Oude patronen doorbreken: hoe doe je dit?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Worstel je continu met hardnekkige patronen en krijg je ze maar niet doorbroken? Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen hun hele leven met terugkerende patronen en ondanks dat ze van alles proberen, lukt het ze niet om deze definitief te doorbreken. Als je nog bepaalde triggers in je systeem aanwezig hebt, is dit namelijk heel lastig.

Neem als voorbeeld Mark, die keer op keer vastloopt op zijn werk. Hij wil graag promotie maken, maar elke keer als hij op het punt staat een stap vooruit te zetten, saboteert hij zichzelf waardoor hij de stap niet zet. Of Lisa, die steeds partners treft die haar niet goed behandelen.

Vaak heb je al van alles geprobeerd om deze oude patronen te doorbreken: therapie, coaching, yoga, mindfulness, EMDR, hypnose of truffelceremonies. Alleen een patroon verander je echt door de kern van het probleem aan te pakken. In dit blog kijk ik hoe je met NEI-therapie je patronen definitief doorbreekt en leg ik uit waarom NEI zo doeltreffend is hierin.

Welke patronen wil je doorbreken?

Bij het doorbreken van oude patronen denken we eerst vaak aan praktische patronen als gezonder eten, meer bewegen, nieuwe afspraken maken met jezelf, gewicht willen verliezen of meer ontspannen.

Maar er zijn ook andere patronen waar je mee kunt worstelen zoals:

We hebben het hier echt over patronen die steeds weer terugkomen in je leven.

Hoe ontstaan patronen?

Onder oude patronen verstaan we diepgewortelde acties of handelingen die je doet die je niet meer dienen, en die vaak je hele leven blijven oppoppen. Als deze patronen je in de weg zitten ontstaat er vaak een urgentie om hiermee aan de slag te gaan. Als je worstelt met faalangst, dan wil je dat dit opgelost wordt.

Een patroon kan bijvoorbeeld ontstaan door een bewuste ervaring uit je kindertijd. Je bent gepest als kind en dit heeft nu invloed op alles wat je doet. Je bent ontzettend terughoudend geworden in groepen door deze ervaring of je hebt juist een overmatige bewijsdrang ontwikkeld, bijvoorbeeld.

Ervaringen tijdens de conceptie

Maar niet alleen dat: ook ervaringen van tijdens de conceptie of de zwangerschap (toen je in de buik van je moeder zat) zijn de basis van terugkerende patronen. Misschien had je moeder een zwangerschap waarin ze het fysiek heel zwaar heeft gehad, dit heb jij natuurlijk ook gevoeld en opgeslagen in je lichaam. Dit kan z’n weerslag hebben op patronen in jouw huidige leven.

Een patroon kan ook z’n oorzaak hebben in een vorige generatie belasting of een vorig leven. Je bent voor 50% je vader en voor 50% je moeder. Als jouw ouders bepaalde emoties niet verwerkt hebben in hun leven, kunnen deze zich vastzetten in jouw systeem.

Je kunt dus emoties met je meedragen die niet van jou zijn. Het kan dus goed zijn dat je steeds tegen oude patronen aanloopt, die hun oorsprong hebben in het leven van jouw vader, moeder, opa of oma.

Eva is 35 en worstelt haar leven al met pleasegedrag

Eva is 35 en werkt als projectmanager voor een reclamebureau. Ze is vriendelijk, behulpzaam en staat altijd klaar voor haar collega’s en vrienden. Alleen, ze vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, omdat ze bang is anderen teleur te stellen of omdat ze bang is dat ze haar niet aardig zullen vinden.

Heeft een collega een last-minute verzoek, dan regelt Eva dit. Een avondje overwerken, geen probleem. Ze brengt de kinderen naar bed en werkt nog even door. Zelfs als ze eigenlijk geen tijd heeft of op haar tandvlees loopt, zegt ze ja. Eva voelt de druk om zowel op werk als thuis alles perfect te doen, maar de stress eist zijn tol.

Ze vervalt steeds weer in pleasegedrag

Ondanks haar inspanningen om te veranderen, zoals het lezen van boeken over assertiviteit en het volgen van een cursus over grenzen stellen, vindt Eva het nog steeds moeilijk om haar pleasegedrag te doorbreken. Ze valt steeds opnieuw terug in haar oude patronen. Elke keer als ze op het punt staat ‘nee’ te zeggen, zegt ze toch ‘ja’. En stapt ze opnieuw in de valkuil.

En dat eist z’n tol. Eva’s gezondheid begint onder de druk te lijden. Ze heeft last van slapeloosheid en hoofdpijn. Haar vrienden merken dat ze minder energiek is en zich terugtrekt. Ondanks haar pogingen en de goedbedoelde adviezen van haar omgeving, blijft het pleasegedrag een hardnekkig patroon dat moeilijk te doorbreken is.

Waarom is het zo lastig om patronen te veranderen?

Stel je voor dat je al een paar jaar dezelfde keuken hebt. Op een dag zeg je tegen je partner: “Ik wil die twee kastjes omwisselen.” Dus je gaat aan de slag. Je wisselt de inhoud van de kastjes om. In de eerste weken grijp je constant mis als je iets wilt pakken. Je bent zo gewend aan de oude indeling van de oude kastjes, dat het even duurt voordat je onderbewustzijn zich aanpast aan de nieuwe indeling.

Dit praktische voorbeeld laat zien hoe lastig het doorbreken van patronen is. Om beter te snappen hoe dit werkt, is het handig dat je weet hoe het bewustzijn en het onderbewustzijn werken.

Patronen doorbreken en je onderbewustzijn

Met je zintuigen verwerk je zo’n 11 miljoen prikkels per dag. Dit wordt verwerkt door je brein. Alleen je zou gek worden als je al deze prikkels bewust zou moeten verwerken. Daarom bestaat het brein uit twee delen: het onderbewuste brein en het bewuste brein.

Je onderbewuste brein ontlast je bewuste brein door te filteren welke belangrijke prikkels door mogen naar je bewuste brein. Een prachtig systeem, want hoe zou je anders alles moeten verwerken?

Je bewuste brein is maar 5% van de tijd aan zet. Je onderbewuste brein maar liefst 95%. Dat betekent dat gedragsverandering plaatsvindt in die 95%

De diepte in: hoe werkt dat onderbewustzijn?

Je onderbewustzijn verwerkt informatie 200.000 keer sneller dan je bewuste brein. Zie je bewuste brein maar als een wandelaar die rustig in het bos wandelt en je onderbewuste brein als de Formule 1 auto van Max Verstappen.

Je onderbewuste brein heeft twee hoofdfuncties:

Voorkomen dat je energie verspild aan basishandelingen

De eerste taak van je onderbewustzijn is ervoor zorgen dat je dingen doet zonder dat je na hoeft te denken. Denk aan tanden poetsen, lopen maar ook lichaamsfuncties zoals je eten verteren, ademen of het regelen van je lichaamstemperatuur. Je denkt niet na over hoe je de ene voet voor de andere voet zet, dit gaat vanzelf. Deze handelingen zijn opgeslagen in het onderbewustzijn.

Opslagplaats voor emoties

Je onderbewuste brein heeft als tweede hoofdfunctie dat het fungeert als een opslagplaats voor onverwerkte emoties, herinneringen en oude pijnen. Al deze opgeslagen ervaringen kleuren de bril waarmee jij naar de wereld kijkt.

Denk eens terug aan een moment in je kindertijd waarop je iets pijnlijks meemaakte of heel erg schrok, bijvoorbeeld toen je vader heel erg boos werd op je moeder nadat hij alcohol had gedronken. Je was bang voor hem en zeker niet in staat om er iets van te zeggen.

Als je later in een soortgelijke situatie terechtkomt, bijvoorbeeld als je een partner hebt die boos wordt na paar biertjes dan zegt je onderbewuste: ‘oei, in mijn archief vind ik een soortgelijke ervaring, misschien moet jij je nu ook even kost houden’. Je ziet dat je jouw kijk op de situatie daarmee gekleurd wordt door eerdere ervaringen of onverwerkte emoties.

Hier zit de kern van waarom patronen doorbreken lastig is

Je onderbewustzijn heeft een nuttige functie, maar heeft ook veel invloed op je gedrag als volwassene. Sta je voor een keuze dan kijk met jouw gekleurde bril naar de wereld en dat heeft onbewust veel invloed op de keuzes die je maakt.

Stel dat je als kind een keer uitgelachen bent omdat een klasgenootje op school het raar vond dat je een joggingbroek aanhad naar school. Dit raakte je heel erg, je voelde je ontzettend rot. Je onderbewuste heeft deze herinnering opgeslagen in je systeem. Als je partner nu een opmerking maakt over kleding, dan schiet je direct naar het plafond omdat de pijn van deze ervaring nog in je onderbewustzijn ligt opgeslagen.

Je ziet dat deze eerdere ervaring invloed heeft op je gedrag nu. Als je neutraal naar de situatie kijkt, zou de opmerking van je partner je niet zo hoeven te raken namelijk.

Maar veel van ons gedrag is hier wel op gebaseerd.

Emotionele blokkades en het doorbreken van patronen

De kans is groot dat je het veranderen van je gedrag of het doorbreken van je patronen geprobeerd hebt vanuit je bewuste brein. Je neemt je voor: vanaf nu ga ik echt grenzen aangeven. Als iemand iets zegt wat ik niet wil, dan zeg ik nee. De eerste keer gaat dat goed, de tweede en derde keer ook. En dan val je terug in het oude patroon. Ontzettend frustrerend, maar wel verklaarbaar. Je vecht namelijk met een mug (5% invloed) tegen een olifant (95% invloed).

De echte verandering zit in je onderbewustzijn. In je onderbewustzijn kun je belemmerende overtuigingen hebben die ervoor zorgen dat je niet echt verandert. Je bent er diep van binnen van overtuigd dat je iets niet kunt of dat je het niet waard bent.

Er kunnen ook emotionele blokkades zijn die je belemmeren. Dit zijn emoties of gevoelens die je wel gevoeld, maar niet verwerkt hebt in je leven. Een emotionele blokkade zet zich vast in je lijf.

Emoties zetten zich vast in het systeem van Eva

Als we bijvoorbeeld kijken naar Eva, uit het voorbeeld eerder in het blog dan zien we dat Eva vroeg gepest is. En dat zonder concrete aanleiding. Ze heeft hier veel boosheid, verdriet en machteloosheid gevoeld.

Deze emoties hebben zich vastgezet in haar systeem. Ze heeft hierdoor een overtuiging ontwikkeld dat ze niet leuk is en dat ze er niet doet. Ze is dit gaan compenseren door altijd klaar te staan voor anderen, zodat ze op die manier liefde en erkenning krijgt.

Reageren vanuit oude pijn

Als je emotionele blokkades niet oplost, blijven ze altijd etteren. Een kleine trigger kan al maken dat je weer in je oude patroon schiet. Een emotionele blokkade herken je bijvoorbeeld doordat je soms veel heftiger reageert op iets dan rationeel logisch is. Dit betekent dat je reageert vanuit oude pijn.

Naast emotionele signalen kunnen ook fysieke klachten wijzen op emotionele blokkades.

Dat Eva worstelt met migraine en slapeloosheid is geen toeval. Als je dus nog triggers in je systeem hebt zitten dan word je daar steeds op teruggepakt.

Patronen doorbreken met NEI-therapie

Emotionele blokkades kun je oplossen. Dit doe je door te werken met je onderbewustzijn. Dan is gedragsverandering mogelijk. Je kunt dit doen door middel van NEI Therapie met de biotensor. Met NEI-therapie werk je altijd op de onderlaag, in het onderbewustzijn dus. Houd hierbij rekening met het genoemde feit dat 95% van je handelen en je gedrag onbewust gebeurt.

Dus als je patronen wilt doorbreken, vindt de meest effectieve verandering plaats in je onderbewuste.

Je gaat concreet aan de slag om onverwerkte emoties en emotionele blokkades een plek te geven. Het voordeel is dat je niet hoeft te graven in je verleden en geen herbelevingen hoeft te hebben van nare situaties. NEI gaat altijd uit van jouw vraagstuk op dit moment.

De rol van de biotensor

De biotensor is een energetisch meetinstrument wat de lichaamsfrequentie in jouw lichaam meet. Doordat de biotensor trillingen kan opvangen wordt er gemeten of je denken, voelen en handelen in overeenstemming zijn met elkaar.

Tijdens een NEI-sessie wordt de biotensor ingezet om te achterhalen waar je tegen aanloopt en wanneer deze patronen zijn ontstaan. Daarna kun je de emotionele blokkades die hieraan verbonden zijn loskoppelen.

Aan de slag met het doorbreken van oude patronen

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht