Ben je ooit midden in de nacht zwetend en met een bonzend hart wakker geworden, in de war door een levensechte, enge droom die nog steeds in je hoofd zit? Heb je regelmatig nachtmerries en weet je niet wat je moet doen om deze te stoppen?
Nachtmerries zijn meer dan alleen nare dromen. Ze kunnen je laten zien dat er iets speelt wat je niet verwerkt hebt, iets wat speelt in je onderbewustzijn. Maar waarom krijg je eigenlijk nachtmerries? En belangrijker nog, hoe kun je ze stoppen? In dit blog kijken we naar de oorzaken van nachtmerries en hoe emotionele blokkades een rol kunnen spelen in het ontstaan ervan – en hoe je ze kunt loslaten.
Wat zijn nachtmerries?
Herken je het dat je nachtmerries hebt: je zit midden in de nacht rechtop in bed, nat van het zweet en met je hartslag aan het plafond. Een nachtmerrie is een intense, verontrustende en vervelende droom waar je vaak midden in de nacht van wakker schrikt. Het voelt levensecht, alsof dat wat je droomt je letterlijk overkomt.
Je kunt bijvoorbeeld dromen dat je van een hoge berg valt, dat iemand je achtervolgt, of dat je vastzit in een gevaarlijke situatie waar je niet uit kunt komen.
Voorbeeld van Anja
Anja is 40 en ze worstelt al jaren met nachtmerries. Met grote regelmaat wordt ze schreeuwend wakker en zit ze rechtop in bed. Haar partner is er om haar tot rust te brengen, maar dat duurt elke nacht zeker een half uur. Haar hartslag is hoog, ze zweet en ze is in paniek. Vaak droomt ze dat ze ergens in vastzit of dat ze iets belangrijks is vergeten.
Deze cirkel herhaalt zich steeds. Vooral als ze meer stress ervaart in haar dagelijks leven, lijken de nachtmerries erger te worden. Als ze ‘s ochtends wakker wordt, merkt ze dat de onrust nog steeds in haar lichaam zit. Maar dat is niet het enige: ze gaat ook opzien tegen het slapen, waardoor ze steeds later naar bed gaat, wat weer gevolgen heeft voor haar dagelijks leven.
Ze is moe, snel geprikkeld, haar werk gaat niet zoals ze wil, en ze valt vaker uit tegen de kinderen dan haar lief is.
Wat is het verschil met een gewone droom?
Het verschil tussen een nachtmerrie en een gewone droom zit vooral in hoe je je voelt tijdens en na de droom. Bij een nachtmerrie ervaar je sterke en nare emoties, zoals angst, verdriet of paniek. Deze emoties kunnen zo heftig zijn dat je er wakker van wordt. Na het wakker worden uit een nachtmerrie blijf je vaak nog een tijdje bang of onrustig. Het kan dan moeilijk zijn om weer in slaap te vallen.
Een gewone droom roept meestal minder heftige emoties op. Soms zijn dromen raar, verwarrend of zelfs grappig. De gevoelens in een gewone droom zijn vaak minder sterk en maken je meestal niet wakker. Gewone dromen verstoren je slaap niet, en je kunt vaak gewoon doorslapen.
Waarom droom je?
In je slaap verwerk je de prikkels die je gedurende de dag hebt opgeslagen. Door te dromen verwerk je wat er gebeurd is. Daar is op zich niets mis mee. Ook met af en toe een nachtmerrie is niets mis, maar als je continu nachtmerries hebt, vraagt dit om aandacht. Je systeem wil je iets vertellen.
Vaak worden de volgende oorzaken genoemd als de achterliggende oorzaak van een nachtmerrie:
- Stress
- Angst
- Medicijnen
- Alcohol
- Traumatische gebeurtenissen
- Rouw
Je kunt hier een onderscheid maken: alcohol maakt dat je onrustiger slaapt. Als je gevoelig bent voor nachtmerries, kan dit een trigger zijn om sneller in een nachtmerrie terecht te komen. Alcohol kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je onrustig slaapt of sneller droomt. Dit geldt ook voor andere stressfactoren.
Stress kan bijvoorbeeld nachtmerries veroorzaken, maar het feit dat je lichaam zo heftig reageert op stress is ook een signaal.
Om dit te begrijpen is het belangrijk dat je weet wat emotionele blokkades zijn.
Een emotionele blokkade is een onverwerkte emotie die vastzit in je lichaam. Om te begrijpen hoe dit werkt, is het belangrijk om te weten dat je twee hersenhelften hebt: de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft staat voor ratio en denken.
De rechterhersenhelft staat onder andere voor voelen en creativiteit. Als je een emotie voelt met je rechterhersenhelft, maar deze niet verwerkt met je linkerhersenhelft, zet die emotie zich vast in je systeem.
Om precies te zijn, in je organen. De emotie wordt diep in het ‘geheugen’ van je organen ingekapseld. Je zou kunnen zeggen dat de emotie hier blijft ‘etteren’ totdat ze wel verwerkt wordt.
Hoe ontstaat zo’n emotionele blokkade?
Emotionele blokkades kunnen op veel verschillende manieren ontstaan, maar als we de drie belangrijkste oorzaken moeten samenvatten, zijn dit:
- Freeze, het overlevingsmechanisme: Je maakt iets groots mee wat je lichaam in een freeze-reactie brengt. Dit kan dus zijn als je betrokken bent geweest bij een heftig ongeval, een naaste die overlijdt of misbruik. De freeze reactie is een overlevingsreactie van je lichaam die ervoor zorgt dat je in zeer heftige situaties niet letterlijk meekrijgt wat er gebeurt. Je lichaam en geest ‘bevriezen’ als het ware, in een poging om je te beschermen tegen de volledige impact van die ervaring.
- Geconditioneerd gedrag: Geconditioneerd gedrag, wat je van je ouders hebt meegekregen, kan ervoor zorgen dat je emotionele blokkades ontwikkelt. Je leert op een bepaalde manier te reageren, omdat dat van je verwacht werd. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geleerd je eigen gevoelens in te slikken, wat leidt tot emotionele blokkades. Stel dat je als kind viel en je schaafde je knie. Je wilde huilen, maar een ouder zei: “Grote kinderen huilen niet voor zoiets kleins.” Dit leerde je dat je gevoelens niet belangrijk genoeg waren om te uiten, tenzij er iets groots aan de hand was.
- Onvervulde behoeften: In je verleden zijn bepaalde belangrijke behoeften niet vervuld door je ouders. Dat doen je ouders niet bewust, maar het feit blijft dat je in bepaalde behoeften, zoals veiligheid, liefde en gezien worden, niet bent voorzien. Dit kan zich opslaan als een emotionele blokkade.
Wat is het verband met jouw nachtmerries?
Je zou de nachtmerries die je hebt kunnen zien als een symptoom, het is dat wat je aan de oppervlakte ziet.
Op een dieper niveau, in je lichaam en onderbewustzijn, sudderen emoties die verwerkt willen worden. Als dit niet gebeurt, stapelen deze emoties zich op en kunnen ze zich uiten in nachtmerries.
Nachtmerries worden vaak getriggerd door factoren zoals stress, alcohol of vermoeidheid. Anja had bijvoorbeeld periodes van veel stress op haar werk, waardoor ze juist in die periodes meer nachtmerries kreeg. Je ziet ook dat Anja hierdoor in een vicieuze cirkel terechtkomt: de stress wakkert haar nachtmerries aan, waardoor ze slechter slaapt, meer stress ervaart, en de nachtmerries vervolgens heftiger worden.
Kun je nachtmerries oplossen?
Door aan de slag te gaan met het loskoppelen van emotionele blokkades kun je jouw nachtmerries verminderen of zelfs doen stoppen. Het goede nieuws is dat emotionele blokkades op een later moment alsnog verwerkt of opgelost kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld met NEI-therapie in combinatie met de biotensor. NEI is dé tool om antwoord te krijgen op de vragen waar je rationeel geen grip op hebt.
Met NEI-therapie werk je altijd op de onderlaag, in het onderbewustzijn. Houd hierbij rekening met het feit dat 95% van je handelen en gedrag onbewust gebeurt. Dus als je gedragsverandering wilt, vindt de meest effectieve verandering plaats in je onderbewuste.
Met de biotensor stem je af op je onderbewustzijn. Vervolgens ga je, in samenspraak met je onderbewuste, op zoek naar emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan de vraag, wens of klacht die je hebt. Wanneer je deze hebt opgespoord, maak je door middel van Neuro Emotionele Integratie de emotionele blokkade los uit het celgeheugen van je organen.
Anja heeft geen nachtmerries meer …
Anja bracht haar vraagstuk over nachtmerries in tijdens een NEI-sessie. De nachtmerries waren in dit geval de ingang van de NEI-sessie. Vaak droomt ze dat is opgesloten in een krappe ruimte waar ze niet uit kan komen.
Tijdens de sessie komt een situatie naar voren waarbij Anja in een vorig leven in een affaire zat waarin de partner haar uiteindelijk laat vallen. Dit is een gebeurtenis waar ze emoties gevoeld heeft, die ze nooit verwerkt heeft. Dit heeft zich opgeslagen in het celgeheugen van Anja. Zoals je leest kunnen emotionele blokkades hun oorsprong hebben in je huidige leven, maar ook in een vorig leven of een vorige generatiebelasting.
Aan de slag met een NEI-therapeut
Wil je samen met een NEI-therapeut werken aan het oplossen van je nachtmerries? Dat kan! Bij het Energetisch Huis kun je terecht voor begeleiding van een ervaren NEI-therapeut.
Deze therapeut helpt je om de onderliggende emotionele blokkades op te sporen die je nachtmerries kunnen veroorzaken. Het fijne van NEI-therapie is dat je niet alles rationeel hoeft te begrijpen. Je onderbewuste weet alles, en met NEI-therapie werk je altijd vanuit het onderbewuste.
Wil je zelf aan de slag met de biotensor?
Wil je zelf aan de slag met de biotensor? Bij het Energetisch Huis kun je opleidingen en workshops volgen waarin je leert werken met de biotensor. Een goede start is de workshop biotensor, waar je op een praktische manier de basisprincipes leert.
Dit is een mooie eerste stap om vertrouwd te raken met de biotensor.
Als je meer wilt leren en op een diepere laag wilt werken aan het oplossen van emotionele blokkades, bijvoorbeeld in verband met je nachtmerries, dan is NEI Level 1 een aanrader.
Hier leer je hoe je de biotensor kunt gebruiken om je energiemanagement te verbeteren en emotionele blokkades op te sporen en los te koppelen.
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.