Jezelf saboteren: hoe doorbreek je het patroon van zelfsabotage.

eefke ooms energetisch therapeut

Over Eefke

Hey, ik ben Eefke, het gezicht van en achter het Energetisch Huis. Ik ben een nuchtere Brabantse. Lang dacht ik dat ik moest kiezen tussen spiritualiteit en nuchterheid. Nu zie ik het als mijn grootste kracht om deze 2 werelden met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met je!

Webinar:

Hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.
Ontdek in 90 minuten hoe emoties zich vastzetten in jouw systeem en wat de biotensor hierin voor jou kan betekenen.

Heb jij het gevoel dat je jezelf saboteert, maar weet je niet goed hoe je dit patroon doorbreekt? Zelfsabotage komt in allerlei vormen en maten voor: denk aan perfectionisme, uitstelgedrag en andere vormen van saboterend gedrag. De grote vraag is alleen: hoe voorkom je dat je jezelf blijft saboteren, want dit gedrag zit jouw persoonlijke groei in de weg?

In deze blog leg ik uit wat zelfsabotage precies is en waarom je dit gedrag vertoont. Ook bespreek ik hoe Neuro Emotionele Integratie (NEI) en de biotensor kunnen helpen om deze negatieve patronen te doorbreken.

Wat is zelfsabotage?

Zelfsabotage gaat over patronen waarmee jij jezelf ‘onbewust’ tegenwerkt. Hierdoor belemmer je jezelf om stappen te zetten in jouw leven, bijvoorbeeld door keuzes niet te maken die eigenlijk wel goed voor je zijn. In feite werk je jezelf tegen. Dat doe je vaak niet bewust, alleen het zit je wel in de weg.

Je bent bijvoorbeeld niet gelukkig op je werk en je voelt diep van binnen dat het tijd is voor een andere baan. Maar toch zet je geen stappen omdat er saboterende delen in jou zijn, die deze keuze tegenhouden.

Maar waarom saboteer jij jezelf?

De grote vraag is nu: waarom saboteer je jezelf? Waarom is dit mechanisme in jou aanwezig? Ik kan je dat eenvoudig uitleggen, want bij zelfsabotage zijn er saboterende delen in jou in actie.

Een saboteur is eigenlijk een goed bedoeld mechanisme en is ontstaan om jouw systeem te beschermen. Deze saboteur ontstaat vaak in de kindertijd, als je iets heftigs hebt meegemaakt dat niet goed verwerkt kon worden.

Je kunt het zo zien dat er op dat moment een saboteur wordt toegevoegd aan je onderbewustzijn als overlevingsmechanisme, zodat je de pijn kunt handelen op dat moment.

Deze saboteur kun je zien als een subpersoonlijkheid van je onderbewustzijn. In feite is de saboteur er om je te beschermen tegen de pijn die je voelt.

Stel je in je hoofd een bus voor met allemaal mensen erin. De mensen in deze bus zijn jouw subpersoonlijkheden.

Voorbeelden van saboterende delen zijn:

  • De pleaser
  • De interne criticus
  • De perfectionist
  • De gewone
  • De denker
  • De eigenwijze
  • De gekwetste
  • De vluchter
  • De clown
  • De rebel

Voor iedereen is de indeling van de bus anders. Feit is wel dat als er saboterende delen aan het stuur zitten, je keuzes en je gedrag worden bepaald door deze delen. Dus als jouw saboterende deel iemand is die altijd alles uitstelt, is het niet handig dat dit deel de bus bestuurt. Naast dat er saboterende delen aan het stuur kunnen zitten, kan uiteraard ook je eigen bewuste deel de bus besturen. Dat is eigenlijk de meest ideale situatie.

Een praktisch voorbeeld

Laten we dit praktisch maken. Stel dat je vroeger een vader had die onvoorspelbaar gedrag vertoonde als hij thuis was, bijvoorbeeld door alcoholgebruik. De kans is groot dat de controleur in jou is opgestaan om je te beschermen. Deze saboteur beschermt je door overal controle over te willen hebben, zodat er niets onverwachts kan gebeuren in jouw leven.

Kortom: de saboteur is er om jou te beschermen tegen pijn. Alleen als je volwassen bent, zit deze saboteur soms lelijk in de weg omdat je keuzes maakt of gedrag laat zien gebaseerd op oude pijn. De saboteur belemmert je dus om te groeien. In feite zou je kunnen zeggen dat de saboterende delen er zijn om je te helpen overleven. Zelfsabotage is het resultaat van het luisteren naar deze saboterende delen.

Dus als een van jouw saboterende delen de pleaser is, dan uit zich dit in gedrag waarbij je jouw eigen behoeften altijd op de tweede plaats zet. Bijvoorbeeld, als je altijd ja zegt tegen extra werk omdat je iedereen tevreden wilt houden, dan negeer je je eigen grenzen en behoeften. Dit kan uiteindelijk leiden tot burn-out of frustratie omdat je jezelf voortdurend opoffert.

Het verband met je onderbewustzijn

Zoals genoemd is een saboteur een subpersoonlijkheid van je onderbewustzijn. Het is goed om te weten dat je een bewust brein en een onderbewust brein. Met je bewuste brein maak je bewuste keuzes, je besluit bijvoorbeeld over de kleren die je vandaag aantrekt of over wat je gaat eten.

De overige 95% van je gedrag, keuzes en beslissingen wordt bepaald door je onderbewustzijn. Dit werkt 200.000 keer sneller dan je bewuste brein. Een minigedeelte van alle indrukken wordt doorgegeven aan je bewuste brein. Je denkt dat je bewust handelt, maar dat is niet zo.

Sabotagegedrag zit in de 95% van je onderbewustzijn. Dat betekent dat saboteurs vaak onbewust invloed op je gedrag.

Hoe herken je zelfsabotage?

Ik heb een aantal voorbeelden van zelfsabotage voor je op een rij gezet:

Uitstelgedrag:

Je stelt belangrijke taken steeds uit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je weet dat je een project moet afronden, maar je blijft andere minder belangrijke dingen doen. Uiteindelijk voel je je gestrest en schuldig omdat je niets hebt bereikt.

Negatief over je zelf praten (met jezelf):

Je vertelt jezelf dat je niet goed genoeg bent, dat je het niet kunt of dat anderen beter zijn dan jij. Deze negatieve gedachten maken het moeilijk om in jezelf te geloven en moedigen je aan om op te geven.

Perfectionisme:

Je stelt zulke hoge eisen aan jezelf dat je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent. Hierdoor begin je vaak niet eens aan een taak omdat je bang bent om te falen.

Angst voor succes:

Misschien ben je bang voor de veranderingen die succes met zich mee kan brengen. Je bent bang dat mensen andere verwachtingen van je krijgen, of dat je de nieuwe situatie niet aankunt.

Zelfdestructief gedrag:

Dit kan zich uiten in roekeloos gedrag, zoals te veel alcohol drinken, ongezond eten of het vermijden van verantwoordelijkheden. Deze gedragingen ondermijnen je doelen en gezondheid.

Jezelf klein maken:

Je neemt genoegen met minder dan je verdient. Dit kan in relaties zijn, op werk, of in persoonlijke doelen. Je denkt dat je niet beter verdient en houdt jezelf daardoor tegen om te groeien.

Pleasegedrag (de pleaser)

Je maakt het anderen naar de zin ten koste van jezelf. Door altijd met anderen bezig te zijn kom je niet aan jezelf toe, waardoor je geen groeistappen zet.

Afleiding zoeken

Je leidt jezelf constant af van wat er echt moet gebeuren en bent constant met bezig met randzaken. Afleiding kan zitten in social media, televisie kijken of andere activiteiten.

Het verband met belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen en zelfsabotage gaan vaak hand in hand. Als je diep van binnen de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, is de kans groot dat je jezelf gaat saboteren in je eigen groei op het moment dat je een groeistap kunt zetten.

Bijvoorbeeld als je een promotie kunt krijgen op je werk. Diep van binnen geloof je dat je de promotie niet waard bent. Je bent bang om te falen, wat gekoppeld is aan een diepe innerlijke overtuiging dat je niet goed genoeg bent. De saboterende delen of het overlevingsmechanisme beschermen je in dit geval tegen de mogelijke pijn van het feit dat je een foute beslissing kunt maken. En dus doe je niets, en laat je de kans op groei schieten.

Het zou goed kunnen dat je als kind goed kon volleyballen en dat je ouders graag wilden dat je dit op een hoog niveau zou spelen. Alleen zaten je ouders er zo kort op dat jij het plezier in het volleyballen bent verloren. Alles wat je fout deed, werd uitvoerig besproken.

Als je dit niet fijn vond, komt er een saboteur in beeld die je gaat beschermen. Bijvoorbeeld de kritische saboteur die vindt dat je altijd beter kunt. Omdat je de lat zo hoog legt voor jezelf, verlies je het plezier in de dingen die je doet.

Als je promotie kunt maken op je werk, zorgt dit saboterende deel ervoor dat je de baan laat schieten, omdat jij je al verstikt voelt bij het idee dat je moet presteren.

Hoe stop je zelfsabotage?

Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met zelfsabotage. In dit blog ga ik in op NEI-therapie, wat staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een vorm van therapie waarbij je werkt met je onderbewustzijn. Je werkt altijd op de onderlaag, de plek waar jouw saboterende delen ook actief zijn.

Tijdens een sessie met NEI werk je met de biotensor. De biotensor is een energetisch meetinstrument wat de lichaamsfrequentie in jouw lichaam meet. Dat betekent dat hij reageert op spierspanning in jouw lijf. Dit instrument is gevoelig voor de kleinste trillingen in je lichaam, die ontstaan door je emoties en gedachten.

Doordat de biotensor trillingen kan opvangen wordt er gemeten of je denken, voelen en handelen in overeenstemming zijn met elkaar. Dit gaat dus vooral over of dat wat je inbrengt congruent is met je onderbewustzijn of dat hier nog iets ‘ouds’ op mee ettert.

De biotensor kun je zien als de brug tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn.

NEI en stoppen met jezelf te saboteren

Binnen NEI werken we met verschillende werkmodellen. Eén van deze werkmodellen is een werkmodel wat gaat over saboterende delen. Als je hiermee aan de slag gaat test je met de biotensor uit welke saboteur je in de weg zit.

Vervolgens kun je de diepte in en deze saboterende loslaten door de biotensor te gebruiken.

Kun je zelf aan de slag met NEI en de biotensor?

Ja, je kunt zelf actief aan de slag met de biotensor en NEI-therapie. Je kunt zelf leren hoe de biotensor werkt en vervolgens verschillende werkmodellen vanuit NEI toe leren passen.

Het leuke is dat je dan in je dagelijks leven actief aan de slag kunt met het loskoppelen van saboterende delen in jezelf. Binnen het Energetisch Huis kun je eenvoudig kennismaken met de biotensor door de workshop over de biotensor te volgen.

Wil je liever de diepte in, dan is NEI Level 1 een uitstekende optie. Je leert hoe je verschillende werkmodellen toepast en kunt dus voor jezelf en met je omgeving aan de slag met emotionele blokkades, saboterende delen en belemmerende overtuigingen.

Gratis webinar: hoe je blijvend van je fysieke en mentale klachten afkomt door je emotionele blokkades op te ruimen.

In 90 minuten neem ik je mee naar de werking van je brein en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen, zodat emoties zich niet meer vastzetten in jouw systeem.

Hierdoor kun jij veel meer voluit leven en voel je je minder tegengehouden door angsten en onzekerheden, vage fysieke klachten of spontane huilbuien en woedeaanvallen.

NEI Level 1: Jouw Energetisch Fundament

Ben jij er klaar mee om afhankelijk te zijn van anderen als het gaat om je fysieke en mentale gezondheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben als het gaat om de gezondheid van zowel jezelf als je dierbaren? Dan is NEI level 1 iets voor jou. Dit kun je zowel volledig online als live volgen.

Workshop biotensor

Is NEI Level 1 nu een brug te ver dan kun je ook starten met de workshop biotensor. Tijdens deze 1-daagse workshop ervaar je wat de biotensor voor jou kan betekenen. Je kunt de workshop online en live volgen. Je krijgt je eigen biotensor en we leren er direct mee te werken. 

Volg mij op instagram waar ik tips en inspiratie deel over Energetische Therapie

Weet jij genoeg? Ben jij klaar om met je emotionele blokkades aan de slag te gaan net als iedereen hierboven?

01

eefke ooms energetisch therapeut

Workshop biotensor

In deze ééndaagse maak jij kennis met de biotensor en leer jij de vertaalslag te maken van jouw onderbewustzijn naar jouw bewustzijn. 

02

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 1: 'Jouw Energetisch Fundament'

Gedurende drie maanden krijg jij alle handvatten in het testen van emoties welke ten grondslag liggen onder een fysieke of emotionele klacht. 

03

eefke ooms energetisch therapeut

NEI level 2: 'Jouw Energetische Verdieping'

Na NEI level 1 je verder ontwikkelen en aan de slag met nieuwe werkmodellen? Dit leer je in NEI level 2.

04

eefke ooms energetisch therapeut

Jouw beeld op tafel

Voor als je naast het werken met NEI een mega praktische, inzichtelijke en speelse methode wilt als aanvulling op je biotensor consulten.