Vakantiestress: hoe kan het dat je onrust ervaart als je tot rust komt?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Je kijkt er al weken naar uit: vakantie! Eindelijk kun je even tot rust komen op je ligbedje aan het zwembad. Even twee of drie weken niets moeten en doen waar je zin in hebt. Je hebt alles goed voorbereid: je gaat op pad en komt aan op je vakantielocatie. Je denkt: nu kan het beginnen …

… en het enige wat je voelt is onrust. Je zit niet lekker in je vel, je bent humeurig en als je op je strandbedje ligt, ben je constant op zoek naar afleiding.

Herkenbaar?

In dit blog leg ik je uit hoe het komt dat je juist als je op vakantie bent, de eerste dagen veel onrust kunt ervaren en vakantiestress hebt.

Het principe van ontladen en opladen uitgelegd

Als mens heb je een sympathisch en een parasympathisch zenuwstelsel. Eenvoudig gezegd zorgt het sympathische zenuwstelsel voor de vlucht-, vecht- of bevriesreactie van je lichaam. Dit betekent dat je in een modus zit waarin je het gaspedaal intrapt en je klaar bent om te handelen. Bijvoorbeeld, als je ineens een hard geluid hoort, schiet je sympathische zenuwstelsel in actie en ben je alert en klaar om te reageren.

Daartegenover staat het parasympathische zenuwstelsel, dat zorgt voor rust. Dit is de modus waarin je het gaspedaal loslaat en tot rust komt. Bijvoorbeeld, als je ontspannen op de bank zit en een boek leest, is je parasympathische zenuwstelsel actief en kom je tot rust.

Op een gewone dag zit je in een ideale situatie voor 80% in je parasympathische zenuwstelsel en voor 20% in je sympathische zenuwstelsel. Dit betekent dat je 80% van de dag in rust bent en op korte momenten (20% van de tijd) in de actiestand staat. Alleen, in de praktijk blijkt dit amper haalbaar voor de meeste Nederlanders.

Bijvoorbeeld: je bent het grootste deel van de dag ontspannen en rustig aan het werk, maar je hebt halverwege de dag een belangrijke meeting waar je extra scherp moet zijn. Dan schakelt je lichaam tijdelijk over naar de actiestand. Normaal gesproken schakel je na deze meeting weer terug naar een ontspannen modus. Alleen hier gaat het vaak fout, omdat we vergeten te ontladen en stress opbouwen in ons systeem.

Ter verduidelijking

Je kent vast de traditionele scène uit natuurdocumentaires waarbij een hert staat te grazen en er een tijger in beeld komt. Op het moment dat het hert staat te grazen, is hij in rust. Wanneer de tijger in beeld komt, wordt per direct het sympathische zenuwstelsel geactiveerd en moet het hert overleven. De hartslag gaat omhoog en hij is in opperste staat van paraatheid. Als het hert de tijger heeft afgeschud en veilig is, kan hij weer terug naar de ontspannen modus.

Op dat moment zie je bij een dier dat ze de stress en spanning ontladen door dit letterlijk van zich af te schudden of te rollen op de grond, bijvoorbeeld.

Wij vergeten om te ontladen

Wat wij als mensen vaak vergeten is om te ontladen. Dus je bouwt spanning op in je systeem doordat je bijvoorbeeld een spannend sollicitatiegesprek hebt gehad. Na het gesprek ben je moe, een beetje geprikkeld en je voelt je leeg. Alleen ontlaad je deze spanning niet.

Het gevolg is dat je stress op blijft bouwen. Dat is een tijdje niet zo erg, maar als dit structureel het geval is, geeft dit veel stress voor je lichaam.

Terug naar de vakantie

Nu je een beetje duiding hebt en snapt hoe je systeem werkt, is het ook verklaarbaar waarom je eerst onrustig bent als je op vakantie gaat.

Vaak zien we een vakantie als een moment waarop je eindelijk kunt opladen. Alleen, je kunt alleen maar opladen als je eerst hebt ontladen. Dat betekent dat de spanning en de stress die je hebt opgebouwd, eerst vrij moeten komen in je systeem.

En dat is exact wat er gebeurt tijdens de eerste vakantiedagen. Het is dus logisch dat je onrustig bent of jezelf in de weg zit. Je systeem is aan het ontladen.

Pas als je door dit proces heen bent, kun je opladen. Vaak duurt dit een paar dagen.

En soms blijkt dat je vakantie eigenlijk te kort is om echt tot rust te komen.

Soms denk je na 10 dagen: eindelijk voel ik mij wat ontspannen, alleen is je vakantie dan voorbij.

Of je komt helemaal niet tot rust. Vaak heb je dan in de loop van de tijd zoveel stress opgebouwd dat een vakantie te kort is om dit allemaal te ontladen.

Hoe ga je concreet om met de onrust aan het begin van je vakantie

In de basis geldt: hoe meer ontspanning je in je dagelijks leven weet te integreren, hoe meer ontspannen je vakanties zullen zijn. Als je alleen maar stress hebt en je vakanties de enige momenten zijn om op te laden, vraagt het om een herbezinning van je dagelijks leven.

Daarnaast geldt dat veel mensen spanning opbouwen voor een vakantie. Het werk moet afgerond worden, je mag geen spullen vergeten en de reis geeft stress.

Het is dus slim om in te calculeren dat de eerste dagen van een vakantie wat onrust kunnen geven. Dat is niet erg, zolang je dit weet. Dit hoort bij het proces van eerst ontladen en dan opladen.

Daarnaast kun je jezelf concreet helpen om te ontladen, zodat je daarna weer kunt opladen. Dit geldt voor je dagelijks leven, maar ook voor je vakantie.

Dit kan namelijk door te leren werken met de biotensor.

Wat is de biotensor?

De biotensor is een energetisch meetinstrument wat de lichaamsfrequentie in jouw lichaam meet. Dat betekent dat hij reageert op spierspanning in jouw lijf. Dit instrument is gevoelig voor de kleinste trillingen in je lichaam, die ontstaan door je emoties en gedachten.

Wanneer je iets denkt of voelt, reageert je lichaam hierop, soms zonder dat je het zelf doorhebt, en de biotensor kan deze reacties meten. Een biotensor kun je opvoeden, zodat hij goed communiceert met jouw onderbewustzijn. Met de biotensor kun je aan de slag om te werken aan jouw emotionele blokkades en onverwerkte emoties. Maar niet alleen dat: de biotensor is ook bij uitstek gewerkt ter ondersteuning van jouw energiemanagement.

Emotionele blokkades en onverwerkte emoties hebben invloed op je systeem, ze liggen opgeslagen in je onderbewustzijn. Deze blokkades ontstaan op het moment dat bepaalde emoties niet door je hersenen verwerkt kunnen worden. Vervolgens slaat zich dit op het celgeheugen van je organen. Op het moment dat deze emoties niet ontladen, kunnen ze stress en klachten geven in je systeem. Door middel van NEI Therapie kun je aan de slag met het ontladen en verwerken van deze dieperliggende emoties.

Vertalen we dit door naar vakantiestress dan is het in een breder perspectief helpend om aan te werken aan je emotionele blokkades omdat je in algemene zin minder stress opbouwt.

Maken we het praktischer dan is de biotensor ook heel handig voor energiemanagement in het moment. Met de biotensor leer je jouw eigen energie te reguleren, door bijvoorbeeld energie af te voeren en toe te voegen. Dit kun je elke dag toepassen om te zorgen dat je systeem daadwerkelijk in ontspanning komt.

Zelf leren werken met biotensor?

Wil je zelf leren werken met de biotensor zodat je jouw energiemanagement beter beheert? Het Energetisch Huis biedt je de optie om te leren werken met de biotensor:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht