Ben jij een perfectionist en is dit een patroon wat je in de weg zit? Ligt jouw lat zo hoog dat je nooit tevreden bent over de dingen die je doet. In dit blog ga ik uitgebreid in op perfectionisme en het verband met emotionele blokkades.
Hoe ziet het eruit als je de lat te hoog legt voor jezelf
Dingen goed willen doen en de lat hoog leggen zijn prachtige eigenschappen. Vaak zijn dit eigenschappen die gepaard gaan met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, betrouwbaarheid, discipline en nauwkeurigheid. Het maakt je zeer capabel en fijn om mee samen te werken of samen te leven.
Doorslaan in perfectionisme
Alleen als je hierin doorslaat en als je de lat te hoog legt voor jezelf en te perfectionistisch bent, voel je vaak de druk om alles foutloos te doen. Nou, je hoort het al: iets foutloos doen is vrijwel onmogelijk. Ergens weet je dat ook wel, maar het is wel de onrealistische eis die je aan jezelf stelt. Als je dan al een foutje maakt voelt het alsof de grond onder je voeten wegzakt. Je voelt je mislukt en je bent keihard voor jezelf, je geeft jezelf de schuld en vind het heel lastig om objectief te kijken naar wat er gebeurt.
Stel je voor dat je op je werk een presentatie voorbereidt. Je werkt er dagenlang aan, controleert elk detail en past elke dia aan totdat alles helemaal goed voelt. Tijdens de presentatie zie je dat er toch twee typfoutjes in de presentatie zaten. Je baalt als een stekker, want zelfs als anderen lovend zijn over het eindresultaat, blijven die twee foutjes maar in je hoofd rondmalen.
Ook in het dagelijks leven zie je dit perfectionisme terug. Misschien wil je een vriend helpen met het organiseren van een feestje en probeer je dit puntjes te regelen. Terwijl iedereen tevreden is en geniet, vraag jij je af of je wel genoeg snacks hebt gekocht of de muziek wel goed genoeg is.
Als perfectionisme doorslaat, leidt dit uiteindelijk tot stress en uitputting. Je voelt je overbelast, omdat je voortdurend het gevoel hebt dat je de dingen niet goed doet.
Drang om je te bewijzen
Als je de lat te hoog ligt, is het simpelweg nooit goed genoeg. Het is goed om onderscheid te maken tussen ambitieus zijn en de lat te hoog leggen.
Natuurlijk kun je ontzettend gedreven zijn en van daaruit hoge eisen stellen aan jezelf en je omgeving. Dan ligt de lat hoog, daar is niets mis mee, zolang je ook maar op een punt komt dat het goed genoeg is. Dan kun je weer ontspannen en energie opdoen voor de momenten dat je gas wilt geven.
Alleen als de lat te hoog ligt, ontstaat er een ander probleem. Dan word je altijd gedreven door een innerlijke onrust. Je vindt dat je niet onder mag doen voor een ander, je moet of wilt altijd de beste zijn, kent een enorme bewijsdrang, je voelt kritiek van anderen heel persoonlijk en je bent erg streng voor jezelf.
Waarom leg je de lat zo hoog?
Er is niet zwart-wit een oorzaak aan te wijzen voor de angst die maakt dat jij de lat te hoog legt. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Toch is wel iets over te zeggen.
Je kindertijd
Je kunt in je kindertijd dingen meemaken die ervoor zorgen dat je perfectionistisch gedrag laat zien. Misschien kreeg je alleen aandacht en liefde van je ouders als je hoge cijfers haalde of goed presteerde met sporten. Hierdoor heb je geleerd dat goed presteren gelijk staat aan erkenning en liefde krijgen. Dit neem je maar je volwassen leven.
Overtuigingen die je meekrijgt
Het kan ook zijn dat je van huis uit overtuigingen ontwikkeld, die perfectionisme triggeren.
Dat kan enerzijds doordat je ouders bepaalde overtuigingen hebben die jij overgenomen hebt. Als jouw ouders een hoog opleidingsniveau heel belangrijk vonden, dan kan het zijn dat jij die overtuiging overgenomen hebt. Misschien heb je al die tijd extreem hard je best gedaan om bepaalde cijfers te halen, terwijl dit in de kern helemaal niet zo bij jou past. Je hebt de lat daardoor te hoog gelegd.
Anderzijds kun je ook overtuigingen ontwikkelen in het contact met je ouders, opvoeders, leraren of klasgenoten. Als je ouders de neiging hadden om je te kleineren, kan het zijn dat je extra je best bent gaan doen om hun goedkeuring te krijgen.
Je hebt voor jezelf besloten dat je geen fouten meer mag maken, zodat ze je niet af kunnen wijzen. Dit zijn beslissingen die je neemt met je onderbewuste brein, in feite beschermt je onderbewustzijn je door je veilig te houden en te zorgen dat je geen pijn meer ervaart. In dit geval door de overtuiging aan te nemen dat fouten maken tot afwijzing en pijn leidt. Vervolgens ontwikkel je een mechanisme om deze pijn te vermijden, perfectionisme dus.
De angst onder de angst
Soms is een angst niet eens in je huidige leven ontstaan, maar heeft deze zijn oorsprong in een vorig leven of een vorige generatie. Het kan zijn dat je worstelt met een angst of een emotionele blokkade die niet van jou, maar van je moeder, je vader, je opa of je oma is. Deze kan zich nestelen in jouw systeem en zolang je deze niet loslaat, blijft deze in de weg zitten.
Perfectionisme en faalangst
Perfectionisme kan faalangst in de hand werken. Als de angst om fouten te maken te groot wordt kan het zijn dat jij je terugtrekt en bepaalde activiteiten niet meer wilt doen. Als je ze niet aangaat, kun je immers ook niet falen.
Neem bijvoorbeeld Judith, een enorme perfectionist. Ze houdt van tekenen, maar legt de lat zo hoog voor zichzelf dat het nooit goed is. Uit angst voor kritiek en het idee dat anderen haar werk niet zullen waarderen, stopt ze met het delen van haar tekeningen en trekt ze zich steeds meer terug.
Deze angst om fouten te maken zorgt ervoor dat Judith veel creatieve projecten uitstelt en uiteindelijk helemaal niet meer oppakt. Ze probeert haar perfectionisme te rechtvaardigen door te zeggen dat ze pas iets wil presenteren als het echt perfect is. In werkelijkheid is ze bang om beoordeeld te worden en het gevoel te hebben dat ze gefaald heeft. Hierdoor ontzegt ze zichzelf de kans om te groeien en nieuwe dingen te leren.
Aan de slag met onderliggende emotionele blokkades, angsten en overtuigingen
Als je aan de slag wilt met je perfectionisme, ligt de sleutel in je onderbewustzijn. Vaak ben je geneigd om vanuit je rationele brein een plan te maken om je perfectionisme aan te pakken. Maar zo val je makkelijk terug in oude patronen, omdat 95% van je gedrag onbewust gebeurt.
In dit onderbewuste deel van je brein liggen overtuigingen, onverwerkte emoties en emotionele blokkades opgeslagen. Gedragsverandering vindt hier dus plaats. Anders vecht je met een mug (5% invloed) tegen een olifant (95% invloed).
Emotionele blokkades, onderliggende angsten en belemmerende overtuigingen kun je gericht aanpakken met NEI-therapie (Neuro-Emotionele Integratie). Met NEI kun je concreet aan de slag om onverwerkte emoties en emotionele blokkades een plek te geven. Het voordeel is dat je niet hoeft te graven in je verleden of herbelevingen van nare situaties hoeft te hebben. NEI richt zich op je huidige vraagstuk.
NEI werkt deels op basis van kinesiologie en meet spierspanning. Ieder mens heeft een bepaalde levensenergie, en deze energie is meetbaar met een biotensor. Door deze energie te meten, kun je verstoringen opsporen en contact maken met je onderbewustzijn.
De biotensor is een meetinstrument dat via spierspanning in jouw lichaam verbinding maakt met je onderbewustzijn. Wanneer je denken en voelen niet op één lijn zitten, ontstaat er een disbalans. De biotensor maakt deze disbalans zichtbaar, zodat je hier gericht aan kunt werken.
Het verhaal van Sanne
Sanne is een succesvolle manager bij een middelgroot bedrijf en moeder van twee jonge kinderen. Op het werk is ze altijd bezig om alles tot in de puntjes perfect te regelen. Elk project moet nauwkeurig worden uitgevoerd, en elke presentatie moet vlekkeloos zijn. Ze is vrijwel altijd de laatste die vertrekt van kantoor, omdat ze altijd nog één extra controle wil doen.
Thuis wil ze dat alles minstens zo perfect verloopt. Ze wil dat de kinderen altijd netjes aangekleed en goed opgevoed zijn, dat het huis brandschoon is en dat het eten altijd vers en gezond is. Dit zorgt voor een enorme druk, en dat overweldigt haar. Ze merkt dat ze prikkelbaar en vermoeid is en dat ze veel stress ervaart. Ze voelt zich schuldig wanneer ze niet aan haar hoge verwachtingen kan voldoen.
Sanne besluit een NEI-sessie met de biotensor te boeken. Tijdens de sessie komt ze tot de ontdekking dat haar perfectionisme voortkomt uit een ervaring waarbij ze op school een topografie toets moest doen. Normaal gesproken haalde ze altijd een 10 op de toets. Deze keer niet: het was een negen. De juf zei tegen haar: ‘dat valt mij wel een beetje tegen’.
Sanne was zo teleurgesteld in zichzelf. Deze teleurstelling heeft ze destijds niet kunnen verwerken waardoor deze zich heeft vastgezet als een emotionele blokkade in haar systeem. Tijdens de sessie kon deze onderliggende blokkade verwerkt worden.
Aan de slag met je perfectionisme
Worstel jij met jouw perfectionisme of zie je dit als een ontwikkelpunt. Dan is NEI-therapie een geschikte oplossing. Wist je dat zelf kunt leren om met de biotensor te werken en NEI in te zetten in je dagelijks leven?
Wil je liever aan de slag met een professionele NEI-therapeut. Ook dat kan! Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.