Hypnose versus NEI-therapie: wat is het verschil?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Wil je aan de slag met het doorbreken of oplossen van emotionele blokkades en twijfel je of je kiest voor NEI-therapie of hypnose?

In dit blog heb ik uitgebreid voor je uiteengezet wat hypnose is, wat NEI is en wat de overeenkomsten en de verschillen zijn. Zo krijg je een duidelijk beeld bij de voor- en de nadelen.

Gedragsverandering: bewustzijn en onderbewustzijn

Als je jouw gedrag wilt veranderen, moet je begrijpen dat 95% van wat je doet eigenlijk onbewust gebeurt. Het lijkt misschien alsof je heel bewust keuzes maakt. Je denkt na over de voor- en nadelen, weegt alles af en neemt dan een beslissing.

Maar eigenlijk is dat maar 5% van wat er gebeurt. Het grootste deel, de andere 95%, wordt gestuurd door je onderbewustzijn, de plek waar ook je onverwerkte emoties en vastgeroeste patronen liggen opgeslagen. Dat betekent dat je onderbewuste een grote rol speelt in alles wat je doet, hoe je je voelt en de acties die je onderneemt.

Als je op zoek bent naar therapieën die hierin ondersteunen kan het zijn dat je in je zoektocht uitkomt bij zowel hypnose als NEI-therapie. Zowel hypnose als NEI-therapie werken vanuit dit onderbewustzijn namelijk. Ik laat je zien wat de verschillen zijn.

Wat is hypnose?

Hypnose is eigenlijk gewoon een diepe trance. Bijna iedereen kan in zo’n toestand komen. Als je onder hypnose bent, ontspant je geest helemaal en focus je je op je eigen gevoelens en gedachten van binnen. Het is grappig dat je soms zonder het te merken in een soort lichte hypnose komt.

Stel je voor dat je helemaal opgaat in een spannend boek of een film, dan merk je soms niet eens wat er om je heen gebeurt. Ook als je dagdroomt, ben je eigenlijk een beetje in een trance.

Je hersenen gaan langzamer werken

Wetenschappers hebben ontdekt dat de hersenen langzamer gaan werken als je onder hypnose bent. In zo’n staat is je onderbewustzijn heel gevoelig voor nieuwe ideeën en suggesties.

En dit is waar hypnotherapie om de hoek komt kijken. Dat is een behandeling waarbij je tijdens één of meerdere sessies onder hypnose wordt gebracht. Hypnotherapie werkt vaak goed bij mensen die bijvoorbeeld problemen hebben met eten, angsten, verslavingen, stress, somberheid en nog veel meer andere problemen.

Werken vanuit je onderbewustzijn

Misschien besef je het niet, maar jouw gedrag, gevoelens en acties worden grotendeels bepaald door je onderbewustzijn. Ongeveer 95% van wat je voelt en hoe je je gedraagt, komt vanuit dat deel van je brein. Eigenlijk volg je vooral wat er al vanaf je jonge jaren in je onderbewustzijn is ‘geprogrammeerd’.

Om blijvende veranderingen te maken in bepaalde manieren van denken en doen, moet je het ‘programma’ in je onderbewustzijn aanpassen. Hypnose is hier heel geschikt voor, omdat je onderbewustzijn in een hypnotische staat heel openstaat voor nieuwe prikkels, ideeën en suggesties. Het is alsof je de software van je brein een update geeft

Hoe werkt hypnose?

Wanneer je hypnose doet, ga je aan de slag met een hypnotherapeut. De hypnotherapeut gebruikt speciale technieken om jou in een diepe trance te brengen. Tijdens een sessie werk je stap voor stap naar een trance.

Na het begin, waarbij je in trance raakt, wordt de trance dieper. Bijvoorbeeld door van 20 tot 1 te tellen en je te vertellen dat je met elke tel dieper en dieper in een rustige, ontspannen en fijne toestand komt.

Eenmaal in trance: nieuwe stukje programma installeren

Als je eenmaal in een diepe trance bent, begint de therapiefase. De hypnotherapeut beïnvloedt jouw onderbewustzijn door suggesties en ideeën te geven, met als doel om oude manieren van denken en negatieve gedachtepatronen te veranderen.

Op deze manier wordt er nieuw stukje ‘programma’ in je onderbewustzijn geïnstalleerd. Als de hypnotherapie succesvol is, zul je blijvende veranderingen in je gedrag opmerken.

Wat is NEI-therapie?

NEI is één van de mogelijkheden om in te checken op jouw onderbewustzijn, net als familieopstellingen, EFT, EMDR en hypnose. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een methode waarmee je emotionele problemen, lichamelijke klachten, onverwerkte gebeurtenissen en trauma’s op kunt lossen op een vriendelijke manier.

De kern van NEI draait om het feit dat emoties die niet verwerkt worden zich opslaan in je organen. Om te begrijpen hoe dit werkt, is het belangrijk om te weten dat je twee hersenhelften hebt. De linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft.

Linker- en rechterhersenhelft

De linkerhersenhelft staat voor ratio en denken. De rechter hersenhelft voor voelen en creativiteit (onder andere). Als jij een emotie voelt met je rechterhersenhelft, maar deze niet verwerkt met de linkerhersenhelft, dan zet deze emotie zich vast in je systeem. Om precies te zijn in het celgeheugen van een orgaan.

Emotionele blokkades oplossen met NEI

Het goede nieuws is: emotionele blokkades (of dus oude, onverwerkte emoties) kun je oplossen. Dit kan bijvoorbeeld met NEI-therapie in combinatie met de biotensor. NEI is de tool om het antwoord te krijgen op de vragen waar jij rationeel de vinger niet op kunt leggen. De biotensor is een meetinstrument waarmee je emotionele blokkades op kunt sporen. Je checkt in op je onderbewustzijn.

Wanneer je de emotionele blokkade achterhaald hebt, komt NEI om de hoek kijken. Je gaat de emotionele blokkade nu loskoppelen (dus alsnog verwerken uit je systeem, wat je toendertijd niet lukte). Met behulp van de biotensor, je ademhaling en een bepaalde aanraking van je hoofd en het orgaan waar het om draait, ga je dit loshalen uit je systeem.

In feite haal je de trigger of de emotionele blokkade uit het celgeheugen. De biotensor ondersteunt dit hele proces op een energetische manier.

Wat als we NEI en hypnose naast elkaar leggen?

Er zijn veel overeenkomsten tussen NEI en hypnose. Beide werken met het opsporen van onbewuste blokkades en het loslaten of overschrijven hiervan. Groot voordeel van NEI en hypnose is dat je geen ellenlange gesprekken hoeft te voeren om tot de kern te komen. Je onderbewustzijn spreekt voor jou.

Ander voordeel is dat je niet zoals bij EMDR rationeel hoeft te bepalen wat het ingangspunt is voor een behandeling of een sessie. Dit heeft als voordeel dat je geen herbeleving hebt van een heftige gebeurtenis. 

Daar komt bij dat je met EMDR vaak zoekt naar een situatie in je leven waarvan jij denkt dat het de oorzaak is van je klachten. Terwijl de kern van het probleem wel heel ergens anders kan liggen.

Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen NEI en Hypnose is dat we je met NEI-therapie je richt op de emotie die achter een bepaalde klacht zit, om die vervolgens los te koppelen. Bij hypnotherapie geef je het onderbewustzijn de opdracht om niet langer datgene te doen wat voor die klacht zorgt, en je geeft daarvoor in de plaats een andere “suggestie” om te doen. 

Maar er is meer: een hypnose sessie kan best spannend zijn omdat je in hypnose gaat. Lang niet iedereen vindt dit fijn omdat je in lichte trance bent. Bij een NEI-sessie is hier geen sprake van. Je bent volledig bij kennis in een NEI-sesie.

Maken we dit praktisch dan zit het zo:

Joost heeft faalangst en is bang om zijn mening te geven in vergaderingen. Door NEI ontdekt hij dat zijn faalangst z’n oorsprong heeft in z’n kindertijd. Hier zijn dingen gebeurd die hij emotioneel niet verwerkt heeft. Dit heeft zich vastgezet in zijn systeem waardoor dit nu als een vorm van faalangst de kop opsteekt. Tijdens een NEI sessie wordt deze angst op een diepere laag losgekoppeld.

Zou Joost hypnose gedaan hebben, dan werkt het anders. Hij zou dan in een lichte trance gebracht worden, waarbij er door middel van hypnose een nieuw programma geschreven zou worden. Een programma waarin bijvoorbeeld de suggestie wordt gegeven dat Joost vanaf nu vol zelfvertrouwen spreekt in vergaderingen.

Zie je dat het uitgangspunt van beide therapieën anders is. Je kunt voor jezelf bepalen wat jij het fijnst vindt.

Een NEI-sessie boeken of zelf NEI doen?

Een NEI-sessie kun je boeken bij een NEI therapeut. De therapeut zal tijdens een sessie kijken tegen welke vragen je aanloopt en zal je stap voor stap helpen bij het achterhalen van de kernvraag.

Met NEI-therapie haal je de emotionele lading van klachten weg, waardoor ze verminderen of zelfs verdwijnen.

Misschien ook interessant:

Ben jij je aan het oriënteren op welke therapie jou het beste kan helpen in jouw proces? Dan zijn deze blogs ook een aanrader:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht