Faalangst: hoe ga je hier mee om?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Heb je ooit ervaren dat je handen beginnen te zweten en je hart sneller gaat kloppen als je een presentatie moet geven of een belangrijke toets moet maken? Dat is een typisch voorbeeld van faalangst.

In dit blog neem ik je mee in de wereld van faalangst en laat ik zien hoe deze angst je prestaties en dagelijks leven kan beïnvloeden. Ik vertel je ook over hoe emotionele blokkades vaak aan de basis van faalangst liggen en hoe NEI-therapie (Neuro Emotionele Integratie) kan helpen om deze blokkades op te heffen.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om fouten te maken. Je bent letterlijk bang om te falen. Stel je voor dat je een belangrijke presentatie hebt waar veel van af hangt. Je bent als de dood dat je fouten maakt of dat er dingen niet goed gaan.

Dagen van tevoren is je faalangst al aanwezig: je twijfelt aan jezelf en in je hoofd zijn allemaal doemscenario’s. Als de presentatie daar is, reageert je lijf ook fysiek: je begint te zweten, je hart klopt snel en je denkt steeds: “Wat als ik het niet goed doe?” Dit kan ervoor zorgen dat je niet goed kunt nadenken en daardoor slechter presteert.

De faalangst zorgt er vaak voor dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Want als je stijf staat van de spanning maak je eerder fouten, waardoor je jezelf bevestigt. Faalangst kan er ook voor zorgen dat je op het moment supréme dichtklapt of een black-out hebt waardoor je niets voor elkaar krijgt.

Hoe herken je faalangst?

Als je last hebt van faalangst, kunnen er verschillende symptomen zijn die je wellicht herkent. Een van de meest voorkomende symptomen is lichamelijke spanning. Je merkt misschien dat je hart sneller begint te kloppen, je handen zweterig worden of dat je zelfs buikpijn krijgt als je aan een belangrijke gebeurtenis denkt, zoals een examen of een sollicitatiegesprek. Deze fysieke reacties zijn vaak het gevolg van de stress die faalangst met zich meebrengt. In het ergste geval krijg je zelfs een totale black-out.

Daarnaast kunnen ook je gedachten een belangrijke rol spelen bij het herkennen van faalangst. Je kunt merken dat je voortdurend negatieve gedachten hebt over je eigen manier van doen. Je denkt misschien dat je nooit goed genoeg zult zijn of dat anderen je zullen uitlachen als je een fout maakt. Dit zijn overtuigingen die in de loop van je leven zijn ontstaan.

Wat maakt het zo erg om te falen?

In jouw binnenwereld voelt falen als een enorme afgang. Je schaamt je voor jezelf, je bent bang dat anderen je afwijzen of dat anderen boos op je worden. Dit wil je ten koste van alles voorkomen. Dit ga je ook terugzien in je gedrag. Vaak word je risicomijdend.

Zolang je jezelf niet te veel laat zien, kun je ook niet af gaan voor de ogen van anderen. Wat je dan bijvoorbeeld doet is:

  • Nieuwe situaties uit de weg gaan
  • Geen feedback vragen omdat je bang bent voor een negatieve reactie
  • Altijd eerst afwachten wat een ander doet, zodat je niet uit de toon valt
  • Op de achtergrond blijven en jezelf onzichtbaar make

Angst

Angst is één van de grootste ziekmakers. Angst staat namelijk aan de onderkant van de zogenaamde emotieladder. Je hebt emoties met een hoge trilling zoals liefde, blijdschap en enthousiasme, maar ook emoties met een lage trilling. zoals angst en schaamte. Alles met een lage trilling is ziekmakend voor je cellen.

Als je veel worstelt met faalangst is het tijd om te kijken wat hieraan ten grondslag ligt. Vaak is je huidige angst namelijk niet het echte probleem. De oorzaak kan te vinden zijn in jouw huidige leven maar ook in een vorige generatie.

Ontwikkelen van belemmerende overtuigingen

Vaak gaat faalangst gepaard met negatieve en belemmerende overtuigingen over jezelf. Deze overtuiging ontstaat vaak doordat je een negatieve ervaring hebt opgedaan en deze heb je gekoppeld aan een gedachte over jezelf.

Mirjam heeft een broertje die altijd ziek was in z’n jonge jaren. De zorg van haar ouders gingen altijd naar hem uit. Ook opa en oma en haar ooms en tantes waren vaak met hem bezig. Ze brachten cadeautjes voor hem mee om zijn pijn te verzachten.

Begrijpelijk, maar Mirjam heeft daardoor vaak het gevoel gehad dat ze niet goed genoeg was. De pijn van dit verdriet, waar vanuit haar ouders geen oog voor is geweest, heeft zich vastgezet in haar systeem omdat ze dit destijds niet bewust heeft verwerkt. Dit is gekoppeld aan de overtuiging: ik ben niet goed genoeg.

Deze overtuiging is een verhaal wat ze in heel veel situaties aan zichzelf verteld. Als ze geen promotie op haar werk krijgt, heeft ze het gevoel dat ze niet voldoet. Als haar moeder met haar broertje gaat lunchen, zonder te vragen of ze meegaat voelt ze zich buitengesloten wat haar bevestigt in de overtuiging dat ze niet goed genoeg.

Je ziet dat Mirjam makkelijk in een vicieuze cirkel terechtkomt, die veel energie kost.

Hoe ontstaat faalangst?

Faalangst kan z’n oorsprong hebben in meerdere dingen. Er is niet altijd een eenduidige reden aan te wijzen, maar ik kan wel een duiding geven. In de kern komt het er altijd op neer dat er sprake is van een onverwerkte emotie die je faalangst steeds triggert.

Als eerste kun je in dit huidige leven dingen hebben meegemaakt die jouw faalangst triggeren. Daarnaast kan faalangst ontstaan vanuit ervaringen tijdens de conceptie en de zwangerschap. Maar er ook kan ook een oorsprong zijn in een vorige generatiebelasting of een vorig leven.

Zo kun je in dit leven als kind iets hebben meegemaakt wat faalangst triggert. Stel dat je als kind tijdens een musical op school je tekst vergat en de kinderen in je klas dit grappig vonden dan kan dit heel veel impact op je hebben. Elke keer als je moet presteren komt de faalangst naar boven. Of dat nu bij een toets, een presentatie of een sportwedstrijd is.

Je kunt ook een ouder hebben gehad die bijvoorbeeld manisch-depressief was, waardoor je voelde dat je altijd op je hoede moest zijn. Dit kan leiden tot een angst om fouten te maken, omdat je steeds probeerde alles ‘goed’ te doen om stabiliteit te bewaren.

Daarnaast kan de oorzaak van faalangst verder teruggaan, bijvoorbeeld naar emoties of overtuigingen die je hebt overgenomen van vorige generaties of zelfs uit een vorig leven. Het is mogelijk dat angstgevoelens doorgegeven worden; misschien was je grootvader bang voor water, je moeder voor dieren, en worstel jij nu met faalangst.

Hoe los je faalangst op?

Zoals je gelezen hebt, heb je bij faalangst op de onderlaag te maken met emotionele blokkades. Dit zijn onverwerkte emoties die zich hebben vastgezet in jouw systeem. Een emotionele blokkade ontstaat als er iets gebeurt als je met je rechterhersenhelft voelt en dit je linkerhersenhelft niet begrijpt.

De emotie zet zich vast in je lijf, in je organen om precies te zijn. Dit kan hier soms jarenlang etteren, wat zich vaak uit in fysieke of mentale klachten.

Door aan de slag te gaan met NEI-therapie, wat staat voor Neuro Emotionele Integratie, kun je het probleem in de kern aanpakken. Met NEI werk je altijd op een diepere laag. Wat je doet is de biotensor, een energetisch meetinstrument inzetten, om de emotionele blokkades op te sporen en weg te halen uit jouw systeem.

Vervolgens kun je deze loskoppelen en dan verdwijnt de emotionele blokkade uit je systeem. Op deze manier kun je op een diepere laag met dit vraagstuk aan de slag.

Aan de slag met faalangst

Als we samenvatten wat in dit blog staat dan kun je concluderen dat faalangst meerdere oorzaken kan hebben. Wat de oorzaak ook is, je hebt altijd te maken met onverwerkte emoties. Deze zorgen voor een blokkade in je systeem waardoor faalangst getriggerd wordt.
Door aan de slag te gaan met NEI Therapie met de biotensor ga je aan de slag met je onderbewustzijn. Hierin liggen veel onbewuste en belemmerende overtuigingen en onverwerkte emoties opgeslagen die ervoor zorgen dat je steeds terugvalt in een oud patroon.

Deze oude patronen zijn verbonden met emotionele blokkades die opgeslagen liggen in je systeem. Als je deze emotionele blokkades oplost, kun je jouw gedrag veranderen.

Dat is waar NEI-therapie met de biotensor om de hoek komt kijken. Met NEI-therapie pak je de kern van het probleem aan.

Zelf leren hoe je NEI inzet?

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht