk aan je overweldigd voelen, slaapproblemen, emotioneel uitgeput zijn, overprikkeld zijn, last hebben van angsten of moeilijk kunnen omgaan met veranderingen.

Met NEI kun je ook achterhalen wanneer je hooggevoeligheid is ontstaan. Maar dat niet alleen: je kunt de overalertheid die op dat moment is ontstaan (met bijbehorende emoties) alsnog verwerken.

Wat de ingang ook is, met NEI en de biotensor kun je concreet aan de slag met de hulpvraag.

Zelf leren hoe je NEI inzet?

Hoe lang wil je nog dat emotionele blokkades jouw vrijheid in de weg staan? Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden.

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht