Wat is je ego en in hoeverre mag je daarnaar luisteren?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Je ego heeft veel invloed op de stappen die je wel of niet zet in je leven. Of je nu wilt afvallen, wilt verhuizen of een verdiepend gesprek met je partner aan wil gaan, je ego speelt hierin altijd een rol.

Veel mensen denken dat het ego alleen maar een negatieve functie heeft, maar dat is niet het geval. In dit blog leg ik je uit wat het ego is, hoe je het ego herkent en hoe je ervoor zorgt dat je ego niet te veel invloed heeft op de keuzes die je maakt.

Je neemt je voor: nu ga ik echt sporten.

Je hebt er helemaal zin in. Je bent vastberaden om meer te gaan sporten en beter op je voeding te letten. Je voelt je de koning te rijk en bent klaar om deze nieuwe levensstijl te ownen.

Maar dan, net wanneer je wilt beginnen, begint je ego zich met de situatie te bemoeien. “Moet ik nu echt gaan trainen? Ik kan beter eerst nog wat werk afmaken.” Of misschien denk je, “Vandaag heb ik geen zin, morgen ga ik wel.” Vaak is dit het ego wat spreekt.

Hoe herken je jouw ego?

De primaire taak van je ego is om je veilig te houden en je te beschermen tegen pijn. Dit uit zich vaak door middel van een innerlijke stem die dingen tegen je zegt die je zelf nooit tegen jezelf zou zeggen. Het fluistert dingen zoals ‘Je bent lelijk,’ of ‘Je doet het niet goed,’ en ‘Wat ben jij nu waard?’ Vaak ontstaan hier ook belemmerende overtuigingen.

Nu denk je misschien: wat onaardig, maar dit heeft wel degelijk een functie, want het ego probeert je te beschermen tegen pijn. Veel mensen hebben geen positieve associatie bij het ego, wat ook wel weer logisch is. Het begrijpen van hoe je ego werkt, helpt je om bepaald gedrag in jezelf te herkennen.

Hoe werkt je ego?

De grote vraag is hoe werkt je ego? Als eerste is het goed om te weten dat je een bewust brein en een onbewust brein.

Het Bewuste Brein

Het bewuste brein is het deel van je brein dat bewuste beslissingen neemt. Het zegt bijvoorbeeld, “Ik ga vandaag sporten.” Alleen dit deel van je brein is maar voor 5% bepalend in de keuzes die je maakt.

Het onderbewuste brein

Het onderbewuste brein doet de voorsortering van prikkels voor je bewuste brein. Alle prikkels komen binnen via je onderbewustzijn en dit onderbewustzijn bepaalt vervolgens wat belangrijk genoeg is om door te sturen naar je bewustzijn. Alleen, het onderbewuste is ook de opslagplaats voor onverwerkte emoties en oude patronen, en vanuit die bril maakt het zijn voorsortering. Dit is dus een gekleurd filter.

Als jij vandaag moet beslissen of je een nieuwe baan aanneemt, lijkt het alsof je deze beslissing met je bewuste brein neemt. Alleen je onderbewuste brein is voor 95% in de lead als je keuzes maakt.

Oude pijnen en onverwerkte emoties kleuren deze bril. Dat betekent dat je een nieuwe baan misschien wel wilt, maar toch besluit om deze baan niet te nemen, bekeken vanuit de bril van onverwerkte emoties en belemmerende overtuigingen.

Het ego

Je ego zit als een soort bodyguard tussen je bewustzijn en onderbewustzijn in. Het wil veiligheid en controle en fungeert als een beschermingsleger dat je wil behoeden tegen nieuwe pijn en emoties. Pijn en emoties die dan weer worden opgeslagen in je onderbewuste.

Je ego wil je veilig houden en zegt daarom bij nieuwe dingen vaak: ‘Doe maar niet, ga maar niet naar die opleiding of ga maar niet sporten.’ Dit kan soms onaardig overkomen, maar je ego bedoelt het goed. Het wil je beschermen tegen nieuwe pijn.

Je ego herkennen

Je ego herkennen begint met letten op momenten waarop je jezelf beschermt tegen verandering en pijn. Bijvoorbeeld, als je merkt dat je excuses maakt om iets nieuws niet te doen, is dat vaak je ego dat bang is voor het onbekende.

Stel je voor dat je een nieuwe baan krijgt aangeboden, maar je twijfelt omdat je bang bent om te falen. Dat is je ego dat je wil beschermen tegen de pijn van een mogelijke mislukking.

Ook als je boos of verdrietig reageert op kritiek, is dat een teken dat je ego zich bedreigd voelt en je wil beschermen tegen emotionele pijn.

Moet je wel of niet naar je ego luisteren?

Doordat je begrijpt hoe het zit, kun je jouw ego beter herkennen. Wanneer je ego tegen je zegt dat je beter niet kunt sporten of beter niet gezond kunt eten, kun je denken: ‘Oh, grappig ego, je wilt me helpen om veilig te zijn, maar dat is niet nodig. Ik begrijp wat er gebeurt, en ik ga het toch doen.’

Als je altijd naar je ego luistert, blijf je in je veilige bubbel. En in die veilige bubbel zit je in je comfortzone. De zone waar je stilstaat en waar vaak geen groei is. Als je naar je ego zou luisteren, zou je liever op de bank blijven zitten dan naar de sportschool gaan. Alleen daar word je fysiek niet sterker van. Nu je dit weet, kun je bewuster een andere beslissing nemen.

Dit is waarom het belangrijk is om deze verbanden te zien.

Weerstand en je ego gaan vaak samen

Weerstand en je ego gaan vaak hand in hand. Weerstand ontstaat namelijk vanuit je ego. Je staat voor een beslissing of je bent van plan om iets te gaan doen en je voelt pure weerstand. Bijvoorbeeld als je naar de sportschool wilt gaan of met een belangrijke presentatie aan de slag moet. Je ego wil je persoonlijke ontwikkeling blokkeren, omdat er dan dingen gaan veranderen.

Dit heeft ook iets heel geestig in zich want interessant genoeg weet je onderbewustzijn al zes seconden voordat je een bewuste beslissing neemt wat je gaat besluiten, omdat het de filtering al lang heeft gedaan. Dit betekent dat de weerstand vaak niet nodig is.

Bewustzijn vs. intuïtie

Naast je ego heb je ook je intuïtie. Soms komt je ego in strijd met je intuïtie. Bijvoorbeeld, je hebt een afspraak met jezelf gemaakt om te gaan sporten, maar je intuïtie zegt dat je te moe bent en beter kunt rusten.

Is het dan belangrijker om je afspraak na te komen of je intuïtie te volgen? Dit hangt af van je situatie en je doelen. Door te begrijpen hoe je ego werkt, kun je beter inschatten wanneer je naar je ego moet luisteren en wanneer je je intuïtie moet volgen.

Patronen doorbreken

Nu je weet hoe je ego werkt snap je ook waarom gedragsverandering lastig kan zijn. Het doorbreken van oude patronen vraagt om andere acties dan je tot nu toe gedaan hebt. Alleen je ego denkt: ‘nee, nee’ begin daar nu maar niet aan’. Dit is overigens niet het enige, want ook je onderbewustzijn speelt hierbij een belangrijke rol.

Zoals genoemd worden je keuzes en acties bepaald door het filter van je onderbewuste brein. Dit filter wordt gekleurd door onverwerkte emoties, emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen. Zodra jij je bewust wordt van je ego en aan de slag gaat met het opruimen van emotionele blokkades zul je zien dat gedragsverandering makkelijker wordt.

In de workshops en cursussen van Energetisch Huis brengen we al deze verbanden bij elkaar. Je leert hoe het bewustzijn en het onderbewustzijn werken, hoe je werkt met de biotensor en NEI Therapie toepast en ook welke rol het ego heeft en hoe zich dit verhoudt tot het bewustzijn en het onderbewustzijn.

Kennismaken?

Zelf leren hoe je NEI inzet?

Hoe lang wil je nog dat emotionele blokkades jouw vrijheid in de weg staan? Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden.

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht