Wat is het verschil tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn?

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Wanneer je iets doet of een keuze maakt, denk je misschien dat je dit heel bewust en doordacht doet. Maar wist je dat dit niet helemaal zo is?

Dit heeft alles te maken met je bewuste en je onderbewuste brein.

In dit blog leg ik je uit hoe dit zit en laat ik je zien waarom NEI-therapie met de biotensor zo effectief werkt wanneer je gedragsverandering wilt zien.

Keuzes maken en je gedrag: bewust of onbewust?

Gemiddeld krijgen onze zintuigen zo’n 11 miljoen prikkels binnen per dag. Deze moeten allemaal verwerkt worden. Gelukkig is je brein hierop voorbereid. 

De beslissingen die je neemt en de dingen die je bedenkt en doet, komen namelijk voort uit twee delen van je brein: je bewuste en je onderbewuste brein. Je onderbewuste brein doet het voorwerk: zie het maar als een portier die bij de deur staat en filtert welke belangrijke prikkels door mogen naar je bewuste brein.

Een prachtig systeem, want hoe zou je anders alles moeten verwerken. Het enige nadeel is dat je onderbewuste ook een opslagplaats is voor oude pijnen onverwerkte emoties.

Het lijkt dus logisch dat je bewuste brein, waar je echt mee denkt en overweegt, het meeste werk doet. Je gebruikt dit bijvoorbeeld als je besluit hoe laat je naar bed gaat of welke broek je aantrekt.

Maar in werkelijkheid, speelt dit deel maar een kleine rol, slechts 5%. Dit betekent dat maar liefst 95% onbewust gebeurt, wat betekent dat veranderingen in je gedrag ook hier plaatsvinden. Ik leg je uit hoe dit zit.

Je bewuste brein: 5% van je handelen

We beginnen met een kijkje in je bewuste brein. Dit is het deel van je brein waarmee je echt over dingen nadenkt. Stel je voor, je staat voor een grote beslissing zoals het kiezen van een nieuwe baan of een nieuw huis.

Of het zijn kleinere dingen, zoals beslissen wat je vandaag gaat eten of welke kleren je aantrekt. Bij al deze dingen denk je goed na over wat het beste is en wat misschien niet zo handig is.

Je zou denken dat al deze keuzes echt uit dit nadenkende deel van je brein komen. Verrassend genoeg, is dit maar een klein stukje van het verhaal. Slechts 5% van wat je doet, komt echt uit dit bewuste denken.

Dus, als je kiest over welke kleren je aantrekt, denk je misschien wel bewust na over je outfit. Maar in werkelijkheid spelen er meer dingen een rol die hun oorsprong hebben in onderbewuste brein, die je niet meteen ziet. Vergelijk het met de ijsberg die voor het overgrote deel onder water staat. Je ziet alleen het topje van de ijsberg. Eigenlijk houd je jezelf dus voor de gek door te denken dat jij volledig in charge bent over de keuzes die jij maakt.

Je onderbewustzijn: je onderbewuste brein

Je onderbewuste brein is als een supersnelle computer die informatie veel sneller kan verwerken dan je bewuste brein, wel 200.000 keer sneller! Je kunt je bewuste brein zien als een fietser is die rustig door het park fietst, terwijl je onderbewuste brein een straaljager is. Dit onderbewuste deel van je brein heeft twee belangrijke taken.

Op de automatische piloot

Je onderbewuste zorgt ervoor dat je veel dingen automatisch doet, zonder erbij na te denken. Neem het poetsen van je tanden als voorbeeld. Elke avond pak je je tandenborstel en poets je je tanden, zonder stap voor stap na te denken over hoe je dat moet doen. Hetzelfde geldt dat je niet hoeft na te denken hoe je eet met bestek of hoe je loopt. Deze handelingen hoef je niet bewust uit te denken; ze gebeuren vanzelf, dankzij je onderbewuste brein die deze handelingen heeft onthouden en opgeslagen.

Jezelf veilig houden

De tweede taak van je onderbewuste brein is ervoor zorgen dat je veilig bent. Het werkt een beetje als een bodyguard die je beschermt tegen pijn die je eerder hebt meegemaakt. Stel je voor dat je als kind iets pijnlijks hebt meegemaakt of een sterke emotie hebt ervaren.

Als je nu in een situatie komt die hierop lijkt, dan springt je onderbewuste brein in de bres om je te beschermen tegen het opnieuw beleven van die pijn. Het is alsof je onderbewuste tegen je zegt: “doe dat nu maar niet, straks doet het weer pijn.”

Jezelf kleiner houden dan nodig

Maar dit werkt niet altijd in je voordeel. Door je weg te houden van dingen die misschien pijnlijk zijn, houdt het onderbewuste brein je ook kleiner dan je eigenlijk bent. Het is alsof je onderbewuste brein te voorzichtig is en je niet laat zien wat je allemaal kan.

Stel je eens voor dat je elke keer als je valt met fietsen, besluit nooit meer te fietsen om de pijn te vermijden. Dan zou je nooit het plezier van fietsen ervaren of leren hoe je stevig op twee wielen kunt staan. Zo houdt je onderbewuste brein je soms tegen, ook al is het goed bedoeld om je te beschermen.

Je handelen wordt bepaald vanuit onbewuste pijn

Het kan dus zijn dat je altijd hebt gedacht dat je de keuzes in je leven bewust en weloverwogen maakt (sorry, voor deze desillusie). Maar 95% van je acties wordt beïnvloed door dingen waar je je niet eens bewust van bent. Dit zijn bijvoorbeeld emoties die je nog niet hebt verwerkt, vaste gewoontes die moeilijk te doorbreken zijn, overtuigingen die je tegenhouden, oude pijn of ervaringen uit je kindertijd.

Neem bijvoorbeeld het doel om af te vallen, iets wat je misschien al vaker hebt geprobeerd. Je wilt 5 kilo afvallen en dan ook op dat gewicht blijven. Dat heb je al vaker geprobeerd, maar nu doe je het echt.

Je komt met een nieuw plan: elke dag 10.000 stappen wandelen, minstens 400 gram groente eten en geen snoep meer. Dit gaat best goed. Voor twee weekjes. En dan val je weer terug in je oude gewoontes.

Echte gedragsverandering komt vanuit je onderbewustzijn

Dit komt doordat je dit plan maakt met je bewuste brein. Echte verandering in je gedrag moet echter vanuit je onderbewuste brein komen. Anders vecht je met een mug (5% invloed) tegen een olifant (95% invloed). Een simpel stappenplan is niet genoeg voor dit deel van je brein.

Als we dit toepassen op afvallen, kan het zijn dat er overtuigingen of emotionele blokkades zijn die je onbewust tegenhouden. Misschien geloof je diep vanbinnen niet echt dat je het kunt, vind je jezelf het diep van binnen niet waard of draag je een cellulaire herinnering van één van je ouders of een vorige generatie die maakt dat je geen echte gedragsverandering weet te bewerkstelligen.

Wat kan NEI voor je betekenen?

NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een werkwijze die je helpt om te kijken naar emotionele blokkades die gerelateerd zijn aan fysieke of mentale klachten.

Met NEI kun je oude emoties die opgeslagen zitten in jouw lichaam omhoog halen zodat je ze alsnog kunt verwerken. Dit doe je met behulp van de biotensor. Dit is een meetinstrument waarmee je emotionele blokkades achterhaalt die vastzitten in jouw systeem.

Twee hersenhelften: links en rechts

Je moet je voorstellen dat je twee hersenhelften hebt. Je rechter hersenhelft staat voor onder andere voelen, emoties en ervaren. De linkerhersenhelft voor ratio, begrijpen en feiten.

Als deze hersenhelften goed samenwerken, kun je dingen begrijpen en verwerken. Maar als jij iets voelt met de rechterhersenhelft, wat de linkerhersenhelft niet begrijpt, dan zet zich dit vast in je systeem.

Dan is er sprake van een onverwerkte emotie of een emotionele blokkade. Deze onverwerkte emotie vind je terug in de 95% van je onbewuste handelen. Dat betekent dat wat er toen gebeurd is, nu nog invloed heeft op wat je doet.

Onverwerkte emoties loskoppelen

Met NEI kun je concreet aan de slag om onverwerkte emoties en emotionele blokkades een plek te geven. Het voordeel is dat je niet hoeft te graven in je verleden en geen herbelevingen hoeft te hebben van nare situaties. NEI gaat altijd uit van jouw vraagstuk op dit moment.

Als je de eerdere informatie uit dit blog in je achterhoofd houdt, snap je direct waarom NEI zo ongelooflijk effectief is, als je echte verandering wilt in je leven. Met NEI werk je namelijk met de 95% van je onderbewuste brein.

Zelf leren hoe je NEI inzet?

Ben je geïnteresseerd in NEI dan zijn er verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. Door met NEI aan de slag te gaan reken je af met fysieke en mentale klachten. Jouw onderbewustzijn heeft alle antwoorden.

Wil je zelf leren hoe je NEI inzet en hoe je jouw emotionele blokkades aanpakt? Het Energetisch Huis biedt je een aantal opties:

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament
Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Energetische Healing

Enthousiast geworden en wil jij ervaren wat de biotensor voor jou kan betekenen?

02

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop Biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn.

03

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Live)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht 

04

eefke ooms energetisch therapeut

Traject ‘Jouw Energetisch Fundament’ (Online)

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht