Valt jouw kind moeilijk in slaap, omdat het een vol hoofd heeft? Bedenkt je kind steeds nieuwe bedrituelen omdat hij/zij niet durft te gaan slapen? Of slaapt hij/zij wel goed in, maar is het doorslapen een probleem. Als je kind niet goed slaapt, kan dit een behoorlijke puzzel zijn.
Je wilt je kind graag helpen, maar je wilt zelf ook rust ’s avonds en in de nacht. Alleen als je oorzaak niet achterhaalt, blijft het slapen van je kind een worsteling. En dat heeft z’n weerslag op het gezinsleven. Je kind is humeurig, heeft last van driftbuien en is prikkelbaar doordat het te weinig slaapt. En dat vraagt ook iets van jou en jullie als ouders.
In dit blog kijk ik vanuit NEI-perspectief met je naar het slaapprobleem van je kind. Lees je mee?
Sara slaapt slecht: bang om alleen te zijn
Sara is zeven en hoewel ze ’s avonds heel moe is, kan ze niet slapen als ze in bed ligt. Ze is onrustig en alleen in bed vindt ze alles eng. Bij elk geluidje of bij elk licht schrikt ze en is ze bang dat er iets gebeurt.
Dus gaat ze steeds naar beneden, naar mama om geruststelling te zoeken. Soms reageert mama begripvol, maar soms reageert ze ook kortaf en stuur ze Sara weer naar boven. Alleen mama wordt soms boos, want ze wil dat Sara goed slaapt. Dit maakt het nog ingewikkelder voor Sara, want haar angst om alleen te zijn, blijft bestaan (of wordt wellicht zelfs groter).
Je ziet in dit voorbeeld duidelijk dat er bij Sara op de onderlaag dingen spelen die ervoor zorgen dat ze niet slaapt. Ze is bang voor geluiden, bang voor het donker en bang om alleen te zijn. Het lukt haar niet haar lichaam tot rust te brengen, ze blijft alert Op het moment dat deze oorzaak niet aangepakt wordt, zal het probleem zich waarschijnlijk niet oplossen.
Waarom slaapt je kind niet?
Er is veel te zeggen over waarom je kind niet slaapt. Dit kan heel praktisch zijn, maar ook een dieperliggende oorzaak hebben. Op een rijtje:
Fysieke oorzaken
Slecht slapen kan een fysieke oorzaak hebben. Je kind krijgt tandjes, heeft een groeispurt of is bijvoorbeeld ziek. Dit is vrij praktisch en vaak kort van duur. Zodra jouw kind zich beter voelt of de tandjes doorkomen, slapen ze ook weer.
Emotionele oorzaken (angst, stress)
Als er sprake is van bijvoorbeeld angst, stress of overprikkeling, spreken we van emotionele oorzaken. Deze zijn vaak minder ‘concreet’, waardoor het soms zoeken is naar waarom je kind niet slaapt. Angst is niet altijd grijpbaar en vaak heeft angst ook nog een onderlaag. Dus je kind kan aangeven dat het bang is voor geluiden, terwijl ze op de diepere laag bang is om alleen te zijn.
Omgevingsfactoren (geluid, licht temperatuur)
Er kunnen omgevingsfactoren zijn die maken dat jouw kind niet goed slaapt. Denk aan geluid, licht of de temperatuur in een slaapkamer. Zeker als je kind erg sensitief is, kan het slim zijn om te experimenteren met praktische zaken. Soms kan het zijn dat een slaapkamer niet fijn ‘voelt’, alsof je kind hier niet kan aarden. Het is dan helpend om de ruimte energetisch te reinigen.
Maar dat niet alleen: je kind kan ook gevoelig zijn voor wateraders of aardstralen. Wateraders en aardstralen zijn natuurlijke energiebanen die door de grond lopen en de energie in je huis kunnen beïnvloeden. Je herkent ze vaak doordat een kind in een bepaalde slaapkamer niet kan slapen of doordat een huisdier niet in een bepaalde ruimte wil zijn.
Als je leert werken met de biotensor, kun je zelf aan de slag met wateraders en aardstralen in huis.
Energetische verbinding met een ander
Wij als mensen zijn altijd in verbinding met elkaar. Dat geldt ook voor jouw kind. We noemen dit een energetische verbinding, dit is een onzichtbare band tussen mensen. Deze band zorgt voor een uitwisseling van emoties en energie. Dit betekent dat jouw kind de hele dag emoties en gevoelens van anderen oppikt.
Deze emoties die ervaren worden moeten gereguleerd worden door je systeem. Als dit niet lukt, dan wordt je kind overspoeld door emoties en krijg je een ‘error’ in je systeem.
Als dit niet bewust losgekoppeld wordt, voordat ze gaan slapen bijvoorbeeld, dan kan het zijn dat jouw kind de onrust van een ander in zijn systeem heeft.
Stel dat jijzelf een rotdag hebt gehad waarbij je op je werk te horen hebt gekregen dat je contract niet verlengd wordt. Dit doet iets met jou, je bent boos, verdrietig. In het contact met jouw kind laat je dit niet zien, maar op de onderlaag is dit er wel. Je kind kan hierop resoneren, doordat het een energetische verbinding heeft met jou. Het betekent dat ze de onrust, het verdriet en de boosheid letterlijk voelen en daarmee dus ook dit gedrag laten zien. Je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft op het slaapgedrag.
Energiemanagement
Ook energiemanagement speelt een rol bij het slaapgedrag van jouw kind. Als je kind overprikkeld naar bed gaat, kan het zomaar zijn dat hij of zij niet slaapt omdat het systeem overbelast is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze jarig zijn geweest of op schoolreisje zijn geweest. We praten dan over het energiemanagement van je kind. Het helpt als je kunt helpen om de energie te reguleren.
Voor het energiemanagement van je kinderen is de biotensor een fantastische tool. De biotensor is een energetisch meetinstrument dat als verlengstuk van je onderbewustzijn gebruikt wordt om de emotionele boodschap achter de fysieke of mentale klacht te achterhalen. Je kunt je kind hiermee helpen om energie toe te voegen en af te voeren.
Als je een gevoelig kind hebt, kan het bijvoorbeeld zijn dat hij/zij energie oppikt van andere mensen. Dit kun je loskoppelen met de biotensor, zodat ze weer in hun eigen energie zitten.
Angst om te slapen
Wanneer je kind bang is om te slapen, is het belangrijk om te kijken naar waar deze angst vandaan komt. Dit is soms lastig, want jouw kind kan dit niet altijd direct aangeven. De redenen kunnen heel uiteenlopend zijn. Jouw kind kan iets meegemaakt hebben, waardoor het bang is om alleen te zijn of bang is voor het donker.
Maar het kan ook zijn dat jouw kind belast is met een angst uit een vorige generatiebelasting. Als kind kun je de emotionele bagage van je ouders, grootouders of eerdere generaties met je meedragen. Zo kan het zijn dat angst een prominente rol speelt in een familielijn.
Als deze angst niet wordt opgelost, kan jouw kind deze emotionele blokkade opslaan in zijn of haar systeem. Het lijkt dan alsof je kind ‘onverklaarbaar’ bang is, maar dit is niet het geval.
Vanuit NEI-perspectief kijken naar de slaapproblemen van je kind
Ik kan me voorstellen dat je alle bovengenoemde mogelijkheden leest en je afvraagt ‘zoveel opties, hoe weet ik wat er bij mijn kind speelt?’. Dat is waar de NEI-methode om de hoek komt kijken.
Vanuit NEI-perspectief kijken we altijd op een diepere laag naar het slaapprobleem van jouw kind. Vaak is er sprake van dieperliggende emotionele oorzaken zoals stress, angst of spanning. Met NEI-therapie achterhaal je waar het probleem zit, maar nog belangrijker, je kunt ook aan de slag met het loskoppelen van angsten.
NEI-therapie (Neuro Emotionele Integratie) is een methode die helpt om emotionele blokkades op te lossen. De biotensor is een instrument dat helpt om energievelden in het lichaam te meten. Het wordt gebruikt in NEI-therapie om verborgen emotionele blokkades op te sporen.
Laten we teruggaan naar het voorbeeld van Sara. Sara is bang om alleen in het donker te zijn, een angst waar zij en haar moeder al lange tijd mee worstelen. Tijdens een NEI-sessie met de biotensor komt naar voren dat Sara emotionele blokkades in haar systeem heeft, die gerelateerd zijn aan angsten van haar opa. Haar opa heeft de oorlog meegemaakt en hierin ondergedoken gezeten. Deze angsten heeft hij zelf nooit verwerkt. Door deze los te koppelen met de biotensor kan Sara weer rustig slapen.
Zelf aan de slag met de biotensor
Je kunt zelf leren om te werken met de biotensor. Dit is uitermate geschikt als je jezelf en je kind(eren) wilt ondersteunen met energiemanagement en het oplossen van energetische blokkades.
Uiteraard kun je ook een NEI sessie boeken met een ervaren NEI-therapeut die je hiermee concreet helpt.
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.