Heb je moeite om te voelen: hoe verander je dit?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Heb je moeite met voelen of vind je lastig om bij je gevoel te komen? Misschien merk je in je dagelijks leven dat je niet goed weet hoe je ‘voelt’, maar wil je dit wel leren. Er is veel te zeggen over waarom je moeite hebt om te voelen.

Het kan zijn dat je ‘niet voelen’ een overlevingsmechanisme is. Of dat er sprake is van emotionele blokkades die ervoor zorgen dat je niet bij je gevoel kunt. In dit blog ga ik dieper in op hoe het komt dat je moeite hebt met voelen en hoe NEI-therapie en de biotensor je helpen om weer te voelen.

Moeite hebben met voelen en in contact zijn met jezelf

Voelen gaat over in contact zijn met jezelf, in contact zijn met je eigen gevoelswereld en je emoties. Het is goed om te weten dat gevoel en emoties twee verschillende dingen zijn.

Gevoel lijkt vaak vrij vaag, terwijl dit in de kern niet zo is. Heel platgeslagen is gevoel dat wat je diep van binnen voelt. Je kunt je nerveus, opgelaten, gespannen of blij voelen. Maar je kunt ook afwijzing voelen of het gevoel hebben dat je niet serieus genomen wordt. Dit gevoel voel je in je lijf. Voor gevoelens geldt dat het belangrijk is dat ze gevoeld mogen worden. Als je een gevoel niet doorvoelt, kan dit zich opslaan in je lijf en kan het later voor problemen zorgen.

Een emotie kun je zien als de uitingsvorm van een gevoel. Soms kan een emotie heel primair zijn. Het is dan een plotselinge reactie op iets wat gebeurt. Dus je ziet een video die je raakt en je huilt. Of iemand doet iets wat je niet fijn vindt en je wordt boos. De emoties zijn dan heel primair en vaak een eerste reactie.

Een verschil tussen emotie en gevoel is ook vaak dat een emotie zichtbaar is voor de mensen om je heen. Ze zien het als je boos of verdrietig bent. Wat er in je gevoelswereld gebeurt, is niet altijd zichtbaar voor de ander. Aan de buitenkant kun je niet direct zien of iemand zich afgewezen voelt.

Ik maak het praktisch voor je met een voorbeeld. Stel dat je partner iets tegen je zegt waardoor jij je afgewezen voelt (gevoel). Vervolgens barst je in huilen uit, omdat zijn opmerking je ontzettend raakt (emotie).

Gevoel en je lijf

Gevoelens voel je in je lijf. Hoe beter je in contact bent met je lichaam, hoe makkelijker voelen is. In feite zou je kunnen zeggen dat je als je moeite hebt met voelen je minder goed in contact bent met je lijf. Daar zijn allemaal redenen voor te bedenken die heel logisch zijn. Als je als kind iets heftigs hebt meegemaakt, bijvoorbeeld het overlijden van een ouder dan kan het zijn dat je systeem je beschermt tegen de heftigheid van de situatie.

Als je op dat moment letterlijk gevoeld zou hebben wat dit met je doet, zou dit te heftig zijn geweest. Op dat moment schiet je uit je lijf, in je hoofd. Als dit patroon zich doorzet in je volwassen leven, dan weet je niet zo goed meer hoe je wel moet zakken in je lijf en met je gevoel in verbinding komt.

De gevolgen als je voelen lastig vindt:

Als je moeite hebt met voelen dan kun je dit in je volwassen leven onder andere merken aan de volgende dingen:

Je kunt niet bij je emoties

Je vindt het lastig om emoties te voelen. Denk hierbij aan boosheid, verdriet maar ook blijheid. Het kan zijn dat dit als ‘leeg’ voelt. Soms kan het zelfs zo zijn dat je denkt: ‘zou ik hier niet iets bij moeten voelen’, maar je voelt er niets bij.

Moeite hebben om keuzes te maken

Je merkt dat je moeite hebt met het maken van keuzes. Grote beslissingen neem je vaak vanuit een combinatie van voelen en denken. Als je niet in contact bent met je lijf en je gevoel dan kan het zijn dat je blijft wikken en wegen als je een keuze maakt.

Letterlijk niet weten wat je voelt

Als je altijd in je hoofd zit, kan het letterlijk zijn dat je niets voelt. Dit komt doordat je gewoon simpelweg niet weet hoe dit in je systeem werkt.

Je hebt fysieke klachten

Je ervaart fysieke klachten zonder dat je weet waar deze vandaan komen. Dit is logisch te verklaren. Gevoelens die genegeerd of niet verwerkt worden, slaan zich namelijk op in je lijf. Ik ga je straks uitgebreider uitleggen hoe dit zit, maar als deze onverwerkte gevoelens gaan ‘etteren’, kan dit tot fysieke klachten leiden.

Je zit altijd in je hoofd

Als je moeite hebt met voelen is de kans groot dat je veel in je hoofd zit. Je piekert veel, overanalyseert en maakt je veel zorgen. Hierin zit een direct verband met zakken in je lijf en aarden. Vaak lukt zakken in je lijf niet omdat je in je hoofd zit.

Moeite met meditatie of mindfulness

Vind je het lastig om erbij te blijven tijdens een meditatie? Of voel je niets, zelfs niet als je een geleide meditatie volgt. Dit kan erop wijzen dat je het lastig vindt om te voelen. Ik spreek dagelijks mensen die zich hierin herkennen.

Hoe komt het dat je moeite hebt met voelen?

Niet voelen kan een manier zijn om jezelf te beschermen tegen pijnlijke gevoelens. Het is een overlevingsmechanisme dat je hebt ontwikkeld om intense emoties te vermijden.

Stel je voor dat je als kind iets hebt meegemaakt wat veel emoties met zich meebracht, zoals gepest worden op school, ouders die ziek waren, of ouders die gingen scheiden. Je systeem kan dan hebben besloten dat je beschermd moet worden tegen het voelen van deze emoties, omdat het simpelweg te overweldigend was.

Deze emoties waren zo heftig en overweldigend dat je systeem je te hulp schoot. Zie je hoofd in dit geval maar als een bodyguard die zegt: ‘Nu is het genoeg, dit is te heftig om te voelen.’

Door in je hoofd te gaan zitten, hoef je niet met je lijf te voelen wat de echte impact is van wat er gebeurt. Dit mechanisme helpt op korte termijn om met de situatie om te gaan. Maar op de lange termijn kan dit zorgen voor fysieke of mentale klachten.

Het in je hoofd zitten kan op korte termijn helpen om met moeilijke situaties om te gaan, maar op de lange termijn kan het problemen veroorzaken.

Belemmerende overtuigingen

Een andere oorzaak kan zijn dat je bent opgegroeid in een gezin of een omgeving waarin geen ruimte was voor gevoelens. Stel je voor dat je 40 jaar bent. Je bent opgegroeid met het motto: “Niet lullen, maar poetsen en hard werken.” In jouw opvoeding was er weinig ruimte voor het uiten van gevoelens. Als je iets niet kunt uitleggen, dan bestaat het niet.

Dat is erg ingewikkeld, want het betekent dat je wel dingen hebt gevoeld en geleerd hebt dat ze niet mogen bestaan. Naast dat emoties nooit zomaar weggaan, kan dit ook de belemmerende overtuiging voeden dat je niet kunt voelen.

Emoties en gevoelens kun je niet wegredeneren of laten verdwijnen

Wat de oorzaak ook is, feit is dat je gevoelens en emoties niet weg kunt redeneren of van tafel kunt vegen. Een emotie of een gevoel dat je niet doorvoelt of niet verwerkt, geeft een emotionele blokkade in je systeem. Iedereen heeft last van emotionele blokkades. Jij. Ik.

We hebben allemaal situaties meegemaakt waarin we dingen gevoeld hebben, die we niet direct een plek hebben kunnen geven. Dat hoeven niet altijd grote trauma’s te zijn zoals een ongeluk of een overlijden, maar het kan ook in kleine dingen zit zoals een rotopmerking van de juffrouw.

Een emotionele blokkade ontstaat wanneer je een emotie niet helemaal hebt verwerkt en deze blijft ‘hangen’ in je systeem. Het is goed om te weten dat je brein uit twee delen bestaat: de linker- en de rechterhersenhelft.

De linkerhelft gebruiken we vooral voor logisch denken en redeneren. De rechterhelft gaat onder andere over voelen en creativiteit. Wanneer je iets voelt met je rechterhersenhelft, maar je het niet begrijpt met je linkerhersenhelft, blijft deze emotie als het ware vastzitten in je systeem.

Dus, als je iets hebt ervaren wat je verdrietig, boos of bang heeft gemaakt en je hebt die emotie niet kunnen verwerken, dan blijft deze vastzitten in je lichaam. In je organen om precies te zijn.

Als je moeite hebt met voelen en de oorzaak zit in het feit dat je systeem jou beschermd heeft tegen heftige emoties en gevoelens (freeze-reactie), dan kunnen de emotionele blokkades die van hieruit ontstaan zijn ervoor zorgen dat je moeite hebt met voelen. Op het moment dat je probeert om te zakken in je lijf en te voelen, schiet je er makkelijk uit.

De biotensor als tool om weer te voelen

Als je weer in contact wilt zijn met je gevoel, is de biotensor een prachtige tool om deze verbinding te herstellen. De biotensor kun je niet los zien van NEI-therapie. Ik leg je even kort uit hoe dit zit. NEI-therapie staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een vorm van therapie die je inzet om emotionele blokkades op te lossen.

Dit doe je met behulp van de biotensor. Dit is een energetisch meetinstrument dat reageert op wat er in jouw onderbewustzijn speelt. Als jouw denken en voelen niet op één lijn liggen, dan meet de biotensor deze verstoring. Uiteindelijk kun je de emotionele blokkades die in je systeem zitten dan loskoppelen.

Door aan de slag te gaan met de emotionele blokkades in je systeem, haal je een aantal beschermingslagen weg waardoor je weer in je lijf kunt zakken en in contact kunt komen met je gevoel. Dit is een proces waarin je jezelf tijd mag gunnen.

In één keer super intens aan je emoties werken kan, maar is vaak minder houdbaar dan dit in rustige stappen aanpakken. Vergelijk het maar met afvallen: als je nu 12 weken elke dag alleen sla eet, val je zeker af. Alleen is dit principe op lange termijn niet houdbaar.

De biotensor is daarnaast ook heel praktisch in te zetten om beter te aarden en meer naar je voeten te zakken.

Kan ik zelf werken met de biotensor?

Ja, je kunt zelf leren om te werken met de biotensor. Je kunt dit heel praktisch inzetten voor je eigen energiemanagement, het doen van een bodyscan en het beter leren aarden. Dit is de basis, een basis die je helpt om weer in contact te komen met je gevoel.

Je kunt ook zelf aan de slag met het loskoppelen van emotionele blokkades in je systeem, hier ga je verder de diepte in.

Binnen het Energetisch Huis vind je verschillende opties om met de biotensor te leren werken.

  • Kennismaken met de biotensor: Workshop Biotensor
  • De diepte in met de biotensor: NEI Level 1 en NEI Level 2.

Wat als de biotensor niet werkt?

Eén van de grootste angsten van mensen die met de biotensor gaan werken is dat de biotensor niet werkt. Dit heeft vaak ook te maken met de angst om niet te kunnen voelen.

Ik heb in al die jaren dat ik dit doe nog nooit gezien dat de biotensor niet werkt. Iedereen kan voelen, alleen vaak leren we dit af. Geef jezelf de tijd om hierin te groeien. Het zetten van de eerste stap is vaak de grootste winst!

Wil je meer weten over wat het Energetisch Huis voor je kan betekenen. Dit zijn een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn. 

02

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 1: 'Jouw Energetisch Fundament'

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht. 

03

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 2: 'Jouw Energetische Verdieping'

Na NEI level 1 je verder ontwikkelen en aan de slag met nieuwe werkmodellen? Dit leer je in NEI level 2.

04

eefke ooms energetisch therapeut

Jouw beeld op tafel

Voor als je naast het werken met NEI een mega praktische, inzichtelijke en speelse methode wilt als aanvulling op je biotensor consulten.