Onderdrukte of onverwerkte emoties: hoe ga je hiermee en hoe laat je ze los?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Onderdrukte emoties zijn emoties die je niet wilt voelen, maar die er wel zijn. Je voelt je verdrietig, maar je slikt het verdriet weg. 

Je hebt geleerd dat het niet oké is om je emoties te laten zien of je vindt het niet gepast in een bepaalde situatie. Alleen emoties die je onderdrukt slaan zich op in je lijf, je krijgt dan te maken met emotionele blokkades.

In dit blog leg ik je precies uit hoe dit zit en hoe je onderdrukte emoties leert loslaten.

Wat zijn onderdrukte emoties?

Onderdrukte emoties zijn gevoelens die je binnenhoudt of probeert te verbergen, in plaats van ze te uiten of ermee om te gaan. Je kunt onderdrukte emoties zien als een tikkende tijdbom, die op een bepaald moment zal exploderen.

Stel je voor dat je constant boosheid voelt tegenover een vriendin, maar je probeert dit te verbergen, omdat je bang bent voor confrontatie. Als deze boosheid zich opstapelt kan het uiteindelijk tot een uitbarsting leiden. Deze uitbarsting lijkt dan buitenproportioneel omdat alles er in 1 keer uitkomt.

Een ander voorbeeld is verdriet wat je probeert weg te stoppen na een verlies. Je houdt je sterk voor de mensen in je omgeving en je kropt je verdriet op. Als je het verdriet en de rouw geen ruimte geeft dan kan het zijn dat je na een tijd tegen mentale of fysieke klachten aanloopt.

Zoals je ziet kunnen onderdrukte emoties negatieve gevolgen hebben. Emoties die je onderdrukt komen vaak harder terug.

Onderdrukte emoties in de tijd

Vaak hebben onderdrukte emoties al een langere geschiedenis. Misschien heb je nu last van emoties die je in je kindertijd hebt onderdrukt. Bijvoorbeeld, als je ouders toen je jong was zijn gescheiden en je hier veel verdriet van hebt gehad.

En er is nog een andere mogelijkheid: je kunt ook last hebben van emoties die in vorige generaties onderdrukt zijn en die zich hebben vastgezet in jouw systeem. Als jouw moeder heftige dingen heeft meegemaakt en deze niet heeft verwerkt, dan kunnen deze emoties zich hebben vastgezet in jouw systeem.

Maar het kan ook nog verder teruggaan in generaties. Als jouw grootouders traumatische ervaringen hebben opgedaan tijdens oorlogstijd, kunnen de effecten van die emoties nog steeds voelbaar zijn in jouw leven, zelfs als je ze niet bewust hebt meegemaakt. Dit kan zich uiten in angst, stress of moeilijkheden in relaties, zonder dat je de oorzaak ervan volledig begrijpt.

Onderdrukken van emoties: waarom doe je dat?

Je onderdrukt emoties om verschillende redenen.

Je denkt dat het beter is om je emoties niet te uiten

Je hebt geleerd dat het handiger is om je emoties niet te uiten. Je bent bang om afgewezen te worden als je laat zien wat je voelt of je bent bang voor conflict. Dus besluit je elke keer je emoties weg te duwen.

Emoties uiten is een vorm van zwakte

Soms onderdruk je emoties omdat je hebt geleerd dat bepaalde gevoelens niet acceptabel zijn in de samenleving of in je familie. Misschien ben je opgegroeid in een omgeving waar het tonen van verdriet werd gezien als zwakte, dus leerde je om je tranen te verbergen, zelfs als je diep vanbinnen verdrietig was.

Je beschermt jezelf

Een andere reden kan zijn dat je hebt ervaren dat het uiten van emoties niets opleverde. Als je emoties en gevoelens niet beantwoord worden, door je ouders bijvoorbeeld dan kun je op een dag besluiten dat het veiliger is om ze niet te laten zien.

Overlevingsmechanisme

Soms kunnen emoties zo overweldigend zijn dat het letterlijk voelt alsof ze levensbedreigend zijn. Stel dat je betrokken bent geweest bij een heftig auto-ongeval, dan wil je op dat moment niet letterlijk voelen wat er gebeurd. Dit is te heftig.

In zo’n situatie kan je systeem een zogenaamde freeze-reactie activeren. Het is alsof je bevriest, zowel fysiek als mentaal, als een instinctieve reactie om je te beschermen tegen de volledige impact van de gebeurtenis. Het is een fantastisch mechanisme van het lichaam om te overleven. Alleen de emoties blijven bestaan zolang ze niet verwerkt worden

Je emoties inslikken of niet laten zien

Belangrijk om te weten is dat emoties die je niet laat zien er wel degelijk zijn. Als je verdriet voelt en je laat dit niet zien aan de buitenwereld dan is je verdriet er nog steeds. Slik je dit weg of geef je er geen aandacht aan dan kan deze emoties zich vastzetten in je systeem.

Als je dit vaak doet dan kun je het effect vergelijken met een bal die je onder water probeert te houden.

Het lijkt alsof je alles onder controle hebt, maar het kost veel energie om de bal onder water te houden. De druk op de bal wordt steeds groter en als je deze loslaat, schiet deze omhoog.

Onderdrukte emoties werken niet anders, er komt een moment waarop je systeem de druk niet meer aankan en deze onderdrukte emoties tot fysieke of mentale klachten leiden.

Denk hierbij aan overmatig emotioneel reageren op situaties, stemmingswisselingen, huilbuien maar ook hoofdpijn, schouderpijn of chronische stress en vermoeidheid.

Onderdrukte emoties en emotionele blokkades

Emoties die je wel voelt, maar niet kunt verwerken leiden tot emotionele blokkades. Een emotionele blokkade is dus een onverwerkte emoties die vastzit in je lijf. Je moet weten dat je twee hersenhelften hebt.

De linkerhersenhelft staat voor ratio en denken. De rechter hersenhelft staat voor voelen en creativiteit (onder andere). Als jij een emotie voelt met je rechterhersenhelft, maar deze niet verwerkt met de linkerhersenhelft, dan zet deze emotie zich vast in jouw systeem.

Om precies te zijn zetten deze emoties zich vast in het celgeheugen van je organen. Dit verspreidt zich als een soort olievlek, want cellen vernieuwen zichzelf doordat ze zichzelf opdelen. Zo nestelt die emotie zich heel diep in het geheugen van je organen.

Je levensenergie stroomt niet door

Een emotionele blokkade kan de natuurlijke stroom van levensenergie door je lichaam verstoren. In een ‘gezonde’ situatie stroomt deze levensenergie vrij door je meridianen. Maar als je last hebt van emotionele blokkades, kunnen deze als (fictieve) wegversperringen fungeren, waardoor je levensenergie wordt belemmerd. Doe je hier te lang niets mee, dan gaat dit etteren in je systeem.

Subtiele fluisteringen van je lichaam

Het is als het bouwen van een Duplo Toren.

In het begin verloopt het bouwen van de toren soepel. De eerste paar blokjes passen perfect en de toren lijkt stevig. Maar naarmate je meer blokjes toevoegt, begint de toren te wiebelen. Als je blijft doorgaan dit aan te pakken, zal de toren uiteindelijk instorten. Zo kun je ook naar jezelf kijken. Als je de subtiele signalen van je lichaam, zoals kleine pijntjes of spanning, negeert, zullen deze signalen steeds intenser worden.

Het is aan jou om te beslissen hoe je hiermee omgaat. Als je de fluisteringen van je lichaam negeert, kunnen deze uiteindelijk luider worden en in het slechtste heb je dan geen keuze meer en moet je in actie komen. Het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren en ze serieus te nemen, voordat je systeem de hakken in het zand zet en je klachten krijgt.

Hoe herken je onderdrukte emoties?

Onderdrukte emoties kunnen dus leiden tot klachten, als ze te lang in je systeem ‘etteren’. Symptomen van emotionele blokkades zijn:

 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Long COVID
 • Je bent snel moe
 • Stress- en burn-outklachten
 • Slapeloze nachten
 • ADHD
 • Dyslexie
 • Gebrek aan motivatie
 • Huilbuien
 • Jaloezie
 • Zelfdestructief gedrag
 • Geen nee kunnen zeggen
 • Verslavingsgedrag
 • Faalangst
 • Nagelbijten
 • Angsten
 • Weinig zelfvertrouwen hebben
 • Moeite hebben met aarden
 • Te veel in je hoofd zitten

Onderdrukte emoties loslaten: hoe doe je dit?

In onze westerse wereld zijn we geneigd om fysieke of mentale klachten te onderdrukken met medicijnen. Dus als je hoofdpijn hebt, neem je een aspirine. Je hoofdpijn is de komende drie uur verdwenen, maar komt daarna gewoon terug. Wat je hier in feite doet, is opnieuw de emoties onderdrukken die gezien willen worden.

Als je niet kijkt naar de onderliggende oorzaak van je klachten, dan doe je aan symptoombestrijding. Om die reden is NEI-therapie een prachtige manier om op een holistische manier naar je klachten te kijken.

Met NEI ga je de diepte in namelijk. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie en een therapie die ervan uitgaat dan een fysieke of mentale klacht een signaal van jouw lichaam is. Je lichaam wil je iets vertellen. Het is een therapievorm die zich richt op het opsporen en loslaten van emotionele blokkades.

NEI Therapie en onderdrukte emoties

Tijdens een NEI-sessie met de biotensor ga je aan de slag met het loslaten en verwerken van emotionele blokkades. Hiervoor gebruik je de biotensor, waarmee je verstoringen in jouw systeem kunt opsporen. Als er sprake van is een incongruentie tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn dan reageert de biotensor hierop. Door gerichte vragen te stellen en de reacties van de biotensor goed te interpreteren, kun je achterhalen wat er op een dieper niveau in jou speelt.

Tijdens een NEI-sessie beginnen we altijd vanuit het huidige moment, vanuit het symptoom van de emotionele blokkade. Dit symptoom kan een fysieke klacht zijn, zoals pijn in je rug, of een vraag waar je al een tijdje mee worstelt, zoals waarom je steeds vastloopt in bepaalde situaties.

Aan de slag met onderdrukte emoties

Wil je aan de slag met onderdrukte of onverwerkte emoties of heb je het vermoeden dat er onderdrukte emoties ten grondslag liggen aan jouw klachten dan is NEI Therapie bij uitstek geschikt. Het goede nieuws is dat je zelf kunt leren om met de biotensor te werken, zodat je aan de slag kunt met je eigen emotionele blokkades.

Wil je liever aan de slag met een professionele NEI therapeut? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt een sessie boeken en je vraagstuk inbrengen.

Vind je dit interessant?

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht