Altijd in je hoofd zitten: hoe verander je dit?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Zit jij altijd in je hoofd en vraag jij je af hoe je dit verandert? Heb je al van alles geprobeerd: van yoga tot meditatie en van wandelingen tot sporten, maar lukt het je niet wezenlijk om dit patroon te doorbreken?

In dit blog laat ik je zien waarom je in je hoofd zit, maar vooral ook waarom dit patroon niet verandert als je de kern van het probleem niet aanpakt.

In je hoofd zitten: hoe ziet dat eruit?

In een ideale situatie heb je een goede balans tussen in je hoofd zitten en in je lijf zakken. Soms kun je iets te veel in je hoofd zitten, maar je systeem balanceert dit vanzelf als je hier aandacht aan besteedt. 

Stel je voor dat je een lange werkdag hebt gehad, vol met vergaderingen en werkzaamheden waarbij je veel na hebt moeten denken. Je hoofd zit vol en dat voel je ook letterlijk zo. Als je ‘s avonds thuiskomt kies je voor zelfzorg door in bad te gaan en even heerlijk af te schakelen. Je merkt dat je daardoor in je lijf zakt en uit je hoofd gaat. 

Als dit mechanisme uit balans is dan is de kans groot dat het je amper lukt om echt in je lijf te zakken. Je blijft (onbewust of bewust) maar doorrennen en je vergeet de ontspannings- en afschakelmomenten waardoor je in je hoofd blijft zitten. 

Het kan voor je systeem veiliger lijken om altijd in je hoofd te blijven zitten. Dit is een mechanisme wat ergens in je leven ontstaat, om je te beschermen. Wat je dan doet, is de signalen van je lijf negeren. Je kunt de neiging hebben om altijd maar door te gaan.

Dus stel dat je op je werk een heel moeilijk project hebt. Je voelt je overweldigd en gestrest. In plaats van te erkennen dat je moe of gefrustreerd bent, ga je nog harder werken. Je negeert de signalen van je lichaam die aangeven dat je rust nodig hebt. 

Dit kan een onbewust proces zijn, omdat je graag bevestiging wilt van je omgeving, of omdat je de lat hoog legt en/of streng bent voor jezelf. Het kan namelijk zo zijn, dat wanneer je luistert naar je lichaam, er moeheid uitkomt, die gepaard gaan met emoties van falen, eenzaamheid of verdriet. 

Dit is een voorbeeld van een situatie waarin je systeem besluit dat het ‘veiliger’ is om in je hoofd te blijven, om zo de confrontatie met moeilijke gevoelens te vermijden. 

In je hoofd zitten als overlevingsmechanisme

In je hoofd zitten kan een manier zijn om jezelf te beschermen tegen pijnlijke gevoelens, een overlevingsmechanisme wat je ontwikkeld hebt om heftige emoties en intense gevoelens te vermijden. 

Als je als kind iets hebt meegemaakt wat veel emoties met zich meebracht zoals gepest worden op school, zieke ouders of ouders die gescheiden zijn dan kan het zijn dat je systeem heeft besloten dat je beschermd moet worden tegen het voelen van deze emoties omdat het simpelweg te overweldigend is geweest.

Deze emoties waren zo heftig en overweldigend dat je systeem je te hulp schoot. Zie je hoofd in dit geval maar als een bodyguard die zegt: ‘nu is het genoeg, dit is te heftig om te voelen’. 

Door in je hoofd te gaan zitten hoef je niet met je lijf te voelen wat de echte impact is van wat er gebeurt. Dit mechanisme helpt op korte termijn om met de situatie om te gaan, maar op de lange termijn kan dit zorgen voor fysieke of mentale klachten

Hoe herken je het als je in je hoofd zit?

Als je altijd in je hoofd zit, is de kans groot dat jij je hierin herkent:

  • Je piekert veel.
  • Je slaapt niet omdat je in je hoofd maar blijft malen.
  • Je vindt het lastig om keuzes te maken.
  • Je overanalyseert.
  • Je komt niet in actie.
  • Je maakt je constant zorgen over je werk, je relatie en je toekomst.
  • Je gaat altijd maar door, het lijkt alsof je geen stopknop hebt.
  • Je gunt jezelf geen pauzes of rust.
  • Je vindt het lastig om te genieten.
  • Je bent een wandelende to-do list.

Waarom in je hoofd zitten ervoor zorgt dat je niet in actie komt

Wanneer je merkt dat je constant in je hoofd leeft, is de kans groot dat je herkent dat je het lastig vindt om keuzes te make en in actie te komen. Dit komt doordat je makkelijk de neiging kunt hebben om dingen te overanalyseren.

Je weegt eindeloos de voor- en nadelen tegen elkaar af, zonder tot een concrete beslissing te komen. Belangrijk is dat er bij het maken van keuzes ook een intuïtief aspect meespeelt, je ‘onderbuikgevoel’, dat je vaak letterlijk in je lichaam kunt voelen. Dit gevoel geeft je een duidelijk signaal: een ja of een nee. Als je niet in verbinding bent met je lijf ga je voorbij aan dit gevoel waardoor je verkeerde keuzes maakt of je maakt überhaupt geen keuzes omdat je in een vicieuze cirkel van eindeloos afwegen terecht komt.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je voor de keuze staat om van baan te veranderen. Diep van binnen ‘weet’ je al dat je een andere baan wilt. Dit ‘weten’ voel je in je lijf. Als je te veel in je hoofd zit kan het zijn dat je jezelf saboteert en besluit om in je huidige baan te blijven.

Aarden als je in je hoofd zit

Als je te veel in je hoofd zit is het helpend om te aarden. Aarden helpt je om in je lijf te zakken, iets wat doorgaans niet goed lukt als je een ‘wandelend hoofd bent’. Nu zijn er heel veel dingen die je kunt doen om beter te aarden. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Een wandeling maken
  • Mediteren
  • Met je voeten in het gras zitten of lopen
  • Een yogasessie doen
  • Een douche nemen
  • Gaan sporten
  • Eten koken

Dit is allemaal heel helpend omdat je iets doet waarbij je automatisch in je lijf zakt.

Er is alleen een grote maar die belangrijk is om benoemd te worden.

Als je veel emotionele blokkades, trauma of stress in je systeem hebt, dan kun je heel veel mediteren en aarden zonder dat het wezenlijk helpt, omdat je hier dan heel makkelijk uitschiet.

Ik leg je uit hoe dit zit …

Emotionele blokkades en in je hoofd leven

Hierboven heb je al kunnen lezen dat in je hoofd leven een mechanisme is wat je beschermt.

Laten we het even praktisch maken:

Anja is gepest als kind. De kinderen in haar klas vonden haar raar. Ze werd uitgescholden en ze mocht niet mee doen met spelletjes op school. In Anja maakte dit allemaal gevoelens los: ze voelde zich buitengesloten, ze was verdrietig en ze schaamde zich voor zichzelf.

Dat zijn hele ingewikkelde gevoelens voor een meisje van zeven. Uit veiligheid besloot haar systeem dat het beter was om in haar hoofd te zitten en daarmee haar echte gevoelens te vermijden.

Nu ze volwassen is struggelt Anja enorm in haar leven. Ze vindt het lastig om keuzes te maken, ze vindt in groepen zijn lastig en ze vermijdt alle risico’s. Niet zo gek gezien haar verleden, maar wel iets wat behoorlijk in de weg zit.

Haar sociale kring is klein, waardoor ze eenzaamheid voelt. Maar de angst om in de groep te zijn is simpelweg te groot en triggert van alles in haar.

Ze heeft van alles geprobeerd: mindfulness, yoga, coaching. De drive om te veranderen is groot, maar in de kern verandert het niet.

Wat Anja niet weet is dat de emoties die ze voelde als kind en die ze weggestopt heeft emotionele blokkades zijn geworden waar ze nog elke dag last van heeft.

Iedereen heeft emotionele blokkades in zijn of haar onderbewustzijn, hier ontkom je helaas niet aan. Zolang deze blokkades onbewust nog aanwezig zijn in jouw systeem, blijven deze etteren en beïnvloeden deze je in je dagelijkse doen en laten en kom je steeds in situaties die je eigenlijk niet meer wilt.

Hoe ontstaat de emotionele blokkade?

Een emotionele blokkade ontstaat wanneer je een emotie niet helemaal hebt verwerkt en deze blijft ‘hangen’ in je systeem. Het is goed om te weten dat je brein uit twee delen bestaat: de linker- en de rechterhersenhelft. De linkerhelft gebruiken we vooral voor logisch denken en redeneren.

De rechterhelft gaat onder andere over voelen en creativiteit. Wanneer je iets voelt met je rechterhersenhelft, maar je het niet begrijpt met je linkerhersenhelft, blijft deze emotie als het ware vastzitten in je systeem.

Dus, als je iets hebt ervaren wat je verdrietig, boos, of bang heeft gemaakt en je hebt die emotie niet kunnen verwerken, dan blijft deze vastzitten in je lichaam. In je organen om precies te zijn.

Lastig om uit je hoofd te komen

Je kunt je voorstellen dat er bij Anja emotionele blokkades zijn ontstaan in de loop van haar leven. Als je deze blokkades niet oplost, is het lastig om uit je hoofd te komen. De reden hiervoor is dat – wanneer Anja in haar lijf zakt – ze dus ook de oude emoties gaat voelen. 

Een logische (en vaak onbewuste) beweging die je systeem maakt, is daar dus van weg te blijven.

Als er veel emotionele blokkades, trauma’s of stress in je systeem zitten, dan kun je mediteren wat je wilt, maar je schiet er dan makkelijk uit, omdat er triggers in je systeem zitten die voorkomen dat je in je gevoel zakt. Dat is ook logisch, want in je lijf zakken betekent dat je moet voelen. Dat is nu net het mechanisme waar je systeem je altijd tegen beschermd heeft.

Het is dus van cruciaal belang dat je aan de slag gaat met het oplossen van je emotionele blokkades. Als je deze niet oplost, pak je het probleem niet in de kern aan. Dus ja, een wandeling in het bos helpt je om te aarden. Je hersenhelften synchroniseren waardoor je in je lijf zakt. Maar in de kern los je hier emotionele blokkades niet mee op.

NEI-therapie en minder in je hoofd zitten

Emotionele blokkades kun je oplossen met NEI-therapie met de biotensor. NEI staat Neuro Emotionele Integratie. Anders dan bij onze westerse geneeswijze – waar we bij een opkomende hoofdpijn snel een paracetamol nemen en doorgaan – kijkt NEI voorbij de klacht naar de oorsprong van het probleem.

Het probleem van in je hoofd zitten of de consequenties die hierbij horen zoals het uitstellen van beslissingen wordt hiermee de ingang van een NEI sessie. Tijdens de sessie ga je dan kijken wat de emotionele blokkade is die hieronder zit. Dit doe je door middel van de biotensor. Dit is een energetisch meetinstrument. Het meet hoe je spieren reageren op verschillende gedachten of gevoelens en maakt zo verbinding met wat er diep in jou, in je onderbewustzijn, speelt.

Wanneer wat je denkt en wat je voelt niet op één lijn liggen, ontstaat er een disbalans. De biotensor is in staat om deze verstoring op te merken. Met andere woorden, de biotensor helpt je om problemen of verstoringen in je energie te vinden. Vervolgens kun je deze loskoppelen.

Wil je niet meer altijd in je hoofd zitten?

Wil je niet meer alleen maar in je hoofd zitten, maar lukt het je niet om dit patroon te doorbreken. Met NEI-therapie heb je een passende oplossing voor dit vraagstuk. In feite kun je twee dingen doen.

  1. Je boekt een NEI-sessie bij een NEI-therapeut.
  2. Je leert zelf hoe je de biotensor gebruikt en inzet voor jezelf.

Een betrouwbare NEI-therapeut

Heb je interesse in een NEI-therapie, dan is de vraag hoe je een betrouwbare NEI-therapeut vindt die bij je past. Wil je samenwerken met een therapeut die is opgeleid door het Energetisch Huis, dan vind je hier een overzicht van NEI-therapeuten.

Zelf aan de slag met NEI en de biotensor

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht