Val je steeds terug in oude patronen of oud gedrag en heb je het gevoel dat je vastzit in een vicieuze cirkel die je niet kunt doorbreken. Voor veel mensen is dit herkenbaar. Je neemt je voor dat je vanaf nu echt gezonder gaat eten, een heel praktisch voorbeeld.
Maar na 3 weken gaat het alweer mis en val je terug in je oude eetpatroon. In de praktijk blijkt dat veel mensen het doorbreken van patronen willen doen op wilskracht. Alleen hier zit niet de oplossing voor wezenlijke gedragsverandering. Hoe dit wel zit, leg ik je uit in dit blog.
Ashley worstelt met haar verlegenheid
Ashley worstelt al vanaf jongs af aan met het feit dat ze het lastig vindt om keuzes te maken en aan te geven wat ze vindt. Als andere mensen haar aanspreken of een vraag stellen of ze een keuze moet maken komt ze in de knoop met zichzelf. Ze voelt zich schuldig en denkt zoveel na dat ze niet in actie komt.
Ze heeft inmiddels van alles geprobeerd om dit patroon te doorbreken. Trainingen om assertiever te worden en te werken aan haar zelfvertrouwen. Cursussen waarin ze leert om zich beter te verbinden met zichzelf en haar lijf, door bijvoorbeeld goed te aarden.
Ze spreekt zichzelf streng toe omdat ze vindt dat ze nu ze 30 is, ze niet meer zo moeilijk moet doen en gewoon moet kiezen. Maar ook dat helpt niet, soms is het wat beter, maar in de kern verandert het niet voldoende.
Maar wat nu: want waarom valt Ashley terug in dit patroon?
Terugvallen in patronen omdat je op wilskracht wilt veranderen
Je moet weten dat je een bewust brein en een onderbewust brein hebt. Met je bewuste brein neem je bewuste beslissingen. Dus je denkt na over de kleren die je vandaag aan doet of wat je vandaag wilt eten.
Of als je het iets groter maakt of je de sprong waagt om ondernemer te worden of het huis van je dromen te kopen. Heel vaak denken we dat je bewuste brein in de lead is als je beslissingen neemt. Alleen, dit is niet waar. Je bewuste brein is maar voor 5% betrokken bij de beslissingen die je neemt.
Tegenover je bewuste brein staat je onderbewuste brein. Dit brein kun je zien als een filter. Je krijgt per dag een enorme hoeveelheid prikkels te verwerken. Als je deze allemaal bewust zou moeten verwerken, dan zou je gek worden van de bewuste prikkels.
Je zou iedere minuut van de dag na moeten denken over de handelingen die je doet. Hoe je jouw ene voet voor de ander zet als je loopt, hoe je inademt en uitademt of hoe je elke keer bewust de koppeling intrapt als je auto rijdt.
Je onderbewustzijn is er om ervoor te zorgen dat je niet hoeft na te denken over deze handelingen.
Opslagplaats voor oude pijnen en onverwerkte emoties
Maar dit is niet de enige functie van je onderbewuste brein. Je onderbewustzijn is een opslagplaats voor oude pijnen en onverwerkte emoties. Dit betekent dat alles wat je hebt meegemaakt opgeslagen ligt in dit deel van je brein en daarmee voor een deel bepaalt hoe jij naar de wereld kijkt. Oude pijn en onverwerkte emoties hebben hier namelijk.
Maria was zeven toen ze voor het eerst een potje ging voetballen op het schoolplein. Eén van haar klasgenootjes maakte een vervelende opmerking en zei dat ze helemaal niet goed kon voetballen.
Ze voelde zich heel erg gekwetst. Haar onderbewustzijn heeft deze herinnering opgeslagen in het archief. De eerstvolgende keer dat iemand haar vroeg of ze wilde voetballen zei ze: nee liever niet, ik vind voetballen niet leuk. Dat is tegenstrijdig want stiekem vond ze voetballen juist heel leuk. Alleen het onderbewustzijn houdt Maria weg van de pijn.
Je ziet dat je keuzes en je gedrag hierin gekleurd worden door oude pijn, maar als je volwassen bent houdt dit je kleiner dan nodig is. Veel van de keuzes die je in je volwassen leven maakt zijn gebaseerd op de inbreng van je onderbewustzijn. Je handelen wordt veroorzaakt door onbewuste pijn.
Terugvallen in oude patronen komt door je onderbewustzijn
We zijn geneigd om te denken dat je gedrag verandert door een bewuste beslissing te nemen. Dus je besluit vandaag: vanaf morgen ga ik gezond eten. Je maakt een plan van aanpak, koopt allemaal groente en fruit en gooit al het ongezonde eten wat je in huis hebt in de container.
Op het oog lijkt alles aanwezig om vanaf morgen daadwerkelijk gezond te eten. Nog geen drie dagen later sta je met een Snicker en een blikje cola bij een tankstation. En voor je het weet ben je terug bij af.
Het feit dat je terugvalt in het oude patroon komt, doordat je de kern van het probleem niet aanpakt. De kern van het probleem zit vrijwel altijd in emoties die je nog niet hebt verwerkt, vaste gewoontes die moeilijk te doorbreken zijn, overtuigingen die je tegenhouden, oude pijn of ervaringen uit je kindertijd.
Het feit dat het je niet lukt om consistent gezond te eten kan z’n oorsprong hebben in overtuigingen die je hebt of emotionele blokkades die hierop zitten. Deze blokkades zijn soms zelf te herleiden naar vorige generaties.
Emotionele blokkades en terugvallen in oude patronen
Het terugvallen in oude patronen heeft vanuit het perspectief van NEI-therapie te maken te maken met emotionele blokkades. NEI-Therapie staat voor Neuro Emotionele Integratie en is een therapie die je helpt om te kijken naar de emotionele blokkades die ten grondslag liggen aan een fysieke of mentale klacht.
Emotionele blokkades kunnen je vasthouden in oude gewoonten, omdat ze diep in je onderbewustzijn zijn geworteld. Deze emoties kunnen voortkomen uit trauma’s, onverwerkte ervaringen of zelfs uit het verleden van je voorouders. Het is alsof je wordt tegengehouden door onzichtbare touwen die je steeds terugtrekken naar oude gedragingen.
Een emotionele blokkade ontstaat wanneer je met je rechterhersenhelft een emotie wel voelt, maar deze met de linkerhersenhelft niet verwerkt. Deze emotie zet zich dan vast in je lijf, in je organen om precies te zijn. Als deze blokkades niet worden opgelost, kunnen ze gaan etteren in je systeem.
Vaak merk je dit doordat je worstelt met de symptomen van een emotionele blokkade. Deze kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Denk hierbij aan hoofdpijn, nekklachten, schouderklachten maar ook depressie, onzekerheid, faalangst of altijd in je hoofd zitten.
Als je emotionele blokkades niet oplost, is de kans groot dat je steeds terugvalt in oud gedrag. Pas als je de kern van het probleem aanpakt, ontstaat er ruimte voor nieuw gedrag.
Terug naar Ashley
Ashley komt binnen voor een NEI sessie binnen met de vraag wat de boodschap is achter het feit dat ze geen grenzen kan stellen.
Tijdens de sessie blijkt dat hier een emotionele blokkade aan gekoppeld is die te herleiden is naar toen ze zes was. Dit was de leeftijd waarop haar ouders gingen scheiden en ze zowel bij papa als mama het gevoel had dat ze geen nee mocht zeggen.
Ze wilde haar beide ouders niet teleurstellen. Heel specifiek haalt ze een herinnering op aan een moederdag, waarop ze bij haar vader was.
Haar ouders hadden haar de keuze gegeven om naar mama te gaan en dus kwam ze in tweestrijd. Ze wist dat haar moeder verdrietig was omdat ze er niet was, maar ze wilde haar vader niet teleurstellen. En dus worstelde ze met schuldgevoel, met verdriet maar ook met boosheid.
Alleen deze emoties kregen geen ruimte. Haar ouders waren druk met zichzelf en dus ontstond hier een emotionele blokkade. Zodra ze in haar volwassen leven een keuze moet maken, is de trigger daar en vervalt ze in het oude patroon. Tijdens een NEI sessie kan deze emotionele blokkade losgekoppeld worden, zodat deze niet meer actief aanwezig is in je systeem.
Hoe voorkom je dat je terugvalt in oude patronen?
Als we samenvatten wat in dit blog staat dan kun je concluderen dat je terugvalt in oude patronen omdat je systeem je probeert te beschermen tegen pijn.
In je onderbewustzijn liggen veel onbewuste en belemmerende overtuigingen en onverwerkte emoties opgeslagen die ervoor zorgen dat je steeds terugvalt in een oud patroon. Deze oude patronen zijn verbonden met emotionele blokkades die opgeslagen liggen in je systeem. Als je deze emotionele blokkades oplost, kun je jouw gedrag veranderen.
Dat is waar NEI-therapie met de biotensor om de hoek komt kijken. Met NEI-therapie pak je de kern van het probleem aan. Hierbij ga je altijd uit van het probleem wat in het nu op tafel ligt
Zelf leren hoe je NEI inzet?
Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:
Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.
Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.
NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.
Workshop biotensor
Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken.