Burn-out en stress zijn een hot topic op dit moment in deze maatschappij. Veel jonge mensen worstelen met stress en burn-out.
In dit blog ga ik je een breder perspectief geven op stress en burn-out, ook vanuit de invalshoek van emotionele blokkades en NEI Therapie.
Wat is een burn-out?
Als je burn-out bent zijn je fysieke en mentale energiereserves letterlijk op. Dit uit zich vaak in klachten als uitvalsverschijnselen, slaapproblemen, intense moeheid, duizeligheid en veel meer dan dat.
Je hebt heel veel verschijningsvormen, maar in de kern komt het erop neer dat je een lange periode te veel van je lichaam hebt gevraagd en dat je opgebrand bent.
Ontladen en opladen van je systeem
Je hebt een sympathisch en een parasympathisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel wordt actief bij een vlucht-, vecht- of bevriesreactie van je lichaam. Je geeft gas en bent klaar om te handelen. Het parasympathische zenuwstelsel daarentegen staat voor rust en ontspanning. Je maakt een wandeling en komt tot rust.
In een ideale situatie zijn deze systemen in balans. Dat betekent dat je zo’n 80% van de tijd in je parasympathische zenuwstelsel zit en 20% in je sympathische zenuwstelsel. De meeste Nederlanders halen dit überhaupt niet, en als je stress hebt of burn-out bent, is deze balans helemaal zoek geweest.
In de kern komt het erop neer dat je in een gezonde situatie op een dag dingen doet die energie kosten; je bent dan in actie. Daarna kom je tot rust en krijgt je systeem de tijd om de spanning van de actiemomenten te ontladen. Door de stress te ontladen, komt je systeem weer tot rust.
Bij een burn-out is het principe van opladen en ontladen ontregeld. Je vergeet vaak te ontladen omdat je maar door en door gaat. Je lijkt op een Duracell batterij die geen stopknop heeft. Uiteindelijk wreekt zich dat, want je systeem moet kunnen ontladen.
Functie van je nieren en bijnieren
Je moet je voorstellen dat iedereen een emmertje met energie tot z’n beschikking heeft. De levensenergie die je tot je beschikking hebt, wordt vastgehouden in je nieren. De bijnieren ondersteunen hierin.
Je nieren kun je zien als de standaard batterij. Je bijnieren zijn je reservebatterij. Als jij je lichaam uitput, dan maak je eerst de energie in je nieren op. Dus als je gewoon moe bent, dan wordt de levensenergie in de nieren minder. Als je vervolgens bijslaapt of een weekendje weg gaat om bij te komen, dan tank je weer bij.
Doe je dit niet en blijf je constant veel van jezelf vragen, dan haal je de energie uit je bijnieren. Als je dan niet tijdig stopt, gaat het op een bepaald moment fout. Als je alle signalen tot dan toe hebt genegeerd, dan kan het zijn dat je in een burn-out belandt en je lichaam aan de bel trekt.
Je hebt zoveel van je lichaam gevraagd dat het lichaam stop zegt.
Te veel doen als oorzaak van je burn-out
Het algemene beeld over een burn-out is dat een burn-out komt door te veel doen: te veel hooi op je vork nemen en te hard werken. Maar in mijn ogen is er nog een heel ander perspectief. Je kunt namelijk zoveel energetische stress van dingen hebben, dat je burn-out raakt.
Je hebt bijvoorbeeld veel onrust in je lijf zonder een aanwijsbare reden. Dit kan gebeuren als je jouw lichaam toxisch belast, bijvoorbeeld door vaccinatieschade of medicatie. Dit zorgt ervoor dat je energie snel weglekt.
Of wat dacht je ervan als je hooggevoelig of overprikkeld bent en je systeem sensitief reageert op situaties die zich voordoen? Je systeem is dan van binnenuit verzwakt, wat betekent dat je minder aankunt. Je raakt dan niet burn-out doordat je veel doet, maar doordat je fundering niet sterk genoeg is.
Ook een energetische verbinding met een ander kan je leegzuigen. Dit is vaak een onderschat fenomeen, maar als jij nooit geleerd hebt om je eigen energie goed af te bakenen, kan het zijn dat je te veel verbonden bent met een ander. Dit kost je onbewust veel energie.
De grote vraag is: wat zit er energetisch al in jouw systeem?
Je verandert wel dingen, maar in de kern niets
Stel dat je veel stress krijgt van je werk. Je slaapt slecht, piekert veel en hebt een kort lontje. Je hebt het erover met je partner en je besluit: ik moet een andere baan zoeken. Je solliciteert en hebt vlot een andere baan. Dit gaat in het begin best goed, maar na een week of acht merk je dat je tegen dezelfde problemen aanloopt.
De ironie van dit verhaal is dat jij jezelf altijd meeneemt. Dus als je niet aan de slag gaat met de onderliggende triggers van je stress, dan zit je in een nieuwe situatie nog steeds met hetzelfde probleem.
Energetisch werk doen
Heel vaak zit de oplossing niet in de praktische oplossingen als je wezenlijke verandering wilt. Dus natuurlijk is het helpend als je beter slaapt, minder werkt, gezonder eet en een betere werk-privébalans hebt. Alleen als je de kernoorzaak niet aanpakt, is de kans groot dat je zo weer terugvalt in stressvolle patronen.
Vaak is er ook sprake van een onderhuidse trigger die gezien wil worden. Er gebeurt energetisch ook iets.
Heel vaak liggen er emotionele blokkades of onverwerkte emoties ten grondslag aan fysieke of mentale klachten die je hebt. Emotionele blokkades ontstaan als je dingen hebt meegemaakt die je wel hebt gevoeld, maar niet hebt verwerkt. Bijvoorbeeld: als kind ben je gepest en de boosheid en het verdriet dat je daarbij voelde, heb je nooit echt verwerkt.
Deze niet verwerkte emoties slaan zich op in het celgeheugen van je organen, in feite nestelen ze zich in een orgaan. Als het daar lange tijd ongezien blijft zitten, gaat het etteren. Dat merk je vaak doordat je ‘vage klachten’ krijgt. Je bent moe, hebt wat hoofdpijn, slaapt niet lekker of bent mopperig. Als je er langer geen aandacht aan besteedt, gaat je lijf harder schreeuwen en worden je klachten serieuzer.
Je krijgt bijvoorbeeld een burn-out. Emoties die zich vastgezet hebben in je lijf willen ontladen worden. Dat is waarom je lijf gaat ‘zeuren’. Zolang je hier aan voorbijgaat, is de kans groot dat je het kernpatroon niet verandert.
Herstellen van een burn-out
Als je alleen de symptomen van de burn-out aanpakt, is het alsof je dweilt met de kraan open. Dus ja, misschien slaap je beter. Maar zodra er sprake is van een kleine tegenslag val je terug in oud gedrag. In onze westerse wereld zijn we geneigd fysieke klachten te bestrijden met medicatie. Hiermee bestrijd je vaak het symptoom en kijk je niet naar de onderliggende oorzaak. De vraag bij een burn-out is: wat maakt dat je burn-out bent?
Dat is exact wat je met NEI-therapie wel achterhaalt. Zonder te hoeven graven in pijnlijke herinneringen breng je eenvoudig de kern van je vraagstuk op tafel. Als er emotionele blokkades in je systeem zitten spoor je ze met de biotensor op. Vervolgens kun je ze loskoppelen, waardoor ze letterlijk ontladen uit je systeem.
Zelf leren werken met de biotensor?
Heb je stress- of burn-outklachten en heb je al van alles geprobeerd? Misschien is NEI-therapie helpend voor jou. Je kunt aan de slag met een professionele NEI-therapeut of je leert zelf hoe je de biotensor inzet voor je eigen energiemanagement en het loskoppelen van jouw emotionele blokkades.
Dit is hoe het Energetisch Huis je kan helpen:
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.